Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
16/11/2021

Συνάντηση υψηλού επιπέδου Κύπρου και Ελλάδας





16-11-2021 14:30


Ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών


Ιδιαίτερα χρήσιμη αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, για αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών αλλά και αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων, πραγματοποιήθηκε σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου, με τον Έλληνα Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, υπεύθυνο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κώστας Κωνσταντίνου, και ο Προέδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Η συζήτηση συνεχίστηκε στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, στο οποίο συμμετείχε και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής.

Αναφερόμενοι στην πυρκαγιά που έπληξε τις ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού στις 3 Ιουλίου 2021, οι δύο Γενικοί Διευθυντές ενημέρωσαν τους Ελλαδίτες αξιωματούχους για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση προς άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές. Παράλληλα, τόνισαν ότι παράγοντας κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αποτελεί ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών. Η συνεργασία μεταξύ πολλών και διαφορετικών κρατικών υπηρεσιών κρίνεται επιβεβλημένη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της προοδευτικής και δραματικής αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών και δεδομένων, καθώς και της συχνότητας και σφοδρότητας εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο κ. Γρηγορίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που δρομολογήθηκαν στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, ώστε να προληφθούν έγκαιρα πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης και κατολισθήσεων, επισημαίνοντας την πολύτιμη συνδρομή της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για αποζημίωση των κατοίκων που διέμεναν και δραστηριοποιούνταν στις πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των γεωργών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο και τη φιλοσοφία του νέου συστήματος Διαχείρισης Κινδύνων στον τομέα της γεωργίας, που εφαρμόστηκε στην Κύπρο από το 2019 με στόχο την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών.

Από την πλευρά τους, οι ελλαδίτες αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στις προοπτικές του γεωργοασφαλιστικού συστήματος των χωρών της Μεσογείου, υπό το βάρος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και των εκτεταμένων ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου και ιδιαιτέρως των εμπειριών της Ελλάδας μετά τα τελευταία καιρικά φαινόμενα πλημμυρών, παγετού και πυρκαγιών.

(ΜAΚ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα