Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συγχρηματοδοτούμενο έργο «Προγράμματα ένταξης από τοπικές αρχές», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία από τον Ιούλιο 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο 2021.

Το πρόγραμμα , με κωδικό CY/2020/AMIF/SO2.NO2.1.2/19, υλοποιήθηκε από τον Δήμο Λευκωσίας, ως επικεφαλής-συντονιστή εταίρο, και το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, τον Δήμο Έγκωμης και τις εταιρείες Συμβούλων “NVK Advent Consulting Ltd” και “Losadeal Ltd”, ως εταίρους, με συγχρηματοδότηση ύψους €200.000 από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι δράσεις και τα αποτελέσματα του προγράμματος, που φέρει την ονομασία «Νέοι Δρόμοι Ένταξης των ΥTX στην τοπική κοινωνία» και υλοποιήθηκε για ένατη φορά, παρoυσιάστηκαν την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Στη διάσκεψη παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας κ. Ελένη Λουκαΐδου εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας, ο Δήμαρχος Έγκωμης κ. Ζαχαρίας Κυριάκου και ο Προϊστάμενος της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, που είναι και η Υπεύθυνη Αρχή για τη διαχείριση των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων στην Κύπρο, κ. Κωνσταντίνος Κυπριανού.

Στο πλαίσιο του έργου ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες και δράσεις του προγράμματος εκατοντάδες υπήκοοι τρίτων χωρών, ενήλικες, παιδιά και οικογένειες ως σύνολο, παρά τον επιβεβλημένο περιορισμό του αριθμού των συμμετεχόντων λόγω των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Συνοπτικά, αναφέρεται ότι υλοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:
Α. Προγράμματα κοινωνικής στήριξης, όπως:
· Καθημερινές υπηρεσίες προστασίας και απασχόλησης παιδιών ΥΤΧ.
· Υπηρεσίες συμβουλευτικής και κοινωνικής στήριξης σε άτομα και οικογένειες, διά ζώσης και μέσω τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης,
· Πληροφόρηση και δικτύωση για τις κοινωνικές υπηρεσίες στην πόλη της Λευκωσίας.

Β. Προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης σε θέματα που στηρίζουν την ένταξη ΥΤΧ, όπως:
· Πρόγραμμα διατήρησης πολιτισμικής ταυτότητας για παιδιά κινέζικης καταγωγής.
· Σεμινάρια για εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες.
· Σεμινάρια για αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης και βίας.
· Σεμινάρια για ενίσχυση της ικανότητας αυτο-οργάνωσης και συνεργασίας με τοπικούς φορείς.

Γ. Προγράμματα δημιουργικής έκφρασης και γνωριμίας με τον πολιτισμό για παιδιά ΥΤΧ και ενήλικες, όπως:
· Πρωτοποριακά εργαστήρια μουσικής και κρουστών για παιδιά, σε συνεργασία με το Sistema Cyprus.
· To καινοτόμο Βιωματικό Μουσικό Εργαστήριο «Re-bE Κοινωνική Ένταξη-Ενσωμάτωση» για ενήλικες ΥΤΧ, της διεθνούς κύρους μουσικοσυνθέτριας Aλέξιας Βασιλείου.
· To Βιωματικό Πειραματικό Εργαστήρι Δημιουργικότητας και Τέχνης με θέμα «Μοτίβα και Ήχος».

Δ. Προγράμματα προώθησης της αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία και της αποδοχής της διαφορετικότητας, όπως βιωματικά διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά ΥΤΧ, Κυπρίων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών με τη συμμετοχή παιδιών με καταβολές από 11 διαφορετικές χώρες.

Ε. Ενέργειες προώθησης της ενεργού συμμετοχής των ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία, όπως:
· Δράσεις προώθησης της δικτύωσης και συνεργασίας με τις μεταναστευτικές κοινότητες.
· Λειτουργία του Δικτύου Συνεργασίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων, ΜΚΟ και Τοπικών Αρχών και η διοργάνωση Φόρουμ Διαλόγου του Δικτύου.
Κατά τη διάσκεψη τύπου η κ. Λουκαΐδου έκανε λόγο για την ανθρωπιστική κρίση και τις εκτενείς συνυφασμένες προκλήσεις στις γειτονιές και στα πάρκα της πόλης λόγω της εντεινόμενης εισροής προσφύγων και αιτητών διεθνούς προστασίας, οι οποίες αυξάνουν τις ανάγκες και ευθύνες των τοπικών αρχών έναντι τόσο των ΥΤΧ όσο και του ντόπιου πληθυσμού. Επίσης, τόνισε ότι η ένταξη των ΥΤΧ και η αξιοποίηση της ποικιλομορφίας και της πολυπολιτισμικότητας είναι μονόδρομος για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και τη βιώσιμη κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανός επεσήμανε ότι «ο κοινωνικός αποκλεισμός των νόμιμα διαμενόντων, πέραν της ανθρωπιστικής πτυχής του, ελλοχεύει κινδύνους που μακροπρόθεσμα μπορεί να λάβουν επικίνδυνες κοινωνικές διαστάσεις».

Η κοινοπραξία που υλοποιεί το πρόγραμμα έστειλε το μήνυμα ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή και δημιουργική ένταξη των ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία και να στέλνει με κάθε ευκαιρία δυνατό μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Στόχος είναι η Λευκωσία να παραμείνει μια ανοιχτή πόλη που αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους της, ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία ή την πολιτισμική τους ταυτότητα.


Alexia