Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη μετά την συνάντηση με την ΣΕΚ, με θέμα την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

31/01/2019


Συνάντηση με την ΣΕΚ πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, με θέμα την Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Ανδρέα Ηλία και την ΣΕΚ για τη συνάντηση που είχαμε σήμερα. Μιλήσαμε για την ουσία, μιλήσαμε για την πραγματική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης που θέλουμε να κάνουμε. Το συμπέρασμα μας ήταν το ίδιο. Αν δεν γίνει αυτή η μεταρρύθμιση, τότε δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ένα σωστό κράτος. Τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών θα είναι πολλαπλά όπως ήδη είναι σε πολλούς τομείς, γι’ αυτό και πρέπει να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα. Υπάρχει συναντίληψη όσον αφορά και τα τρία νομοσχέδια: Και των περί Δήμων, και των περί Κοινοτήτων και των περί Συμβουλίων Αποχέτευσης, Υδροδότησης και Στερεών Αποβλήτων.

Έχουν τεθεί και τα θέματα του προσωπικού και συμφωνούμε ότι θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση και επί της ουσίας. Όταν έχεις τοπικές αυτοδιοικήσεις οι οποίες είναι εύρωστες και θωρακισμένες θεσμικά με οργανογράμματα, με οικονομική βιωσιμότητα, τότε αναμφίβολα αυτή η μεταρρύθμιση θα προσφέρει και ασφάλεια και σιγουριά στους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλοί εκ των οποίων με το υφιστάμενο σύστημα, ειδικά στην ύπαιθρο είναι εντελώς ακάλυπτοι. Κι ας δούμε και τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή. Θα προσφέρουμε αυτό το σύστημα.

Έχει τεθεί εκ μέρους της ΣΕΚ και το ενδεχόμενο υπογραφής μιας συμφωνίας, το οποίο θα μελετήσουμε όταν έρθει ο χρόνος – το κάναμε και όσον αφορά την μετατροπή του ΚΟΤ από ημικρατικό οργανισμό σε Υφυπουργείο, είχε προηγηθεί μεταξύ μας συμφωνία όσον αφορά τα θέματα προσωπικού. Με τον ίδιο φακό συνεργασίας που πάντα είχαμε με την ΣΕΚ ως κυβέρνηση αλλά και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε. Ο στόχος είναι κοινός, η πορεία είναι κοινή, οι ανησυχίες κοινές, και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί αυτή ηαγαστή συνεργασία, για την οποία θέλω να ευχαριστήσω ξανά την ΣΕΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Υπουργός διευκρίνισε: «τα χρέη ή τα δάνεια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους δήμους είναι πλήρως εξυπηρετούμενα. Έχει προηγηθεί μια διαγραφή χρεών, των εγγυημένων χρεών που είχε υποχρέωση το κράτος να διασφαλίσει. Με τα σημερινά δεδομένα είναι όλα εξυπηρετούμενα και εξυπηρετούνται και μέσω των εσόδων που λαμβάνονται από την κρατική χορηγία. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει αυτό το πράγμα στο δημοτικό διαμέρισμα που θα αποτελεί έναν πρώην δήμο. Αυτή η ανησυχία δεν ευσταθεί και ούτε θα χρεωθεί κάποιος άλλος πολίτης κάποιου άλλου δήμου που θα συγχωνευθεί, προηγούμενες υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των κοινοτήτων. Υπάρχουν 1-2 κοινότητες που έχουν κάποια προβλήματα που θα τα δούμε εξειδικευμένα».

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση, ο Υπουργός ξεκαθάρισε: «εμείς είμαστε έτοιμοι, το νομοσχέδιο υπάρχει αλλά πάντα κάνουμε και ενημέρωση και διαβούλευση με Δήμους και Κοινότητες, υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία. Έχουμε δώσει την ευκαιρία στους Δήμους να μελετήσουν καλά το νομοσχέδιο το οποίο καταρτίσαμε βάσει και των δικών τους προτάσεων ούτως ώστε να δούμε και κάποιες δικές τους επισημάνσεις, μιλούμε και με τις συντεχνίες και με τις κοινότητες, θα ακολουθήσουν επαρχιακές συγκεντρώσεις για να μιλήσω σε όλους τους κοινοτάρχες ούτως ώστε να μην μας φύγει τίποτα. Αυτή είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση που αφορά πάρα πολλά πράγματα, δεν είναι μια κάθετη μεταρρύθμιση ενός συγκεκριμένου θέματος στο κράτος. Αφορά τα πάντα, αρμοδιότητες οριζόντιες, αρχές έκδοσης αδειών, διαχείριση νερού, αποχετεύσεις, κονδύλια αναπτυξιακά, αφορά το ποιος θα διαχειρίζεται και ποιος θα καθορίζει τον χώρο πρασίνου στις τοπικές αρχές, αφορά μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από το κράτος, αφορά νέες δομές όπως δημοτική αστυνόμευση, αφορά τόσα πολλά πράγματα που αντιλαμβάνεστε ότι θέλουμε να δώσουμε τον επαρκή χρόνο και για να το χωνέψουμε όλοι ότι θα γίνει αλλά και για να δούμε όλες τις απόψεις. Δεν μπορώ να κάνω απευθείας διαβούλευση και με τις 380 αρχές που έχουμε σήμερα αλλά γίνεται σε επαρχιακό επίπεδο, σε επίπεδο Ένωσης Κοινοτήτων, σε επίπεδο Ένωσης Δήμων, σε επίπεδο Συντεχνιών. Όλα θέλουμε να τα έχουμε υπόψη μας. Έχουμε κάνει την προεργασία μας, έχουμε κάνει τις τεχνοοικονομικές μας μελέτες, έχουμε συγγράψει το νομοσχέδιο αλλά ναι θα δώσουμε αυτόν τον χρόνο που χρειάζεται. Σίγουρα θα προχωρήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019», κατέληξε ο Υπουργός.Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης