Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχεδίου για τη λειτουργία σύγχρονων σκοπευτηρίων στην Κύπρο, με αυστηρά κριτήρια ασφαλείας

12/12/2018

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου «περί Ιδρύσεως Σκοπευτηρίων και Άσκησης των Αθλημάτων Σκοποβολής Νόμος», το οποίο καθορίζει το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση, δημιουργία και λειτουργία σκοπευτηρίων και τον τρόπο διεξαγωγής των αθλημάτων σκοποβολής στα σκοπευτήρια.

Συγκεκριμένα, στόχος του Νομοσχεδίου είναι:

-Καθορισμός τρόπων άσκησης των διαφόρων αθλημάτων σκοποβολής.
-Ρύθμιση κατοχής και χρήσης συγκεκριμένων ειδών όπλων εντός των σκοπευτηρίων.
-Ρύθμιση διαδικασιών δημιουργίας και λειτουργίας σκοπευτηρίων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του αθλήματος σκοποβολής τα οποία πλέον θα αδειοδοτούνται με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια και προδιαγραφές ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ασφάλεια των αθλούμενων όσο και των κατοίκων των γύρω περιοχών καθώς και του περιβάλλοντος.

-Καθορισμός κριτηρίων και προϋποθέσεων δημιουργίας και λειτουργίας σκοπευτηρίων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία τίθενται αυστηρά κριτήρια όπως μεταξύ άλλων το λευκό ποινικό μητρώο.
-Καθορισμός κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούνται για να είναι δυνατό ένα πρόσωπο να εργαστεί σε αδειοδοτημένο σκοπευτήριο έτσι ώστε να αποκλείεται η εργοδότηση προσώπων με ποινικό μητρώο.
-Καθορισμός διαδικασιών κατοχής, φύλαξης, μεταφοράς και ιχνηλάτησης όλων των ειδών όπλων και πυρομαχικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός και εκτός σκοπευτηρίων.

Η αναγκαιότητα τροποποίησης των περί Σκοπευτηρίων Νόμων 1966-1999 έχει παρουσιαστεί εδώ και αρκετά χρόνια αφού πολλά Ολυμπιακά αθλήματα Σκοποβολής δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στην Κύπρο όπου η κατοχή και χρήση συγκεκριμένων ειδών όπλων απαγορεύεται.

Για τα εν λόγω αθλήματα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους αθλητές σκοποβολής, για να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως χώρο προπόνησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου αλλά λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας, αυτό δεν είναι εφικτό.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί μεγάλο ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της σκοποβολής, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, κάτι στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί η υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία είναι περιοριστική σε ότι αφορά τον τύπο των όπλων καθώς και των αθλημάτων σκοποβολής που είναι δυνατό να εξασκηθούν στα σκοπευτήρια.

Το Νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.


Σχετικά Αρχεία:

Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Ο ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2018.pdf


Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης