Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων

Χαιρετισμός Προϊσταμένου Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την 1η έκδοση του Εθνικού Σχεδίου για την Ένταξη Μεταναστών και την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης 15 Οκτωβρίου 2020, 12.00 μ. Αίθουσα Εκδηλώσεων Υπουργείου Οικονομικών, Λευκωσία
15/10/2020

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συνεργάτες,
Η Κύπρος έχει τα τελευταία χρόνια καταστεί προορισμός αυξημένου αριθμού μεταναστευτικών ροών, όπως όλοι γνωρίζετε, λόγω της γειτνίασής της με περιοχές με πολιτική αστάθεια και οικονομική και κοινωνική κρίση. Υπήκοοι τρίτων χωρών φτάνουν στη χώρα μας αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο κι ένα καλύτερο μέλλον. Ως επακόλουθο, η σύνθεση της κυπριακής κοινωνίας έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, γεγονός το οποίο, πέρα από το ότι υπογραμμίζει την ανάγκη των ενεργειών ένταξης, συνιστά και μια σημαντική παράμετρο η οποία μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην αποτελεσματική ένταξη. Ο εν λόγω κίνδυνος είναι υπαρκτός και είναι αδήριτη η ανάγκη μείωσης των αριθμών των μεταναστών, ώστε να είναι εφικτή η κοινωνική τους ενσωμάτωση. Στόχος μας πρέπει να είναι η πραγματική ένταξη των ομάδων αυτών στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή και πρόοδος. Και, για να γίνει αυτό, πρέπει το όλο σύστημα να μην έχει υπέρμετρη επιβάρυνση.
Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ένταξης διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, μέσω των κονδυλίων που διοχετεύει, στηρίζει, μεταξύ άλλων, τις δράσεις ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών σε επίπεδο κρατών. Η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, ως η υπεύθυνη αρχή για τη διαχείριση των κονδυλίων που παραχωρούνται στην Κύπρο από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επενδύει συστηματικά στην ένταξη. Εξού και στο Εθνικό Πρόγραμμα της Κύπρου για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, το οποίο προνοεί κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 39 εκατομ. ευρώ, τα 10,6 εκατομ. ευρώ αφορούν τον ειδικό στόχο της ένταξης.
Δεκάδες είναι τα έργα που στοχεύουν στην ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών που νόμιμα διαμένουν στη χώρα μας στην κυπριακή κοινωνία τα οποία υλοποιούνται ή έχουν υλοποιηθεί κατά την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο στην Κύπρο με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία. Με την ετοιμασία και υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ένταξη των Μεταναστών όμως υλοποιείται πλέον και η εθνική στρατηγική, με συγκεκριμένους στόχους και αναμενόμενα αποτελέσματα, για τη συνολική διαχείριση των έργων στη βάση και της νέας πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της κυβέρνησης.
Κυρίες και κύριοι,
Η υλοποίηση του έργου «Εθνικό Σχέδιο για την Ένταξη των Μεταναστών», που επίσης συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης κι έχει προϋπολογισμό 150 χιλιάδων ευρώ, δεν ήταν και δεν είναι εύκολη. Η διαδικασία της χαρτογράφησης της υφιστάμενης κατάστασης στη χώρα μας ήταν περίπλοκη. Ήταν μια διαδικασία που κατέδειξε της τεράστιες μεταναστευτικές πιέσεις που η χώρα μας δέχεται, πρώτη ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία συγγραφής του κειμένου του Εθνικού Σχεδίου ήταν επίπονη. Γνωρίζουμε όμως ότι οι συνεργάτες μας που ενεργούν ως τελικοί δικαιούχοι για το έργο, η EEO Group, η Opinion and Action Services και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση και έγκριση των διάφορων σταδίων της ετοιμασίας του Εθνικού Σχεδίου, έχουν εργαστεί άοκνα, για να επιτύχουν το όσο το δυνατό αρτιότερο αποτέλεσμα.
Η παρούσα είναι η φάση της δημόσιας διαβούλευσης επί του Εθνικού Σχεδίου, η οποία, με τη συμβουλή κάθε ενδιαφερόμενου φορέα και κάθε ενεργού πολίτη, θα βοηθήσει στον περαιτέρω εμπλουτισμό του. Τελικός στόχος, η υποβολή και έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε το Σχέδιο να καταστεί ο οδηγός όλων των εμπλεκομένων που καθορίζουν ή υλοποιούν πολιτικές ένταξης. Κι ελπίζουμε στη συμβολή όλων, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατό αρτιότερο.
Στόχος λοιπόν του Εθνικού Σχεδίου είναι η υιοθέτηση μιας οργανωμένης εθνικής στρατηγικής για την ένταξη εκείνου του αριθμού μεταναστών που η Κυπριακή Δημοκρατία δύναται να φιλοξενήσει και η οποία θα περιλαμβάνει στοχευμένα έργα και δράσεις με προστιθέμενη αξία τόσο για την κοινωνία και την οικονομία της Κύπρου όσο και για τους ίδιους τους μετανάστες. Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια, όπως έχει επισημανθεί κατά καιρούς, για την αποτροπή των ρατσιστικών συμπεριφορών και της γκετοποίησης, μέσω της κοινωνικής ενσωμάτωσης των νόμιμα διαμενόντων στη χώρα μας υπηκόων τρίτων χωρών. Οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούν να επιτύχουν την πρόοδο και την ποιότητα ζωής που επιθυμούν, αλλά και να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και στην οικονομία του τόπου μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας και συντελεστές του έργου, τις εταιρείες EEO Group και Opinion and Action Services, καθώς και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για την καλή μας συνεργασία, καθώς και τον κ. Μιχάλη Μπέη, τον αρμόδιο λειτουργό του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης που επιβλέπει τα διάφορα στάδια της ετοιμασίας του Εθνικού Σχεδίου, για την πολύτιμη συμβολή του.
Καλή συνέχεια σε όλους!