Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις τωνΥπουργών Εσωτερικών και Ενέργειας για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό

24/11/2016

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης για τη Μετακίνηση των Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, με τους Υπουργούς Εμπορίου, Γεωργίας και Συγκοινωνιών και τους εκπροσώπους των επηρεαζόμενων εταιρειών. Μετά το πέρας της σύσκεψης, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, απαντώντας σε ερώτησηγια τις αποφάσεις που λήφθηκαν, δήλωσε τα ακόλουθα: «Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται κατά καιρούς για τη μετακίνηση των υγρών καυσίμων και του υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, η απόφαση της Κυβέρνησης για μετακίνηση τους είναι γεγονός. Ήδη, κάποιες μετακινήσεις έχουν γίνει, ιδιαίτερα από πλευράς Κυβέρνησης. Γνωρίζετε ότι αυτό το θέμα απασχολεί όλη την Κύπρο εδώ και δεκαετίες, γιατί δεν μπορεί τα καύσιμα και το υγραέριο να αποθηκεύονται σε κατοικημένες περιοχές. Εμείς, σαν Κυβέρνηση, δώσαμε την έγκριση μας για την έκδοση διατάγματος το οποίο προβλέπει τη μετακίνηση για τον Ιανουάριο του 2017. Φαίνεται, μέσα από τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας αλλά και τις πραγματικότητες ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέχρι τον Ιανουάριο. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε διαδικασίες, έτσι ώστε αυτό να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Και το συντομότερο δυνατό, είναι τέλος του 2017, αντί του Ιανουαρίου 2017. Δεσμευόμαστε - και εμείς και οι εταιρείες - ότι μέχρι τέλος 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των υγρών καυσίμων. Το θέμα της μετακίνησης του υγραερίου, επίσης θα δρομολογηθεί, κατά τον ίδιο τρόπο που δρομολογήθηκε η μετακίνηση των υγρών καυσίμων».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσο θα δοθεί παράταση και στο θέμα της μετακίνησης του υγραερίου, ο ΥΠΕΣ είπε: «Να μη σας ενοχλεί η παράταση. Το ερώτημα θα έπρεπε να ήτο κατά πόσο η απόφαση αυτή είναι υλοποιήσιμη και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα. Αν δούμε το θέμα ιστορικά, θα διαπιστώσετε ότι είχαμε διαδοχικές αποφάσεις Υπουργικών Συμβουλίων για μετακίνηση των καυσίμων και του υγραερίου από την πόλη της Λάρνακας. Λυπούμαι να πω ότι όλες αυτές οι αποφάσεις κατέληγαν στις ελληνικές καλένδες. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά, για να μη βλάψουμε την οικονομία. Ήταν εδώ, στη σύσκεψη, και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, το οποίο κατέθεσε και τις απόψεις του. Είναι κοινή διαπίστωση ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να δώσουμε αυτή τη μικρή χρονική παράταση, έτσι ώστε μέχρι τέλος του 2017, να ολοκληρωθεί η μετακίνηση των υγρών καυσίμων».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπηςδήλωσε τα ακόλουθα: «Στις προηγούμενες μας συζητήσεις είχαμε πει ότι θα επικεντρωθούμε σε τρεις διαφορετικούς άξονες: Ο πρώτος, για τα κρατικά αποθέματα, ο δεύτερος για τα ιδιωτικά υγρά καύσιμα και ο τρίτος για τα ιδιωτικά καύσιμα υγραερίου. Τα κρατικά αποθέματα έχουν μετακινηθεί. Ήδη, η Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) έχει προκηρύξει διαγωνισμό - αφού έχει πάρει όλες τις άδειες - για την αποξήλωση των εγκαταστάσεων της στη Λάρνακα και αυτό αναμένουμε να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2017, δηλαδή ουσιαστικά μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου διατάγματος. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο. Για πρώτη φορά έχουν καταγραφεί όλα όσα χρειάζεται να γίνουν για να ολοκληρωθεί αυτή η μετακίνηση. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τα υγρά καύσιμα, όπου υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις (στο Βασιλικό) που λειτουργούν ή που θα λειτουργήσουν με κάποιες επιπλέον άδειες, έχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι θα επισπευτούν αυτές οι διαδικασίες, να έχουν επιλογές οι εταιρείες για να μετακινήσουν τα υγρά καύσιμα στα χρονοδιαγράμματα που ανέφερε ο κ. Χάσικος. Και απ’ εκεί και πέρα, να δώσουμε προτεραιότητα στη δημιουργία υποδομών για το υγραέριο (στο Βασιλικό), που σήμερα δεν υπάρχουν».

Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτηση αν στο θέμα του υγραερίου μιλούμε για μετακίνηση το 2019, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Οι ίδιοι (οι εταιρείες) έχουν θέσει αυτά τα χρονοδιαγράμματα. Εμείς δεν έχουμε ακόμα δει με λεπτομέρεια τα χρονοδιαγράμματα για να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις. Να πω, επίσης, ότι και για τη μετακίνηση των υγρών καυσίμων μας είχαν δώσει χρονοδιαγράμματα μέχρι το 2019 και, όμως, βρήκαμε τους τρόπους να μετακινηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που σας ανέφερε προηγουμένως ο Υπουργός Εσωτερικών».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για την άποψη του Δήμου Λάρνακας, ότι επιθυμεί να επιβάλλει πρόστιμα στις εταιρείες για κάθε μέρα καθυστέρησης στη μετακίνηση τους, ο ΥΠΕΣ είπε: «Είναι η άποψη του Δήμου Λάρνακας. Όλα αυτά θα τα δούμε. Μείνετε όμως στο κυρίαρχο θέμα, ότι δηλαδή, επιτέλους, η μετακίνηση των υγρών καυσίμων και του υγραερίου από τον κόλπο της Λάρνακας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, έχει ήδη ξεκινήσει».Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα 
σε αλλοδαπούς επενδυτές / επιχειρηματίες

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment

Περί Κύπρου