Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών – Διυπουργική Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

11/06/2019
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης της διυπουργικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στην παρουσία των Υπουργών Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετάτο πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε:
«Σήμερα στη διυπουργική σύσκεψη για την πρόληψη όσον αφορά τις πυρκαγιές, επιβεβαιώθηκε ο βαθμός ετοιμότητας όλων των υπηρεσιών του κράτους. Έχουμε εξετάσει και όλα τα απορρέοντα από τη σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο προεδρικό. Είναι πολλά θέματα, ήδη εξασφαλίζεται ένα ακόμα πτητικό μέσο, ένα ελικόπτερο, άρα θα είμαστε ενισχυμένοι σε σχέση με πέρσι ενώ γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν.

Όσον αφορά τα θέματα καθαρισμού που υπάρχουν ιδιαιτερότητες λόγω της πολυομβρίας φέτος, έχουν δοθεί περισσότερα κονδύλια, έχουν κινητοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες και βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Έχει ήδη εξασφαλιστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ένα επιπλέον ποσό της τάξης των €3.500.000 που αφορά τους καθαρισμούς αγροτικών δρόμων, έχουν γίνει συνεννοήσεις και με την αστυνομία που να διασφαλίζουν την προσβασιμότητα όλων των δρόμων την καλοκαιρινή περίοδο, σε περιόδους που γίνονται και φεστιβάλ στα χωριά. Επίσης, έχει γίνει επισκόπηση όλων των θεμάτων της στελέχωσης, που δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα αυτή τη στιγμή ενώ προωθείται και νομοθεσία με τη μορφή του κατεπείγοντος έτσι ώστε να δίνεται το δικαίωμα στους Δήμους εκεί που ιδιώτες δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους να γίνεται και επιβολή προστίμου και ελπίζουμε αυτό να προχωρήσει σύντομα.
Έχει αυξηθεί και το κονδύλι σε ότι αφορά την επικοινωνιακή καμπάνια για την πρόληψη και ειδικά όσον αφορά τις αστικές περιοχές σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων θα εκδοθεί και ένα νέο φυλλάδιο με εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τις πόλεις. Επιπρόσθετα, υπογράφεται και μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών που έχουν γενική επιχειρησιακή ευθύνη ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή που εξελίσσεται η κάθε πυρκαγιά ούτως ώστε να είναι καθορισμένος ο ρόλος, καθορισμένες οι αρμοδιότητες όλων και να μην υπάρχει καμία γκρίζα σκιά. Θέλω να πω ότι όσον αφορά το θέμα των πυρκαγιών, οι υπηρεσίες του κράτους είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ετοιμότητα, παραταύταπρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί.

Οι πυρκαγιές θεωρούνται φυσικές καταστροφές. Ο λόγος που θεωρούνται φυσικές καταστροφές είναι ότι παρά το γεγονός ότι μπορεί να προέρχονται από τον ανθρώπινο παράγοντα τις πλείστες φορές, όταν εκδηλωθούν δεν μπορούν να προβλεφθούν και μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλες φυσικές καταστροφές. Άρα όλοι είμαστε υπεύθυνοι ως ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου να προστατεύσουμε τη φύση, να προστατεύσουμε τα δάση μας, να προστατεύσουμε την ύπαιθρο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που γίνονται πολλές εκδρομές, που είμαστε στην ύπαιθρο, γιατί η καταστροφή μπορεί να είναι μεγάλη, και αυτό το βλέπουμε σε πάρα πολλές χώρες, το βλέπουμε σε χώρες ανεπτυγμένες με πολύ δυνατά επιχειρησιακά προγράμματα άρα έχουμε ευθύνη όλοι να προστατεύσουμε τη χώρα έναντι αυτού του μεγάλου κινδύνου που λέγεται πυρκαγιά» κατέληξε ο Υπουργός.Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

Ασφαλές Διαδίκτυο

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου