Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τον ποταμό Κλήμο και τα αντιπλημμυρικά έργα Έγκωμης

03/03/2017

«Θα προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις - Κατέστη επιτακτικότερη η ανάγκη για επίλυση του προβλήματος των πλημμυρών στην περιοχή»

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με όλους τους αρμόδιους φορείς, περιλαμβανομένων του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη, του Δημάρχου Έγκωμης κ. Ζαχαρία Κυριάκου, του Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) και εκπροσώπου του ΕΤΕΚ, αναφορικά με το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Έγκωμης για κάλυψη του ποταμού Κλήμου καθώς και για τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται να γίνουν στο Δήμο Έγκωμης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Το θέμα της κάλυψης του ποταμού Κλήμου απασχολεί την κοινή γνώμη εδώ και χρόνια. (Όμως), μετά και τις τελευταίες καταστροφικέςπλημμύρες που έπληξαν την Έγκωμη κατέστη επιτακτικότερη η ανάγκη για επίλυση του προβλήματος των πλημμυρών στην περιοχή. Υπήρχε ένα εγκεκριμένο κονδύλι του 1, 5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ποταμού Κλήμου. Ο Δήμος προχώρησε σε μια σειρά από διαδικασίες για να κλείσει ο ποταμός. Στην πορεία, διαφάνηκε με απόψεις ειδικών/ εμπειρογνωμόνων, όπως είναι το ΤΑΥ, πως δεν μπορούμε να κλείσουμε τον ποταμό και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο και, άρα, έπρεπε να προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις. Αυτό που αποφασίσαμε σήμερα είναι ότι θα προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις. (Μάλιστα), τέθηκαν και χρονοδιαγράμματα.

Πρώτο, θα γίνουν δεξαμενές κατακράτησης των όμβριων υδάτων. Ενδέχεται να χρειαστεί να γίνουν και άλλα (αντιπλημμυρικά) έργα για αντιμετώπιση του προβλήματος. Το ΥΠΕΣ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, θα προχωρήσουμε στο να εξεύρουμε μέσα από τις διαδικασίες πουπροβλέπονται από τη Νομοθεσία τον μελετητή ο οποίος θα σχεδιάσει αυτές τις δεξαμενές και ακολούθως να προχωρήσουμε με προσφορές για την εξεύρεση εργολάβου. Το κονδύλι που είχαμε εγκεκριμένο για την Έγκωμη (για την κάλυψη του Κλήμου), του 1,5 εκατ. ευρώ, θα δαπανηθεί για να γίνουν όλα αυτά τα (αντιπλημμυρικά) έργα πρόληψης».
Από πλευράς του, ο κ. Κουγιάλης είπε τα ακόλουθα:

«Είναι ξεκάθαρο ότι για την Κυβέρνηση, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών. Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος των πλημμυρών στην περιοχή. Ως Υπουργείο Γεωργίας, θα συνεργαστούμε με το ΥΠΕΣ και τον Δήμο Έγκωμης για να γίνουν αυτές οι εργασίες, χωρίς φυσικά να αποκλείεται ο οποιοσδήποτε εξωραϊσμός εκείνης της περιοχής όπου προγραμματιζόταν αυτό το έργο (της κάλυψης του Κλήμου). Απλά, δεν μπορεί να κλείσει ο ποταμός».

Τέλος, ο Δήμαρχος Έγκωμης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σήμερα, λήφθηκε μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση που θα διορθώσει ολιγωρίες πολλών ετών. Θα διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια (για αντιπλημμυρικά έργα) και υπολογίζω να έχουμε ολοκληρώσει μέσα σε μια περίοδο δύο ετών. Με τις δεξαμενές κατακράτησης που θα γίνουν έξω από την Έγκωμη, θα σταματήσουμε τα όμβρια ύδατα από τις πιο ψηλές περιοχές, για να μην οδεύουν προς τις χαμηλότερες περιοχές. Επίσης, για συγκεκριμένα σημεία της Έγκωμης που πλημμυρίζουν εδώ και χρόνια, θα τεθούν ενώπιον των αρμόδιων αρχών οι σχεδιασμοί του Δήμου και σε συνεργασία με το Κράτος θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα. Όσον αφορά το κανάλι του Κλήμου, ένα κομμάτι 850 μέτρων που έμεινεακάλυπτο από το 1997 οπότε και καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος του, η απόφαση σήμερα είναι ότι δεν θα πρέπει να καλυφθεί για λόγους που έχουν επεξηγηθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης θα συζητήσει αυτό το θέμα στην επόμενη του συνεδρία, θα τοποθετηθεί και σε συνεργασία με το ΤΑΥ και τα αρμόδια Υπουργεία θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το συντομότερο το σύνολο του προβλήματος των πλημμυρών που απασχολεί το Δήμο μας».Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα 
σε αλλοδαπούς επενδυτές / επιχειρηματίες

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment

Περί Κύπρου