Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την πρόληψη των πυρκαγιών στην ύπαιθρο για το 2017 «Πρέπει να γίνουν πολλά και ξεκινούμε από την πρόληψη»

31/01/2017

«Η πρόθεση είναι αυτό το Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ να στελεχωθεί τους κρίσιμους μήνες του έτους, να είναι επανδρωμένο 24 ώρες το 24ωρο, έτσι ώστε όλη η πληροφόρηση να καταλήγει εδώ και από εδώ να ξεκινά ο όλος συντονισμός»

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα στη Λάρνακα, στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», σύσκεψης της εξ’ Υπουργών Επιτροπής με θέμα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ύπαιθρο για το 2017. Συμμετείχαν οι Υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος έκανε την ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:

«Κάθε χρόνο είναι πλέον θεσμός να γίνεται μια μεγάλη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους για θέματα πυρκαγιών. Τα εμπλεκόμενα Υπουργεία είναι το Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Άμυνας και το Γεωργίας και πίσω από αυτά τα Υπουργεία είναι σωρεία άλλων υπηρεσιών όπως είναι οι Επαρχιακές Διοικήσεις, η Πολιτική Άμυνα, η Υπηρεσία Θήρας, το Τμήμα Δασών και άλλες υπηρεσίες και τμήματα. Φέτος, ξεκινήσαμε πιο νωρίς, από τον Ιανουάριο και αυτό δεν είναι άσχετο με το ότι έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά να κάνουμε από πλευράς πρόληψης, αλλά και είναι ενδεικτικό του πόσο σοβαρά ως Κυβέρνηση αντιμετωπίζουμε το θέμα των πυρκαγιών. Ενημερώσαμε στη σύσκεψη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη καταβάλει αποζημιώσεις για ζημιές από πυρκαγιές, μη θεωρείτε ότι τα ποσά ήταν τεράστια, ούτε 182 χιλιάδες ευρώ. Βεβαίως, υπάρχει και το άλλο κομμάτι που έχει να κάνει με τη φύση και τα δάση που η αξία είναι ανεκτίμητη και δεν μπορείς να μιλάς για αποζημιώσεις, η ζημιά είναι τεράστια. Αλλά, σε ιδιώτες, οι αποζημιώσεις ήταν αυτές που είπα.

Πρέπει να γίνουν πολλά και ξεκινούμε από την πρόληψη. Κατ’ αρχήν γίνεται ένας έλεγχος και μία κατάθεση από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Τμήματα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν και των τεχνικών μέσων υποστήριξης είτε αυτά είναι πτητικά είτε άλλα μέσα, βαρέου τύπου μηχανήματα, κοινότητες εάν διαθέτουν μικρά πυροσβεστικά οχήματα, εάν κάποιες δεν έχουν και θα πρέπει να βοηθηθούν να αγοράσουν και ούτω καθ’ εξής. Επίσης, να μπουν κάμερες και άλλα μέσα τεχνολογίας που μπορούμε να έχουμε στη διάθεση μας. Από φέτος θα έχουμε και κάμερες. Εδώ, το Κέντρο έχει τις δικές του κάμερες που έχουν ακτίνα λήψης 25 χιλιόμετρα και θα ενταχθούν στους σκοπούς της πρόληψης.

Ακόμα, θα πρέπει να γίνει διαφώτιση τόσο προς το ευρύ κοινό και άλλο τόσο σε κάθε κοινότηταμέσω των Κοινοτικών Συμβουλίων. Θα ενημερωθούν αλλά με τη σειρά τους θα προβούν στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες, όπως είναι το καθάρισμα χόρτων. Θα πρέπει να διαφανεί κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για όλα αυτά, πρώτα απ’ όλα ξεκινώντας με ασκήσεις. Και δεν μιλώ για ασκήσεις επί χάρτου, μιλούμε για ασκήσεις στο πεδίο, όπου εκεί όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν μεταξύ τους έτσι ώστε να είναι έτοιμες τη δεδομένη στιγμή, που θα κληθούν να λειτουργήσουν στο πεδίο, να μπορούν να ανταποκριθούνεπιχειρησιακά.

Από πλευράς προσωπικού θα προχωρήσουμε με προσλήψεις των εποχιακών, δασοπυροσβέστες, αγροπυροσβέστες και λοιπά. Δεν είναι θέμα να αυξηθεί ο αριθμός, είναι θέμα περισσότερο οργάνωσης. Σίγουρα δεν θα έχουμε τα περσινά προβλήματα, μεμψιμοιρίες του τύπου δεν πληρώθηκαν οι υπερωρίες, αστεία μεν αλλά τραγικά στο αποτέλεσμα τους.

Θέματα ενημέρωσης, επίσης: το πώς επικοινωνούμε με τον κόσμο ήταν κάτι που απασχόλησε τη σύσκεψη και θα μαςαπασχολήσει και σε επόμενη σύσκεψη. Δεν μπορεί, το λέω από τώρα, ο καθένας, να αρχίσει να κάνει δηλώσεις. Αυτά δεν βοηθούν, πολλές φορές δυσχεραίνουν την προσπάθεια και είναι και επικίνδυνα. Άρα, λοιπόν, θα οριστούν συγκεκριμένοι εκπρόσωποι που θα ενημερώνουν τον κόσμο».
Στη συνέχεια ο ΥΠΕΣ απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ως ακολούθως:
Ερ. Υπάρχουν σκέψεις για εθελοντισμό, δηλαδή να πάρετε κάποιες ομάδες ατόμων από κάθε κοινότητα και να εκπαιδευτούν;

Απ – Οι εθελοντές ήταν και παραμένουν πάντοτε σοβαροί συντελεστές τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή. Αλλά, οπωσδήποτε, οι εθελοντές θα πρέπει να λειτουργούν με ένα τρόπο οργανωμένο πρώτα απ’ όλα για τη δική τους ασφάλεια και για να είναι αποτελεσματικοί στην όλη προσπάθεια μαζί με τις άλλες δυνάμεις που επιχειρούν. Σήμερα,είμαστε στο Συντονιστικό Κέντρο. Η πρόθεση είναι αυτό το Κέντρο να στελεχωθεί τους κρίσιμους μήνες του έτους, να είναι επανδρωμένο 24 ώρες το 24ωρο, έτσι ώστε όλη η πληροφόρηση να καταλήγει εδώ και από εδώ να ξεκινά ο όλος συντονισμός. Αυτό είναι εφικτό, υπάρχει η τεχνολογία, υπάρχει η γνώση και μπορούμε να δουλέψουμε από εδώ.

Ερ. Μπορεί αυτό το Κέντρο να χρησιμοποιηθεί και για άλλο σκοπό;
Απ. Αυτό το Κέντρο είναι πολλαπλής χρήσης, αλλά αυτό θα το δούμε στη συνέχεια.
Ερ. Συζητήθηκε καθόλου το δύσβατο κάποιων περιοχών όπως παρατηρήθηκε πέρσι;
Απ. Πάντοτε υπάρχει αυτό το θέμα. Υπάρχουν αυτοί οι δασικοί δρόμοι, θα φροντίσει το Τμήμα Δασών έτσι ώστε να είναι προσπελάσιμοι. Θα φροντίσουν εκεί και όπου απαιτείται, με πολλή - πολλή φειδώ, διάνοιγμα νέων δρόμων, διότι θα πρέπει να σκεφτούμε την ίδια στιγμή και το περιβάλλον, την πανίδα. Άρα, δεν μπορούμε να κάνουμε κατάχρηση των δρόμων αυτών, άρα έχουν ληφθεί υπόψη όλα αυτά.

Ερ. Τι γίνεται με τη συνεργασία με άλλες γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ, για παροχή βοήθειας με αποστολή πτητικών και άλλων μέσων;

Απ. – Στα πλαίσια της άσκησης που θα γίνει θα κληθούν να συμμετάσχουν και από άλλες χώρες όπως είναι για παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τη βοήθεια που μας έδωσε, όπως και την Ελλάδα και άλλες χώρες που μας έχουν συμπαρασταθεί.

Ερ. – Πότε υπολογίζετε χρονικά να γίνει η άσκηση;
Απ. Οι υπηρεσιακοί εντός 15 ημερών θα ενημερώσουν τον Υπουργό, η άσκηση θα είναι κορύφωση της προσπάθειας. Θα προηγηθούν κάποια σεμινάρια εκπαίδευσης και η κορύφωση αυτών θα είναι η άσκηση. Και αυτό έχει να κάνει με το ότι ξεκινήσαμε πολύ - πολύ έγκαιρα, από τώρα.

Ερ. Με τα πτητικά μέσα τι γίνεται, έχουμε αρκετά ή υπάρχει περίπτωση για ενοικίαση από άλλες χώρες;
Απ. Έχουμε πτητικά μέσα, ενοικιάζουμε πτητικά μέσα. Η ενοικίαση από το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, είναι θέμα ημερών θα έλεγα για να βγούμε στη προκήρυξη. Από 2,5 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωνε η προηγούμενη κυβέρνηση για ενοικίαση των δύο ελικοπτέρων, επί των ημερών μας (το κονδύλι) δεν υπερβαίνει τα 1,6 εκατομμύρια. Άρα, έχει γίνει μια εξοικονόμηση που μας επιτρέπει να ενοικιάσουμε και τρίτο μέσο. Μπορεί οι ανάγκες να είναι σε αεροπλάνα, όλα αυτά σε δεύτερη συνεδρία που θα έχει η Υπουργική Επιτροπή θα τεθούν κάτω για να δούμε τι κάνουμε και κατά πόσο χρειάζονται άλλα μέσα».Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα 
σε αλλοδαπούς επενδυτές / επιχειρηματίες

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment

Περί Κύπρου