Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις Υπ. Εσωτερικών μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

16/11/2018

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο στα γραφεία του Κόμματος για θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, πιστεύω έγινε μια πολύ παραγωγική συνάντηση προσπαθούμε με γοργούς ρυθμούς να κλείσουμε αυτή την μεγάλη εκκρεμότητα που λέγεται μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος και του ίδιου του πολίτη και των υπηρεσιών που του προσφέρονται αλλά και της πιο εύρυθμης λειτουργίας του κράτους. Χαίρομαι γιατί υπήρχαν αρκετές συγκλίσεις με την ΕΔΕΚ, νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο, σκοπός μας είναι να ολοκληρωθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που αφορά και τον αριθμό των τοπικών διοικήσεων, και θέματα οικονομικής αυτοτέλειας και αυτονομίας των δήμων και θέματα διαχείρισης νερού και αποχετευτικών, και θέματα αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοικήσεως που δεν έχουν μέσα να τις διεκπεραιώσουν. Έγινε πολύ δουλειά και στο παρελθόν έγιναν αρκετές μελέτες και νομίζω ότι τους επόμενους 2-3 μήνες αυτό το θέμα πρέπει να το κλείσουμε για να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή και στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για τον πολίτη. Θέλω ξανά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για την μακράν και πολύ παραγωγική συζήτηση που είχαμε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Υπουργό Εσωτερικών:

«Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο υπουργό λέτε σε 2-3 μήνες εκτιμάτε ότι το θέμα θα πρέπει να κλείσει υπήρχαν κάποια παλιά νομοσχέδια που εκκρεμούσαν από το καλοκαίρι του 2015. Αυτό που λέτε ‘Θα κλείσουμε’ να αντιληφθούμε ότι θα υπάρξουν τροποποιημένα νομοσχέδια;»

Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:

«Θα υπάρχουν τροποποιήσεις για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι για να επιτευχθούν συναινέσεις που δεν κατέστην δυνατόν στο παρελθόν να δημιουργηθούν από τις πλειοψηφίες στη Βουλή. Αλλά ο άλλος λόγος είναι και για να συμπληρωθούν κάποια πράγματα τα οποία θα ακολουθούσαν την ψήφιση εκείνων των νομοσχεδίων και επειδή χάσαμε πάρα πολύ χρόνο ήταν επάναγκες να συμπληρωθούν, δηλαδή για να γίνω και πιο συγκεκριμένος όσον αφορά τη συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των κοινοτήτων. Προχωρήσαμε κάναμε την μελέτη, ολοκληρώνουμε το νομοσχέδιο, για το ποιες υπηρεσίες συμπλεγματοποιούνται σε ξεχωριστές διοικητικές δομές, τι προσωπικό χρειάζονται, ούτως ώστε μπορεί να χάσαμε χρόνο αλλά προχωρήσαμε και στη συμπλήρωση θεμάτων που θα ακολουθούσαν μετά και ένας τρίτος λόγος είναι ότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να είμαστε ακόμα και πιο τολμηροί σε κάποια θέματα που αφορούν την τοπική αυτονομία κάποια θέματα που αφορούν την μείωση των δήμων και τον τρόπο μείωσής τους, στα τεχνοοικονομικά δεδομένα αλλά και στον τρόπο διακυβέρνησης τους και όλα αυτά τα οποία συμπληρώνονται και αν υπάρχει πολιτική βούληση θα συμπληρωθεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Υπουργό Εσωτερικών:
«Ποιος είναι ο σκοπευόμενος αριθμός;»

Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:
«Δεν υπάρχει σκοπευόμενος αριθμός, υπάρχουν χρηματοοικονομικές μελέτες οι οποίες λαμβάνουν αρκετές παραμέτρους υπόψιν τους που καταδεικνύουν ποιοι είναι και που, βιώσιμοι δήμοι. Βιώσιμοι δήμοι που θα μπορούν να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες απ’ ότι σήμερα αλλά και να προσφέρουν αυτές τις αρμοδιότητες μέσω πραγματικών υπηρεσιών στους πολίτες. Και να μην βασίζονται στο Υπουργείο Εσωτερικών ή στο κράτος για οτιδήποτε, άρα δεν είναι απλό το θέμα και έχουν γίνει μελέτες και από τους Ιταλούς και από τους Άγγλους και πιο παλιά από τους Έλληνες που καταδεικνύουν ότι αυτός ο αριθμός των 380 τοπικών αρχών σε ξεχωριστές διοικητικές οντότητες για μια χώρα του πληθυσμού της Κύπρου δεν είναι δυνατόν να είναι βιώσιμος και να προσφέρει υπηρεσίες. Αυτό νομίζω είναι πλέον αυτονόητο άρα μιλούμε για σημαντική μείωση».Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης