Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την κτηριακή ανάπτυξη και επέκταση του ΤΕΠΑΚ

17/10/2018

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο σχέδιο κτηριακής ανάπτυξης και επέκτασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 2018, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο σχέδιο κτηριακής ανάπτυξης και επέκτασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη του δεύτερου πόλου, το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Παιδείας να προβεί στις δέουσες ενέργειες, ούτως ώστε να μεταστεγαστεί η Τεχνική Σχολή το συντομότερο δυνατόν. Έχει ήδη εξασφαλιστεί χώρος για μια σύγχρονη νέα Τεχνική Σχολή στον Δήμο Ύψωνα και έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός. Έχουν, επίσης, προϋπολογισθεί δύο εκατομμύρια ευρώ για το 2021.
Στην περιοχή, όπου βρίσκεται τώρα η Τεχνική Σχολή Λεμεσού, θα στεγαστούν υφιστάμενες σχολές του ΤΕΠΑΚ, για τις οποίες τώρα ενοικιάζονται κτήρια ή θα δημιουργηθούν και νέες σχολές, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του ΤΕΠΑΚ.

Επίσης, έχει αποφασιστεί όπως εντός έξι μηνών μετακινηθεί το Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων, στην Λεμεσό, το οποίο στεγάζεται πίσω από το παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού. Είναι και αυτός ένας πάρα πολύ σημαντικός χώρος.

Με την Τεχνική Σχολή και τον χώρο πίσω από το παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού απελευθερώνονται 34 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις κύριες ανάγκες της λειτουργίας των σχολών του ΤΕΠΑΚ ή και για τη δημιουργία κάποιων νέων σχολών.

Επίσης, έχει αποφασιστεί όπως παραχωρηθούν 90 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή του οικισμού Βερεγγάρια για τρεις συγκεκριμένες αναπτύξεις, για τις οποίες υπάρχει ανάγκη.
Συγκεκριμένα, αυτό αφορά στη δημιουργία φοιτητικών εστιών αλλά και αθλητικών εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιούνται και από το κοινό και από τους γειτονικούς δήμους, καθώς και τη δημιουργία εργαστηριακών και ερευνητικών χώρων για το Πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο έχει εξασφαλίσει 15 εκ. ευρώ επιχορήγηση από την ΕΕ για ερευνητικά προγράμματα και θα πρέπει να υποδειχθούν και κατάλληλοι χώροι που είναι εκεί.
Σε ό,τι αφορά στον ευρύτερο σχεδιασμού του οικισμού Βερεγγάρια, έχει ήδη γίνει ο προκαταρκτικός χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος θα ενσωματωθεί στο τοπικό σχέδιο Λεμεσού. Πρόκειται για συνολική έκταση 260 περίπου χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων γης, εκ των οποίων τα 90 χιλιάδες θα δοθούν στο ΤΕΠΑΚ για τις τρεις αναπτύξεις.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό για την ερευνητική Κύπρο είναι ότι ένα άλλο μεγάλο μέρος του χώρου αυτού θα καθοριστεί στο τοπικό σχέδιο ως περιοχή υποδοχής ερευνητικών κέντρων και κέντρων καινοτομίας, ενδεχομένως από τον ιδιωτικό τομέα και μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού.

Πιστεύουμε ότι είναι μια περιοχή που έχει μεγάλη προοπτική, αφού γειτνιάζει με το ΤΕΠΑΚ, λόγω των υποδομών αλλά και λόγω του ότι είναι πλησίον του κέντρου της πόλης.

Προβλέπονται επίσης κάποιοι χώροι για τη δημιουργία δημοτικών σχολείων και κάποιοι άλλοι ανοικτοί χώροι».
Ερωτηθείς, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «θα είναι πολύ σημαντικές οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από αυτό τον σχεδιασμό. Πέραν αυτού, θα ανεγερθούν και νέοι σύγχρονοι χώροι που αρμόζουν σε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο. Το ΤΕΠΑΚ, όπως και το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πάρα πολλά υποσχόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σύμφωνα με διεθνείς δείκτες κατάταξης, με πολύ σημαντικές επιδόσεις και στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, και το κράτος είναι δίπλα τους ώστε να έχουν τις καλύτερες υποδομές.

Ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει κάνει τεράστια άλματα μπροστά, έχει δημιουργήσει μια νέα βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα και η Κύπρος εξελίσσεται αυτή τη στιγμή σε ένα περιφερειακό κέντρο με πολύ καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, έτσι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να ενισχύσουμε».Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης