Πολιτική Άμυνα



Η Πολιτική Άμυνα παρουσίασε, στα γραφεία της Διοίκησής της, στην Λακατάμεια, τα αποτελέσματα του έργου «Εθνική Αξιολόγηση Κινδύνων». Η χρηματοδότηση προήλθε από το έργο ΑΙΓΙΣ (INTERREC Ελλάδα – Κύπρος, της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Η μελέτη της αξιολόγησης των κινδύνων κράτησε 7 μήνες και οι συντελεστές ήταν το ΤΕΠΑΚ, το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, το ερευνητικό Κέντρο CERIDES του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο ερευνητικός οργανισμός ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ της Ελλάδας και η εταιρεία KPMG. Την πρωτοβουλία και συντονισμό του έργου είχε η Πολιτική Άμυνα ενώ σε αυτήν συμμετείχε πληθώρα κρατικών Τμημάτων και Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και αριθμός οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης: Το Τμήμα Μετεωρολογίας, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Στατιστικής, η Αρχή Λιμένων, οι επαρχιακές διοικήσεις και οι δήμοι Αραδίππου, Λάρνακας και Αθηένου.

Στην ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων προσκλήθηκαν και παρέστησαν ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ, πλήθος κρατικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με το θέμα της διαχείρισης κινδύνων, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών και το ΕΤΕΚ. Την ημερίδα χαιρέτισε ο Διοικητής Πολιτικής Άμυνας κ. Ανδρέας Φραντζής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κύπρος Κυπριανού και ο υπεύθυνος του προγράμματος αξιολόγησης κινδύνων Ανώτερος Λειτουργός Πολιτικής Άμυνας Νικόλας Πάρης. Τα καθαυτό αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασαν οι ερευνητές συντελεστές του έργου.


Οι κίνδυνοι που αναλύθηκαν , κατά τη μελέτη ήταν οι ακόλουθοι:

Σεισμός και τσουνάμι
Πλημμύρες
Λειψυδρία
Τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης κλίμακας
Δασικές και αγροτικές πυρκαγιές
Άνοδος της στάθμης της θάλασσας και παράλια διάβρωση
Ρύπανση της θάλασσας
Σύνθετες ή συμπίπτουσες κρίσεις




Η σημασία αυτής της αξιολόγησης κινδύνων έγκειται στο ό,τι είναι η πρώτη, του είδους της, η οποία είναι ολοκληρωμένη και της οποίας οι κύριοι συντελεστές είναι σχεδόν αποκλειστικά Κύπριοι επιστήμονες, από ακαδημαϊκούς και άλλους οργανισμούς. Επίσης, ο συντονιστικός φορέας είναι κυπριακός, η Πολιτική Άμυνα, ενώ τα στοιχεία προήλθαν από κρατικές κυρίως Υπηρεσίες, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν παράχθηκε καινούρια γνώση, από το πρόγραμμα, αλλά συγκεντρώθηκε και έτυχε επεξεργασίας υφιστάμενη γνώση, η οποία ήταν σκορπισμένη σε διάφορα Τμήματα και Υπηρεσίες αλλά και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η μελέτη μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για την επικαιροποίηση των σχεδίων αντιμετώπισης και για των καταρτισμό στρατηγικής για τη μείωση κινδύνων. Μπορεί, επίσης να χρησιμοποιηθεί στους εν γένει σχεδιασμούς του κράτους και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και την κατασκευή υποδομών.






















Share