Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ανοικτή επιστολή της Επιτρόπου Διοικήσεως για το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου

04/01/2017

Τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας διέταξε ο Υπουργός Εσωτερικών

Σε απάντηση ανοικτής επιστολής της Επιτρόπου Διοικήσεως και της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες σε σχέσημε το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, το ΥΠΕΣ επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους λαμβάνουν συνεχώς όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προς αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων εμφανίζονται στο Κέντρο. Αυτό τουλάχιστο εμφαίνεται σε σημείωμα που απέστειλε σήμερα στο Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών η Υπηρεσία Ασύλου. Παρόλα ταύτα, ο Υπουργός διέταξε τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για το θέμα αυτό.

Αναλυτικότερα, οι απαντήσεις της υπηρεσίας ασύλου έχουν ως ακολούθως:

Δεν τίθεται θέμα υπερπληθυσμού, εφόσον το Κέντρο είναι χωρητικότητας 400 ατόμων και σε αυτό διαμένουν κατά μέσο όρο 309 άτομα μέσα στο 2016.

Σε ό,τι αφορά ζημιές στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι και κακόβουλες, του θέματος επιλαμβάνεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων με τον εργολάβο που έχει την ευθύνη για την συντήρηση του Κέντρου (εάν πρόκειται για τις νέες εγκαταστάσεις). Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες, αποκαταστάθηκε εξ’ολοκλήρου η ζημιά σε όλους τους ταχυθερμαντήρες για το ζεστό νερό.
Σε ό,τι αφορά τα λύματα του Κέντρου (υπερχείλιση λάκκων), το θέμα χειρίζεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων, που έχει την ευθύνη για την επίβλεψη της συντήρησης των εγκαταστάσεων του Κέντρου από τον εργολάβο. Το τελευταίο διάστημα. το θέμα της υπερχείλισης βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και γίνονται πιο συχνοί καθαρισμοί των λάκκων.
Για το θέμα της περισυλλογής των σκυβάλων, σημειώνεται ότι μέσα στο 2016 τοποθετήθηκαν 6 επιπλέον μεγάλοι κάλαθοι για συλλογή των σκυβάλων στο Κέντρο.
Επίσης, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης στο Κέντρο διοργανώνονται συνεχώς, κυρίως από εθελοντές και οργανωμένα σύνολα οι οποίοι συνεργάζονται με το προσωπικό του Κέντρου (μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά κ.α.). Από τον Δεκέμβριο έχει αναληφθεί από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, ειδικό έργο με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014 – 2020, το οποίο στοχεύει στη δημιουργική απασχόληση των διαμενόντων, με έμφαση στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην απογευματινή μελέτη. Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει τρόπους για την αποτελεσματικότερη ένταξη των παιδιών που διαμένουν στο Κέντρο στα σχολεία όπου φοιτούν.
Όσον αφορά στο θέμα των ευάλωτων ομάδων, γίνονται προσπάθειες όπου εντοπίζονται άτομα που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης να βγαίνουν από το Κέντρο και να διαμένουν σε σπίτια με τη βοήθεια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Οι προσπάθειες είναι συνεχείς και σημαντική είναι και η συμβολή των ΜΚΟ στο θέμα αυτό. Επίσης γίνονται ενέργειες για δημιουργία ξεχωριστού Κέντρου φιλοξενίας ευάλωτων ατόμων (κυρίως γυναικών) με τη συνεργασία της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων».Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment

Περί Κύπρου

Αρχείο Ανακοινωθέντων

Cyprus on Film