Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Ο ΥΠΕΣ προήδρευσε σύσκεψης για το θέμα των εικονικών γάμων με τους Δήμους Λευκωσίας, Αραδίππου, Λειβαδιών, Ύψωνα και Λύσης

19/01/2017

Σ. Χάσικος: «Η μεγαλύτερη ευθύνη αναλογεί στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του ΥΠΕΣ που εκδίδει τα πιστοποιητικά. Και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να αναλάβω αυτήν την ευθύνη»
«Απόφαση για λήψη δραστικών μέτρων πρόληψης πριν την έκδοση του πιστοποιητικού ελευθερίας»

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης για το θέμα των εικονικών γάμων με τους Δήμους Λευκωσίας, Αραδίππου, Λειβαδιών, Ύψωνα και Λύσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, που έγιναν μετά το πέρας της σύσκεψης, ο ΥΠΕΣ είπε τα ακόλουθα: «Το 2016, αρκετοί γάμοι που τελούνται στα Δημαρχεία κρίθηκαν ως εικονικοί. Επίσης, το 2014 και το 2015. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις. Μιλούμε για εικονικούς γάμους Ευρωπαίων με πολίτες τρίτων χωρών. Δημιουργείται, επίσης, θέμα εμπορίας προσώπων. Φαίνεται ότι υπάρχουν κυκλώματα που προωθούν αυτούς τους γάμους. Έγιναν παραστάσεις και από πρεσβείες Ευρωπαϊκών χωρών ότι στην Κύπρο φαίνεται να τελούνται εικονικοί γάμοι μεταξύ Ευρωπαίων και πολιτών τρίτων χωρών».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση γιατί κλήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη τα συγκεκριμένα Δημαρχεία, ο κ. Χάσικος είπε: «Διότι πρόκειται για τα Δημαρχεία που τελούν τους περισσότερους γάμους. Διαφάνηκε επίσης ότι γάμοι που τελέστηκαν σε αυτά τα Δημαρχεία, στο τέλος κρίθηκαν ως εικονικοί. Άρα, είναι υποχρέωση του Υπουργείου Εσωτερικών να λάβει μέτρα σε συνεργασία και με την Αστυνομία αλλά και με τους Δημάρχους. Να πω, χάριν παραδείγματος, ότι στη Λευκωσία μέσα σε ένα μήνα τελέστηκαν 200 γάμοι μεταξύ Ευρωπαίων και υπηκόων τρίτων χωρών. Από αυτούς, οι 12 κρίθηκαν τελεσίδικα ως εικονικοί.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Αυτή η ευθύνη βαραίνει εξ’ ολοκλήρου τα Δημαρχεία που τελούν τους γάμους ή τα Δημαρχεία τελούν αυτούς τους γάμους στη βάση των πιστοποιητικών που τους εκδίδει το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) του ΥΠΕΣ;

Και επειδή δεν θέλω να επιρρίψω την ευθύνη στα Δημοτικά Συμβούλια, η μεγαλύτερη ευθύνη αναλογεί στο ΤΑΠΜ του ΥΠΕΣ που εκδίδει τα πιστοποιητικά. Και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να αναλάβω αυτήν την ευθύνη».
«Άρα», συνέχισε ο Υπουργός «επικεντρώνεται η προσπάθεια πρόληψης πριν την έκδοση του πιστοποιητικού ελευθερίας.Και ξεκινώ από την είσοδο του αλλοδαπού στη Δημοκρατία. Να πω ότι το αρμόδιο Τμήμα, απαγόρευσε την είσοδο στη Δημοκρατία σε 68 άτομα, γιατί ακριβώς μέσα από τη διαδικασία ελέγχου φάνηκε ότι έρχονταν στην Κύπρο γι’ αυτό το σκοπό.

Η απόφαση που πήραμε είναι η λήψη δραστικών μέτρων πρόληψης πριν την έκδοση του πιστοποιητικού ελευθερίας. Με οδηγίες του Υπουργού θα γίνεται (κοινή) συνέντευξη και των δύο υποψηφίων που προτίθενται να τελέσουν γάμο και όχι μόνο του ενός. Να πω και το εξής απλό: Μιλούν ή όχι την ίδια γλώσσα; Μπορούν να συνεννοηθούν; Πότε ήρθαν στην Κύπρο και για πόσο χρονικό διάστημα; Ήρθε κάποιος σήμερα για να πραγματοποιήσει τον εικονικό γάμο και να φύγει αμέσως μετά; Διότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Έχουμε εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις.Αν κάποιοςμένει στην Κύπρο, για πόσο χρονικό διάστημα είναι στην Κύπρο και πού εργάζεται; Όλα αυτά θα πρέπει να ελέγχονται. Επιπλέον, επαναλαμβάνω, θα γίνεται κοινή συνέντευξη και των δύο υποψηφίων για γάμο πριν την έκδοση του πιστοποιητικού ελευθερίας».Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα 
σε αλλοδαπούς επενδυτές / επιχειρηματίες

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment

Περί Κύπρου