Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Υπουργός Ομιλίες / Χαιρετισμοί

Ομιλίες / Χαιρετισμοί


Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στοΕτήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης - 29/10/2012


Ξενοδοχείο GrecianPark, Παραλίμνι, 29 Οκτωβρίου 2012,09.30πμ

Κυρίες και Κύριοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Επιτρέψτε μου καταρχάς να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας στο Συνέδριο αυτό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης, που έχει στο επίκεντρό του τους διεθνείς φοιτητές που φθάνουν στην ΕΕ. Να ευχαριστήσω επίσης θερμά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεργασία στη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού και για το γεγονός ότι παραμένει πάντοτε ένας αξιόπιστος συνεργάτης μας.

Φίλες και φίλοι,

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά σχετικά με τη διασύνδεση της μετανάστευσης και της ανάπτυξης. Είναι πλέον κοινά αποδεκτό, πως η μετανάστευση μπορεί και πρέπει να συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη τόσο των κοινωνιών υποδοχής όσο και των χωρών προέλευσης. Η εκπαίδευση φυσικά, δεν μπορεί παρά να είναι ο πυρήναςτης κάθε προσπάθειας που καταβάλλει η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα για την επίτευξη της παγκόσμιας ευημερίας και ανάπτυξης.

Η Ευρώπη ανέκαθεν αποτελούσε σημείο έλξης διεθνών φοιτητών κυρίως λόγω της μακρόχρονης παράδοσής της στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με οδηγό την μακρόχρονη αυτή παράδοση, υιοθέτησε το 2004 τη σχετική οδηγία με στόχο την περαιτέρω προώθηση της Ευρώπης ως παγκόσμιου κέντρου αριστείας στις σπουδές και στην επαγγελματική κατάρτιση. Ο στόχος αυτός, εκφράζεται εξάλλου και από το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης το οποίο αναφέρει πως η πρόσβαση των σπουδαστών στην Ευρώπη στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης υφηλίου θα πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη.

Βασικότερο εργαλείο της ΕΕ στις προσπάθειες αυτές για την προώθηση της ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης αλλά και θεμελιώδες στοιχείο της Ευρωπαϊκής ιδέας, είναι η κινητικότητα. Τα οφέλη που προκύπτουν από την παρουσία των διεθνών φοιτητών στην Ευρώπη τόσο για την ίδια την ευρωπαϊκή οικογένεια όσο και για τις χώρες προέλευσης είναι πολλά, με κυριότερα ίσως την ανάπτυξη πολιτιστικών και ακαδημαϊκών δεσμών ανάμεσα στην Ευρώπη και στις τρίτες χώρες μέσω της διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης και τηναξιοποίηση των αποφοίτων στις αναπτυξιακές προσπάθειες των κοινωνιών προέλευσης.
Φίλες και φίλοι,

Όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μετανάστευσης δημιουργήθηκε με στόχο να παρέχει αντικειμενικές, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να υποστηριχθεί η κοινή μας προσπάθεια για χάραξη μιας ολοκληρωμένης κοινής πολιτικής μετανάστευσης, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελεί το θέμα το οποίο θα συζητήσουμε στο Συνέδριο αυτό.

Ο ρόλος και η συνδρομή του Δικτύου, λοιπόν,είναι ιδιαίτερα σημαντική και εκτιμώ πως το Συνέδριο αυτό θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να ενημερωθούμε σχετικά με τις νομοθετικές και τις άλλες εξελίξεις αναφορικά με τη μετανάστευση προς την ΕΕ με σκοπό την εκπαίδευση, για να αξιολογήσουμε τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα αλλά και για να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναδείξουμε πρωτίστως τα οφέλη που απορρέουν από την παρουσία των διεθνών φοιτητών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ναπροωθήσουμεμιαπαραγωγική συζήτηση ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση των πιθανών καταχρήσεων.

Φίλες και Φίλοι,

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η παγκόσμια κοινωνία, ιδιαίτερα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που απορρέουν από αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολες.Η ανθρώπινη κινητικότητα, ιδιαίτερα η κινητικότητα των φοιτητών, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος τόσο της απάντησης στις προκλήσεις αυτές αλλά κυρίως των προσπαθειών μας για ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία. Η μετάδοση των γνώσεων και των δεξιοτήτων πέραν από τα δικά μας ευρωπαϊκά σύνορα, η ενίσχυση της καινοτομίας,η συνεχής επένδυση στη γνώση και στην εκπαίδευση καιη χάραξη μιας παγκόσμιας μεταναστευτικής προσέγγισης που θα διασφαλίζει την αποτελεσματική αντιστοίχιση της προσφοράς και της ζήτησης, στην παγκόσμια αγορά εργασίας θα πρέπει να παραμείνουν ψηλά στις προτεραιότητές της ΕΕ.

Με αυτά τα λίγα λόγια, σας εύχομαι ένα πετυχημένο και παραγωγικό διήμερο.
Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

Ασφαλές Διαδίκτυο

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου