Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
06/10/2021 08:14:14 AM

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων





05-10-2021 16:17


Την ελπίδα να καταλήξουν οι προσπάθειες σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής. Μετά το πέρας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο Υπουργός δήλωσε ότι θα κατατεθούν στο επερχόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο εισηγήσεις, όπως τις κατέθεσε η Κύπρος στη Σύνοδο των MED5 και έγιναν δεκτές, που αφορούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης, στη βάση της αλληλεγγύης και ίσης κατανομής.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σήμερα το μεσημέρι είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης.

Ενημέρωσε ότι οι συζητήσεις κρατούν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

«Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Κυπριακή Δημοκρατία ανελλιπώς συμμετέχει στις διαδικασίες της συζήτησης, γιατί πάρα πολύ απλά υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την αναγκαιότητα για κατάληξη σε ένα ενιαίο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο θα είναι το νομοθετικό πλαίσιο που θα μας βοηθήσει στη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος που η χώρα αντιμετωπίζει και όχι μόνο», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι «οδηγός σε αυτή την προσπάθεια, και σημαντικότερη επιχειρηματολογία, είναι η κρίση που η Ευρώπη ήδη αντιμετώπισε το 2015, όταν ακριβώς στην απουσία ενός συγκροτημένου νομοθετικού πλαισίου κατέρρευσαν ουσιαστικά τα συστήματα ασύλου, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται».

Σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να βιώσουμε κάτι ανάλογο ξανά και συζητούμε με του Ευρωπαίους εταίρους μας τη δυνατότητα κατάληξης στο νέο σύμφωνο».

«Έχω επεξηγήσει στην Επιτροπή ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Η σημαντικότερη παράμετρος, η οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζει έναν τέτοιο σύμφωνο, είναι βεβαίως η έννοια της αλληλεγγύης και της ανακατανομής», είπε ο κ. Νουρής.

Εξήγησε ότι λόγω του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια χώρα μικρή σε μέγεθος, που δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν, είναι νησί και περιβάλλεται από θάλασσα, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προώθηση και στις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους.

«Έχουμε κάθε λόγο να μας ενδιαφέρει η επί εδάφους εφαρμογή της έννοιας της αλληλεγγύης και η δυνατότητα επιστροφών και ανακατανομής», είπε.

Σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρες οι θέσεις των μεσογειακών χωρών πρώτης γραμμής, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ιταλίας, οι οποίες, όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε και σηκώνουμε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος, έναντί των θέσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δυστυχώς φαίνεται, τα τελευταία χρόνια, αριθμητικά να αυξάνονται, και οι οποίοι αντιμετωπίζουν το θέμα της αλληλεγγύης με έναν διαφορετικό τρόπο».

«Θέλουμε να ελπίζουμε, και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να υπερπηδηθούν όλα τα εμπόδια για να καταλήξουμε σε αυτό το κοινό Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» τόνισε ο κ. Νουρής.

«Επειδή όμως, ιδιαίτερα η χωρά μας, αλλά και οι πρώτες χώρες πρώτης γραμμής, αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα όσον αφορά τις ροές, σαν Κύπρος έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα παρουσιαστούν στο επερχόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, την ερχόμενη Πέμπτη, από κοινού με τις υπόλοιπες τέσσερις μεσογειακές χώρες», είπε.

Σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά διαλαμβάνουν ότι «παράλληλα και ταυτόχρονα με τις συζητήσεις για τη νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να υιοθετηθούν τρία συγκεκριμένα μέτρα, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακριβώς για να βοηθηθούν ιδιαίτερα τα κράτη πρώτης γραμμής».

Οι εισηγήσεις αφορούν πρώτον σε έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, και σε αυτό έχει προστεθεί, όπως σημείωσε, και η αναγκαιότητα εποπτείας της πράσινης γραμμής, η οποία δεν είναι σύνορο, και ως εκ τούτου χρειάζεται μια ιδιαίτερη διαχείριση το συγκεκριμένο θέμα.

Δεύτερον, ανάφερε, είναι η ανάληψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοβουλίας για κεντρική σύναψη συμφωνίας με αριθμό ασφαλών τρίτων χωρών.

Τρίτον, είπε είναι η ενεργοποίηση των μηχανισμών και οργανισμών που λειτουργούν στην ΕΕ ούτως ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός επιστροφών στις τρίτες χώρες και να αποφορτιστούν τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η επερχόμενη Σύνοδος του Λουξεμβούργου θα είναι μια θετική εξέλιξη για «να καταλήξουμε επιτέλους σε ένα ενιαίο σύμφωνο».

Ερωτηθείς για το θέμα της εποπτείας της πράσινης γραμμής, ο Υπουργός ανάφερε ότι ήδη εφαρμόζονται κάποια μέτρα και τόνισε ότι η Τουρκία συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και σε καθημερινή βάση προωθεί μετανάστες από τα νότια της παράλια προς τις κατεχόμενες περιοχές, και μέσω της πράσινης γραμμής, στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία από την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων κας Ύλβα Γιόχανσον στην Τουρκία, ο Υπουργός απάντησε ότι η Ευρωπαία Επίτροπος κατά την επίσκεψη της στην Κύπρο δήλωσε ότι αναγνωρίζει το βάρος που σηκώνει σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση, αλλά και ότι χρήζει της προσοχής και στήριξης της ΕΕ.

Σημείωσε τέλος ότι είναι σημαντικό το ότι η καθ΄ υλην αρμόδια Επίτροπος θα εγείρει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, το συγκεκριμένο θέμα προς την Κυβέρνησης της Τουρκίας.


(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα