Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικώνκ. Κωνσταντίνου Πετρίδηστο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο

13/10/2018


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, ως κεντρικό συστατικό για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Οι Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τον τρόπο εφαρμογής των αρχών της αλληλεγγύης και υπευθυνότητας καθώς και τρόπους αποφόρτισης των κρατών μελών πρώτης γραμμής. Τους Υπουργούς απασχόλησαν και οι νέες νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με έμφαση σε θέματα φύλαξης συνόρων και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των επιστροφών.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι, ως Κύπρος, έχουμε κατά πολύ ξεπεράσει το δίκαιο μερίδιο που μας αναλογεί σε σχέση με τις αιτήσεις ασύλου που δεχόμαστε, αλλά και τις γενικότερες μεταναστευτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουμε.

Κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που πηγάζουν από την αρχή της αλληλεγγύης και την ισομερή κατανομή βαρών, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος ούτε επιθυμεί, αλλά ούτε και μπορεί να συνεχίζει να διαχειρίζεται τις υπέρμετρες αυτές πιέσεις μόνη της. Ως ΕΕ οφείλουμε να παράσχουμε ουσιαστική προστασία στους ανθρώπους που διώκονται ή που προσπαθούν να σωθούν από τη δύνη του πολέμου, κάτι που δυστυχώς τα σημερινά δεδομένα δεν επιτρέπουν, τόνισε ο κ. Πετρίδης.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Κύπρος, θα επιμείνει στην υποχρεωτική ανακατανομή βαρών, ως βασικό εργαλείο ενός αποτελεσματικού, δίκαιου και βιώσιμου Συστήματος Ασύλου, θέση η οποία, όπως επεσήμανε, αποτελεί ύψιστη προϋπόθεση για τη συναίνεσή μας.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του Ελλάδας και Μάλτας κ.κ. Δημήτρη Βίτσα και MichaelFarrugia, αντίστοιχα. Οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για περαιτέρω συντονισμό των θέσεων των κρατών μελών πρώτης γραμμής. Ο κ. Πετρίδης συναντήθηκε επίσης, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Άσυλο (EASO), κ. JamilAddou, τον οποίο ενημέρωσε εκτενώς για τις υπέρμετρες προκλήσεις που καλείται η Κύπρος να αντιμετωπίσει σε θέματα ασύλου.

Λουξεμβούργο, 12 Οκτωβρίου 2018Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης