Για να απασχοληθεί τρίτος υπήκοος στη Δημοκρατία ως οικιακός εργαζόμενος απαιτείται να είναι κάτοχος άδειας προσωρινής διαμονής και απασχόλησης.
Για την εξασφάλιση άδειας εισόδου / διαμονής / εγγραφής θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στα κατά τόπους σημεία υποβολής αιτήσεων.
Σε περίπτωση που ο τρίτος υπήκοος βρίσκεται στο εξωτερικό, η αίτηση υποβάλλεται από τον εργοδότη.
Για την υποβολή της αίτησης, πρέπει να συμπληρωθεί το απαραίτητο έντυπο αίτησης, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από τα κατά περίπτωση απαραίτητα έγγραφα.
Για την ετοιμασία της αίτησης και των εγγράφων ακολουθείστε τα πιο κάτω βήματα:
Βήμα 1:
Ακολουθείστε το σύνδεσμο πιο κάτω που ανταποκρίνεται στην κατηγορία οικιακής απασχόλησης στην οποία εμπίπτετε. Αν δεν γνωρίζετε την κατηγορία διαβάστε πρώτα την παράγραφο "Κριτήρια Εργοδότη".
Βήμα 2:
Κατεβάστε το συμπιεσμένο αρχείο .RAR το οποίο θα δείτε. Για να το κατεβάσετε και να το ανοίξετε απαιτείται να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας το πρόγραμμα WINRAR (εάν δεν το έχετε εγκατεστημένο ήδη, για την εγκατάστασή του πατήστε εδώ).
Βήμα 3:
Εκτυπώστε τα έγγραφα που κατεβάσατε. Από τις καταστάσεις συνοδευτικών εκτυπώστε μόνο εκείνη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, ανάλογα με το για ποια άδεια ή άδειες θα υποβάλετε αίτηση.
Βήμα 4:
Αφού μελετήσετε την κατάσταση με τα συνοδευτικά έγγραφα συλλέξτε τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλετε. Προσοχή στα έγγραφα που πρέπει να είναι πρωτότυπα και δεόντως επικυρωμένα/ πιστοποιημένα (σχετικά με την επικύρωση εγγράφων πατήστε εδώ). Προσοχή, επίσης, στο γεγονός ότι ενδέχεται να απαιτούνται έγγραφα από το εξωτερικό, η εξασφάλιση των οποίων ενδέχεται να απαιτεί χρόνο!
Βήμα 5:
Συμπληρώστε και υπογράψτε τα λοιπά έντυπα που ενδεχομένως να πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση.
Βήμα 6:
Συμπληρώστε όλα τα πεδία της αίτησης και υπογράψετέ την. Προσοχή στα μέρη της αίτησης που απαιτούν υπογραφές από τρίτα μέρη.
ΣΗΜ.:
- Για πληροφορίες σχετικά με τη γενική διαδικασία υποβολής αίτησης για εγγραφή και εξασφάλιση άδειας διαμονής υπήκοου τρίτης χώρας πατήστε εδώ
- Για πληροφορίες για την υποβολή, το ύψος, τη διάρκεια και την επιστροφή εγγυητικών επιστολών πατήστε εδώ
Κριτήρια Εργοδότη
Κριτήρια Υπήκοου Τρίτης Χώρας
Απασχόληση Δεύτερου Οικιακού Εργαζόμενου
Βασική Αρχή για την Είσοδο Τρίτου Υπήκοου για Οικιακή Εργασία
Για να εισέλθει τρίτος υπήκοος στη Δημοκρατία για να απασχοληθεί ως οικιακός εργαζόμενος, απαιτείται, η εξασφάλιση άδειας εισόδου για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμο, όπως εκάστοτε τροποποιείται.
Η άδεια εισόδου εκδίδεται, κατόπιν αίτησης στα κατά τόπους σημεία υποβολής αιτήσεων, από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
Τονίζεται ότι τρίτος υπήκοος δεν μπορεί να εισέλθει στη Δημοκρατία με τουριστική θεώρηση για να απασχοληθεί ως οικιακός εργαζόμενος.
Δεν επιτρέπεται η είσοδος τρίτου υπήκοου από το Μυανμάρ και την Αιθιοπία για σκοπούς οικιακής απασχόλησης!
Απαραίτητες Ενέργειες Μετά την Είσοδο
Διάρκεια Άδειας Προσωρινής Διαμονής και Απασχόλησης
Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζονται από τη Νομοθεσία, στον οικιακό εργαζόμενο παραχωρείται άδεια προσωρινής διαμονής και απασχόλησης αρχικής ισχύος τεσσάρων (4) ετών. Σε περίπτωση που είναι επιθυμητή η ανανέωση της άδειας, τότε η ανανεωμένη άδεια μπορεί να έχει ισχύ μέχρι δύο (2) έτη.
Στέγαση Οικιακών Εργαζομένων
Μισθός Οικιακών Εργαζομένων
Ο ελάχιστος μεικτός μισθός ανέρχεται στα €460 και ο ελάχιστος καθαρός στα €309.
(Στον υπολογισμό του καθαρού μισθού υπολογίζεται, πέραν των άλλων αποκοπών, αποκοπή ύψους 25% για σκοπούς στέγασης και σίτισης, η οποία γίνεται μόνο σε περίπτωση που ο οικιακός εργαζόμενος διαμένει στην οικία του εργοδότη).
Μέγιστη Επιτρεπόμενη Διάρκεια Διαμονής
Η ανώτατη περίοδος παραμονής υπηκόου τρίτης χώρας για σκοπούς οικιακής απασχόλησης είναι τα έξι (6) χρόνια.
Η ανανέωση των αδειών διαμονής μετά πάροδο των έξι (6) ετών, επιτρέπεται δεδομένου ότι ο οικιακός εργαζόμενος συνεχίζει να απασχολείται στον ίδιο εργοδότη.
Αμοιβαία Λύση Συμβολαίου (Αποδέσμευση)
Αλλαγή Εργοδότη
Οικιακός εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη δύο (2) φορές κατά τη διάρκεια της εξαετούς απασχόλησής του. Δεν λογίζεται αλλαγή εργοδότη εάν ο εργοδότης απεβίωσε, μετανάστευσε, μεταφέρθηκε σε γηροκομείο ή διέπραξε ποινικό αδίκημα σε βάρος του αλλοδαπού ή εάν η αλλαγή είναι μετά από απόφαση της Επιτροπής Εξέτασης Παραπόνων υπέρ του αλλοδαπού.
Τονίζεται ότι μετά τη συμπλήρωση των έξι (6) ετών δεν επιτρέπεται η αλλαγή εργοδότη.
Αλλαγή εργοδότη ενόσω εκκρεμεί εξέταση εργατικής διαφοράς επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής έγκρισης του ΤΑΠΜ.
Για υποβληθεί αίτηση για απασχόληση σε νέο εργοδότη, ο οικιακός εργαζόμενος πρέπει να έχει στην κατοχή του το έγγραφο αποδέσμευσης που συνυπέγραψε με τον προηγούμενο του εργοδότη, το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ (βλ. την πιο πάνω παράγραφο). Νοείται ότι ο νέος εργοδότης θα πρέπει να εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες εργοδοτών που δικαιούνται να απασχολούν οικιακό εργαζόμενο (βλ. την πρώτη παράγραφο της παρούσας σελίδας).
Επανείσοδος στη Δημοκρατία
- Αλλοδαπός που δεν είναι απαγορευμένος μετανάστης και δεν συμπλήρωσε τη μέγιστη διαμονή κατά την προηγούμενη διαμονή του στην Κύπρο, μπορεί να επανέλθει με τη σύνηθη διαδικασία.
-
- Αλλοδαπός που για οποιοδήποτε λόγο αναχώρησε από την Κύπρο ενώ είχε συμβόλαιο σε ισχύ, μπορεί να επανέλθει και να απασχοληθεί από άλλο εργοδότη μετά από τρίμηνη παραμονή στο εξωτερικό, στο πλαίσιο όμως της μέγιστης περιόδου διαμονής, η οποία υπολογίζεται αθροιστικά μαζί με την περίοδο απασχόλησης στον πρώτο εργοδότη. Σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται η συγκατάθεση του προηγούμενου εργοδότη για αλλαγή εργασίας.