Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για σύσκεψη της οποίας προήδρευσε με τον ΚΟΑΠ και τις αγροτικές οργανώσεις

08/03/2017

«Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι να γίνουν συμβόλαια (σε σχέση με τη γη που καλλιεργεί κάποιος, αν είναι χαλίτικη γη ή τ/κ περιουσία), για να μπορεί και ο ΚΟΑΠ να πληρώνει στη βάση (αυτών) των συμβολαίων. Θα φτάσουμε δηλαδή στο σημείο όπου, χωρίς συμβόλαιο, ο αγρότης δεν θα μπορεί να πάρει την επιδότηση από τον ΚΟΑΠ»

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με τον ΚΟΑΠ και τις Αγροτικές Οργανώσεις.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ: «Ως γνωστό, χιλιάδες εκτάρια γης καλλιεργούνται από αγρότες, είτε χαλίτικα είτε τ/κ γη, χωρίς να υπάρχει σύμβαση με τον Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών ή με το Κτηματολόγιο. Αυτοί οι καλλιεργητές, στη συνέχεια, μπορούν να παίρνουν και την επιχορήγηση από τον ΚΟΑΠ. Είπαμε ότι, επιτέλους, για σκοπούς αποκατάστασης της τάξης, πρέπει να υπάρξει μια νομιμοποίηση σε σχέση με τη γη που κατέχουν και καλλιεργούν αλλά, από την άλλη το κράτος και/ή ο κηδεμόνας τ/κ περιουσιών να παίρνουν ενοίκιο. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι μια μεγάλη και δύσκολη διαδικασία και δενμπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Οι Αγροτικές Οργανώσεις αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξειαποκατάσταση και νομιμότητα. Ναπροσθέσω ότι είναι η τρίτη σύσκεψη που είχαμε γι’ αυτό το θέμα.

Συμφωνήσαμε, στην παρουσία και του Προέδρου του ΚΟΑΠ, ότι θα πρέπει να γίνει ακόμα μια συνεδρία, υπό τη μορφή Επιτροπής η οποία θα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων, του ΚΟΑΠ, αλλά και του ΥΠΕΣ, έτσι ώστε να δρομολογήσουμε όλη τη διαδικασία νομιμοποίησης αυτής της κατάστασης. Σε ένα μήνα από τώρα θα συνεδριάσει η Επιτροπή και οι Αγροτικές Οργανώσεις θα έρθουν με συγκεκριμένεςαπόψεις και εισηγήσεις για το πώς θα νομιμοποιήσουμε αυτή την κατάσταση, έτσι ώστε να αρχίσουν να γίνονται οι δηλώσεις των καλλιεργητών προς το κράτος και προς τον κηδεμόνα τ/κ περιουσιών».
Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα κληθούν οι αγρότες να καταβάλουν ενοίκια αναδρομικά, ο κ. Χάσικος είπε: «Κάποιοι επένδυσαν για να καλλιεργήσουν τη γη και εν πάση περιπτώσει αυτή η αταξία διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια. Για να λήξει το θέμα είπαμε ότι δε θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά. Μιλούμε για το τι θα γίνει από εδώ και μπρος. Έτσι, από τη μια θα αποκαταστηθεί η τάξη και η νομιμότητα. Από την άλλη, επιδιώκουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη μεταξύ των αγροτών, είτε είναι πρόσφυγες είτε είναι μη πρόσφυγες. Δηλαδή, ένας που καλλιεργεί χίλια εκτάρια, ναι, θα μπορούσε να δώσει ένα μέρος τους για να πάρουν κάποιοι άλλοι, που είναι αγρότες αλλά σήμερα δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν. Κατ’ ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουμε και στο θέμα της τ/κ γης.

Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι να γίνουν συμβόλαια, για να μπορεί και ο ΚΟΑΠ να πληρώνει στη βάση (αυτών) των συμβολαίων. Θα φτάσουμε δηλαδή στο σημείο όπου, χωρίς συμβόλαιο, ο αγρότης δεν θα μπορεί να πάρει την επιδότηση από τον ΚΟΑΠ».Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment

Περί Κύπρου

Αρχείο Ανακοινωθέντων

Cyprus on Film