Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΣΑΛΑΜΙΣ» - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

29/05/2018Το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής και Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ», παρουσίασε σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στη Λάρνακα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο, ενιαίο Σχέδιο Ασφάλειας Παραλιών που εφαρμόζεται στην Κύπρο, το οποίο προσεγγίζει το θέμα της ασφάλειας των παραλιών με τρόπο ολιστικό και επιστημονικό λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, «υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις λουόμενωνστις παραλίες μας υπερβαίνουν τα 15,000,000 ετησίως γι’ αυτό και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με γνώμονα την πρόληψη και ασφάλεια των λουόμενων, αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση οποιονδήποτε περιστατικών κινδύνου, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα».
Αναγνωρίζοντας την σοβαρή δουλειά που γίνεται στις παραλίες από τους ναυαγοσώστες κάθε χρόνο, ο κ. Πετρίδης υπέδειξε παράλληλα και τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος τονίζοντας ότι το σχέδιο, που τίθεται σε εφαρμογή από αυτή την τουριστική περίοδο, αποτελεί μια μεγάλη αρχή.

Το Σχέδιο καταγράφει με σαφήνεια τα ακόλουθα:
(α) Σχέδιο οριοθετημένης ζώνης οργανωμένης παραλίας με βάση το σχετικό διάταγμα της αρμόδιας αρχής. Πρόκειται για 85 οργανωμένες παραλίες
(β) Τοποθέτηση ναυαγοσωστικών πύργων ανά παραλία σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια τα οποία εφαρμόζονται διεθνώς
(γ) Κατανομή ναυαγοσωστών ανά επαρχία, ανά παραλία και ανά πύργο βάσει διεθνών προτύπων
(δ) Τομέα ευθύνης κάθε πύργου και πρόγραμμα περιπολιών
(ε) Τομέα ευθύνης μηχανοκίνητων μέσων έρευνας και διάσωσης
(στ) Αναλυτικό πίνακα του απαραίτητου εξοπλισμού που πρέπει να υπάρχει σε κάθε πύργο
(ζ) Απαραίτητα προσόντα, ευθύνες, αρμοδιότητες και δικαιώματα ναυαγοσωστών
(η) Νέο, διευρυμένο, Παγκύπριο ωράριο ναυαγοσωστών, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την ανατολή και τη δύση του ήλιου αλλά και τις περιόδους αιχμής
(θ) Σχέδιο κάλυψης παραλιών αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου
Στο σχέδιο καθορίζεται επίσης επιχειρησιακό πρωτόκολλο ενεργειών των ναυαγοσωστών όσον αφορά την ανεύρεση αγνοουμένων.

Ήδη, για την υλοποίηση του Σχεδίου, το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του στις 7/3/2018, ενέκρινε ρυθμίσεις που καθιστούν εφικτή την πρακτική εφαρμογή του σχεδίου. Αντί της συνεχόμενης απασχόλησης 164 εποχικών ναυαγοσωστών με συμβάσεις απασχόλησης 11μηνης διαρκείας όπως έγινε για όλους τους εποχικούς ωρομίσθιους, θα απασχοληθούν 265 ναυαγοσώστες με συμβόλαια απασχόλησης μικρότερης διάρκειας ως ακολούθως:
Πενήντα δύο (52) 11μηνοι, ογδόντα δύο (82) 8μηνοι, πενήντα δυο (52) 5μηνοι, εβδομήντα εννιά (79) 4μηνοι έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η κλιμάκωση της εργοδότησης ναυαγοσωστών σε περιόδους αιχμής, με όριο όμως τους 1804 ανθρωπομήνες που χρειάζονται για την Παγκύπρια εφαρμογή του σχεδίου και που αντιστοιχεί στην απασχόληση 164 ναυαγοσωστών για 11 μήνες, όπως αναφέρεται και στον Προϋπολογισμό του 2018. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει αποτελεσματικότερη ναυαγοσωστική προστασία και πλήρης αξιοποίηση των ναυαγοσωστών αλλά και των διαθέσιμων πόρων ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, με την εφαρμογή του Σχεδίου, θα υπάρξει και αποτελεσματικότερη κάλυψη των αεροδρομίων, δεδομένου ότι 36 ναυαγοσώστες που έχουν σαν βάση τους τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα μπορούν να παρεμβαίνουν σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος και ταυτόχρονα θα καλύπτουν και πολυσύχναστες γειτονικές παραλίες, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο εξοπλισμό που αγοράστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια και μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητος.

Εξοικονομείται,επίσης, δαπάνη ύψους €650. 000 που προκύπτει από την απασχόληση του προσωπικού στα αεροδρόμια και που θα ανακτάται μέσω της χρέωσης στα τέλη υπερπτήσεων από το eurocontrol. Το συνολικό κόστος εφαρμογής του σχεδίου ανέρχεται στα €3.0 εκ. ευρώ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ότι «για την επίτευξη του στόχου παροχής ύψιστης ασφάλειας σε εκατομμύρια πολίτες, ξένους και Κύπριους, που επισκέπτονται μαζικά τις παραλίες μας για πάνω από 7 μήνες ετησίως, θα πρέπει να ακολουθήσει και η δημιουργία μιας Μονάδας που θα αναλάβει τον συντονισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο, την καθοδήγηση και υλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην ορθή λειτουργία και ασφάλεια των παραλιών, ούτως ώστε ύψιστες πολιτικές της πολιτείας να σταματήσουν να γίνονται αποσπασματικά ή από τμήματα τα οποία έχουν άλλες κύριες αρμοδιότητες και καμία εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με το αντικείμενο».
Καταλήγοντας ο κ. Πετρίδης επανέλαβε την ανάγκη για την δημιουργίατου Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού. «Αυτά τα δύο σώματα» είπε, «χρειάζεται να καλύψουν υφιστάμενα θεσμικά κενά, να δημιουργήσουν τμήματα και μονάδες που θα έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη, ούτως ώστε και σε αυτό το κεφάλαιο να γίνουν άλματα μπροστά με τον τρόπο που αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος το οποίο έχει την ευτυχία να περιβάλλεται από μια από τις καλύτερες θάλασσες του κόσμου».


Σχετικά Αρχεία:

Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Ομιλία Υπουργού - Σχέδιο Ναυαγοσωστικής και Ασφάλειας.pdf


Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment