Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων

Υπογραφή Συμφωνίας Επιδότησης με τους δήμους Λεμεσού, Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, το ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς και την Opinion & Action Services Ltd. για το έργο «Προγράμματα ένταξης από τοπικές αρχές»
09/12/2020

Στις 9 Δεκεμβρίου 2020 υπογράφτηκε μεταξύ της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, ως Υπεύθυνης Αρχής των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων, και των δήμων Λεμεσού, Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, του ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς και της Opinion & Action Services Ltd, ως Τελικού Δικαιούχου, συμφωνία για ανανέωση του έργου με τίτλο «Προγράμματα ένταξης από τοπικές αρχές», με κωδικό CY/2020/AMIF/SO2.NO2.1.2/20.

Το έργο, που αποτελεί συνέχεια προηγούμενου δεκαοκτάμηνου έργου που υλοποιήθηκε από τον ίδιο Τελικό Δικαιούχο, θα έχει διάρκεια 18 μήνες, από 1η Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022. Αποτελεί, μαζί με τα υπόλοιπα Προγράμματα ένταξης που υλοποιούνται από τοπικές αρχές, ένα έργο-πυλώνα για την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών που νόμιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία στην τοπική κοινωνία της Λεμεσού και κατ’ επέκταση στην κυπριακή κοινωνία. Εξάλλου, η ένταξη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία, στην οποία καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν οι τοπικές αρχές, ως οι πλέον αρμόδιοι φορείς να ενσκήψουν στις ανάγκες τόσο των υπηκόων τρίτων χωρών που ζουν και δραστηριοποιούνται στα όριά τους όσο και των δημοτών τους, που καλούνται να υποδεχθούν και να συνυπάρξουν με νεοαφιχθείσες στη χώρα μας ομάδες πληθυσμού.

Μέσω μιας πληθώρας ενεργειών, το εταιρικό σχήμα στη Λεμεσό θα εργαστεί, όπως συμβαίνει εξάλλου τα τελευταία χρόνια, για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην κοινωνία της πόλης.

Οι ενέργειες που αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου κατανέμονται στους εξής άξονες:
    Α. Προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε προσωπικό επίπεδο, τη γνωριμία με τη χώρα υποδοχής, την κοινωνία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό, αλλά και τη διατήρηση της ταυτότητας και πολιτιστικού υπόβαθρου των μεταναστών.
    Β. Προγράμματα κοινωνικής στήριξης με στόχο τη φροντίδα και στήριξη της ομάδας στόχου σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο.
    Γ. Προγράμματα δημιουργικής έκφρασης και γνωριμίας με τον πολιτισμό και την κοινωνία με στόχο τη γνωριμία με την ιστορία, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, τον πολιτισμό, την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς της Κύπρου, μέσα από διαδραστική περιήγηση και δραστηριότητες, καθώς και τη δημιουργική έκφραση (τέχνες).
    Δ. Αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία και αποδοχή της διαφορετικότητας με στόχο την αλληλεπίδραση, την αλληλογνωριμία, την ευαισθητοποίηση, την αύξηση των επιπέδων αποδοχής, την καλλιέργεια δεκτικής νοοτροπίας και την προώθηση θετικής προσέγγισης για την ποικιλομορφία, τη μείωση των ρατσιστικών τάσεων και διακρίσεων στην τοπική κοινωνία.
    Ε. Ενεργός συμμετοχή των υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία με στόχο την εμπλοκή τους στον σχεδιασμό πολιτικών ένταξης, την ανάπτυξη και διατήρηση διαπροσωπικών επαφών με εκπροσώπους τοπικών φορέων ή/και με άλλους αρμόδιους φορείς, ώστε να συμβάλει στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, στην ανταλλαγή απόψεων, στην αμοιβαία κατανόηση αλλά και στην αποτίμηση των αναγκών των μεταναστών.

Απώτερος στόχος του έργου είναι να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των υπηκόων τρίτων χωρών στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της Λεμεσού και κατ’ επέκταση ολόκληρης της χώρας, συμμετοχή που θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, την ευημερία όλων των πολιτών και την ανάπτυξη όλων τομέων της ζωής στην Κύπρο, από τον οικονομικό μέχρι τον κοινωνικό και τον πολιτιστικό.

Το έργο υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε. κατά 90% και από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά 10% και έχει προϋπολογισμό ύψους €200.000.