Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου

03/10/2019

Κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας στην ΕΕ, με αφετηρία το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
Πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλίατων Κρατών Μελών πρώτης γραμμής στο κρίσιμο μεταναστευτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σκοπός να:
• αναδειχθεί στηνευρωπαϊκή της διάστασηη μεγάλη μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στα Κράτη Μέλη της τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ανατολικής Μεσογείου.

• ευαισθητοποιηθούνκαι ναενεργοποιηθούνοι ευρωπαίοι εταίροι, η Επιτροπή και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί για τις αυξανόμενες, συνεχιζόμενες και σαφώςδυσανάλογες μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις ροές σε άλλες περιοχές της Μεσογείου και της ΕΕ.

• να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρααπό την Ένωση, στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας με δίκαιη κατανομή των βαρών, μέσω μετεγκαταστάσεων, ισχυρής πολιτικής επιστροφώνσε τρίτες χώρες προέλευσης και τέλος με γενικότερη ενίσχυση των κρατών που πλήττονται άμεσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μεταξύ 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της Δυτικής Μεσογείου/Ατλαντικού, 1.369 μέσω της οδού της Κεντρικής Μεσογείου και 4.879 μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου. Η τάση αυτή συνεχίζεται και σήμερα.

Επιπλέον, οι τρεις χώρες συνηγορούν στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας 2016 μέσω:
• της εκρίζωσης των δικτύων που διακινούν μετανάστες προς την ΕΕ,
• της αποτροπής της εκτροπής των ροών και της εγκαθίδρυσης νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών από θάλασσα, στεριά και αέρα, προς την όλη την Ευρώπη και τα Κράτη-Μέλη της,
• της διασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τρεις χώρεςενθαρρύνουν την ΕΕ και τα λοιπά Κράτη-Μέλη να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση κοινώς συμφωνημένων δεσμεύσεων.

Επίσης, Αθήνα, Λευκωσία και Σόφια ζητούν να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος στον υπό διαμόρφωση Κοινοτικό Προϋπολογισμό (ΠΔΠ 2021-2026).
Η πρωτοβουλία αυτή συνιστά παρέμβαση – συνεισφορά στις υπό διαμόρφωση προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρωτοβουλία με τον τίτλο EasternMediterraneanMigrationInitiative(EMMI) ανακοινώνεταιταυτόχρονα στις τρεις χώρες και θα παρουσιαστεί επίσημα και ολοκληρωμένα με κατάθεση συγκεκριμένου κειμένου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς εβδομάδας.

2 Οκτωβρίου 2019Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

Ασφαλές Διαδίκτυο

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ