Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δημοσιογραφική Διάσκεψη Παρουσίαση Σχεδίου Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας

27/09/2017


Δήλωση|Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη


Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που σας παρουσιάζουμε σήμερα το Σχέδιο Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, ο σχεδιασμός του οποίου έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που ετοιμάστηκε από την Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

Το σχέδιο έχει ως στόχο την προώθηση ενός αναδυόμενου και πολλά υποσχόμενου τομέα της κυπριακής οικονομίας.

Το σχέδιο θα επιτρέψει την εισροή κεφαλαίων από διεθνείς παραγωγές στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με μελέτες, για κάθε ένα (1) ευρώ που ξοδεύεται για ανάπτυξη του τομέα, προκύπτει υπεραξία επτά (7) ευρώ.

Μέσα από την προβολή της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για οπτικοακουστικές παραγωγές, σημαντικός στόχος του σχεδίου είναι η προώθηση της χώρας ως τουριστικού προορισμού και η ανάδειξη του πολιτισμού της διεθνώς. Όπως θα δείτε και στην αναλυτική παρουσίαση που ακολουθεί, η Κύπρος διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να μπει δυναμικά στον χάρτη των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, γεγονός που δημιουργεί πολύ θετικές προοπτικές ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη του τομέα οπτικοακουστικής θα συμβάλει στη δημιουργία εμπειρογνωμοσύνης και νέων θέσεων εργασίας, ενώ ευελπιστούμε ότι θα δώσει την κατάλληλη ώθηση για εδραίωση συνεργασιών μεταξύ στελεχών από την τοπική και διεθνή βιομηχανία.

Σημαντική θεωρείται επίσης η ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών και εξοπλισμών που θα στηρίξουν τη βιομηχανία, καθώς επίσης η έμμεση ώθηση που θα δώσει για την ανάπτυξη παράπλευρων τομέων, όπως είναι τα επενδυτικά ταμεία που σχετίζονται με τις παραγωγές (film funds) και οι επαγγελματικές υπηρεσίες που θα παρέχονται από Κύπριους επαγγελματίες.

Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με τα κίνητρα που προνοεί το σχέδιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι βασίζονται σε έναν συνδυασμό χορηγιών και φορολογικών κινήτρων, όπως επιστροφές χρημάτων (cash rebate), φορολογικές πιστώσεις και εκπτώσεις, καθώς και επιστροφές ΦΠΑ επί επιλέξιμων δαπανών.

Για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του σχεδίου έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα πολιτιστικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνεται αξιολόγηση των προτεινόμενων έργων. Αξίζει να αναφέρω ότι αρμόδια αρχή για το σχέδιο κινήτρων θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών, και αργότερα το Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Είμαστε βέβαιοι ότι η αποτελεσματική διαχείρισή του θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μέσα από τη συνεχή προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αναπτυξιακά, οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη που θα επιφέρει στην Κύπρο η εφαρμογή του Σχεδίου Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, καλούμε τη Βουλή όπως προχωρήσει άμεσα στην ψήφισή του.

Ευχαριστώ.


Σχετικά Αρχεία:

Κατεβάστε το αρχείο Word Συνημμένο 3 (2).dococx Συνημμένο 2.docx
Κατεβάστε το αρχείο Word ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ1-ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ.doc
Κατεβάστε το αρχείο Word 20170925_Talking Points_Υπουργός Εσωτερικών_Οπτικοακουστική.dococx FILMING INCENTIVES SCHEME-PROPOSAL TO THE CoM SEPT 2017 τελικό 2.docx
Κατεβάστε το αρχείο PowerPoint Filming presentation_FINAL 27 9.ppt


Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment