Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Πολιτική Άμυνα

Ανακοινώσεις


Επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη στα γραφεία της Διοίκησης Πολιτικής Άμυνας - 18/10/2017


Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκε η Πολιτική Άμυνα στις 13 Οκτωβρίου τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων της ΕΕ κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος προσήλθε με δεκαοκταμελή ομάδα υπηρεσιακών στα Γραφεία της Διοίκησης της Πολιτικής Άμυνας Κύπρου, στη Λακατάμια, στο πλαίσιο περιοδείας του (field visit), συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Ο Διοικητής Πολιτικής Άμυνας, κ. Ανδρέας Φραντζής, προέβη σε εκτενή παρουσίαση του σημαντικού ρόλου και του έργου που επιτελεί η Δύναμη, μέσα στα πλαίσια και των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων και τόνισε ότι, παρά το μικρό μέγεθός της, η Δύναμη συμμετέχει ενεργά και καταβάλλει προσπάθειες να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή της στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος συντονίζει τη συνεργασία των κρατών μελών σε περίπτωση αντιμετώπισης εκτεταμένης φυσικής ή ανθρωπογενούς καταστροφής. Μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, χώρα που πλήττεται από μια καταστροφή μπορεί να λάβει βοήθεια είτε μέσω αποστολής εμπειρογνωμόνων ή εξειδικευμένων ομάδων αντιμετώπισης της καταστροφής είτε ακόμα και βοήθεια σε μέσα. Η Πολιτική Άμυνα συμμετέχει είτε με αποστολή εκπαιδευόμενων μελών είτε ως συνεργάτης στα διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης του Μηχανισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την Κύπρο.

Μετά το πέρας αυτής της παρουσίασης, ο κ. Στυλιανίδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στα ΜΜΕ:

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αγαπητό φίλο Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος ήρθε εδώ να με συνοδεύσει, όπου κάνουμε επίσκεψη με μέλη της αντιπροσωπείας μου από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να δούμε από κοινού πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Πετρίδης, από την αρχή της συνεργασίας μας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, έχουμε συνεχή επαφή γύρω από αυτό το θέμα, που θεωρείται ως η τρανή απόδειξη της χειροπιαστής Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μετά την παρουσίαση που είχαμε από τον κ. Φραντζή, έχουμε ακόμα μια φορά επιβεβαιώσει τις δυνατότητες της κυπριακής Πολιτικής Άμυνας να υπηρετήσει τους σκοπούς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε αυτή τη δύσκολη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και νιώθω περήφανος ως Κύπριος Επίτροπος γιατί ο τόπος μου αποδεικνύει στην πράξη την καλή φήμη που έχει στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής συνεργασίας. Θα ήθελα να αναφέρω τις τραγικές πυρκαγιές που είχαμε τον περασμένο χρόνο στην Κύπρο, όπου όλες οι Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και των αεροπλάνων που ήρθαν μέσω του Μηχανισμού από Γαλλία και Ιταλία απέδειξαν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια τόσο δύσκολη κατάσταση επί του εδάφους. Αυτό ήταν μια τρανή απόδειξη αυτής της χειροπιαστής συνεργασίας μας. Να αναφέρω επίσης κάτι που έζησα και ήταν συγκινητικό, την προσφορά του Προέδρου Αναστασιάδη για βοήθεια στις πυρκαγιές στην Πορτογαλία. Όποτε πάω στην Πορτογαλία ως Κύπριος Επίτροπος, μου υπενθυμίζουν ακριβώς αυτό το πράγμα. Αυτά είναι αποδείξεις της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης και η Κύπρος είναι μέρος αυτής της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης».

Από πλευράς του, ο κ. Πετρίδης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της Πολιτικής Προστασίας. Όντως, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ έχει αποδείξει ότι είναι το πιο χειροπιαστό κομμάτι της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στις πυρκαγιές στο παρελθόν στην Κύπρο. Είμαστε περήφανοι για τα βήματα που κάνει και η δική μας δύναμη Πολιτικής Άμυνας τα τελευταία χρόνια, η οποία μετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και εκσυγχρονίζεται. Έχω δει την παρουσία της στο πεδίο της μάχης στις πυρκαγιές. Είμαστε σε πλήρη συντονισμό και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε αυτό το Σώμα που έχει ένα μεγάλο έργο και εύρος αρμοδιοτήτων – φυσικές καταστροφές, υποδοχή προσφύγων των οποίων ο ρυθμός αφίξεων αυξάνεται, κάτι το οποίο μας ανησυχεί και έθεσα στoν Επίτροπο – (να) προσπαθούμε να το αναβαθμίσουμε, για να έχουμε ένα Σώμα για το οποίο να είμαστε υπερήφανοι».

EUROPEAN COMMISSION

112

ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ

Exercise Unified Response

Paces

DECAT

PROMEDHE

EUROPEAN AND MEDITERRANEAN MAJOR HAZARDS AGREEMENT

INTERNATIONAL CIVIL DEFENCE ORGANIZATION

BE SAFE NET

QUEST CITY

European Technical Assistance Cooperation

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟΥ