Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ» ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

12/04/2018

Αναφορικά με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για τις συνθήκες διαβίωσης οικογένειας Ιρακινών προσφύγων, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Η συγκεκριμένη οικογένεια αναγνωρισμένων προσφύγων αφίχθηκε στην Κύπρο από την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Μετεγκατάστασης και παραπέμφθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου. Με την αναγνώρισή του ως πρόσφυγας, ο αναφερόμενος Ιρακινός αποτάθηκε για εξεύρεση εργασίας. Επειδή αυτό δεν έγινε εφικτό, κατέστη δικαιούχος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Από το Νοέμβριο του 2017 μέχρι και σήμερα, λαμβάνει μηνιαίο βασικό επίδομα ύψους €1008. Επισημαίνεται δε, ότι λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ένα εκ των τριών παιδιών του, η Δημοκρατία μερίμνησε, στις 15 Φεβρουαρίου 2018, για την προσωρινή μεταφορά της εν λόγω οικογένειας σε ξενοδοχειακή μονάδα. Το ημερήσιο κόστος παραμονής τους στη ξενοδοχειακή μονάδα, το οποίο ανερχόταν σε €47, καλύφθηκε από το Κονδύλι Μετεγκατάστασης το οποίο έλαβε η Δημοκρατία από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Το συνολικό κόστος διαμονής τους στην ξενοδοχειακή μονάδα ανήλθε στα €3862, ενώ για την περίοδο Νοεμβρίου 2017 – Απριλίου 2018, η οικογένεια έλαβε συνολικά από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) επίδομα (ΕΕΕ) ύψους €6048.

Δεδομένου ότι η εν λόγω οικογένεια είναι λήπτες ΕΕΕ, όφειλε να εξεύρει στέγη από μόνη της, κάτι που ισχύει για όλους τους λήπτες ΕΕΕ. Στον υπό αναφορά πρόσφυγα είχε επανειλημμένα επισημανθεί δε, τόσο πριν όσο και μετά τη μεταφορά του στην ξενοδοχειακή μονάδα, ότι θα έπρεπε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση κατοικίας.

Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να λαμβάνει επιπλέον επίδομα ενοικίου, το ύψος του οποίου, για την επαρχία Λάρνακας, ανέρχεται στα €294 συν την προκαταβολή. Σημειώνεται ότι η εν λόγω οικογένεια ουδέποτε ζήτησε να λάβει προκαταβολή ή επίδομα ενοικίου από το κράτος. Προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια εξεύρεσης κατοικίας, η Δημοκρατία τον έφερε παράλληλα σε επαφή με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Μεταναστών (MiHub).

Στις 3 Απριλίου 2018, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, επισκέφθηκαν εκ νέου τον αναφερόμενο αλλοδαπό και του επεσήμαναν πως δεν ήταν δυνατή η παράταση της κάλυψης του κόστους διαμονής του στην ξενοδοχειακή μονάδα και ότι θα έπρεπε είτε να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα διαμονής του στο ξενοδοχείο από το επίδομα που λαμβάνει από την ΥΔΕΠ ή να εξεύρει κατοικία. Η Υπηρεσία Ασύλου ενημερώθηκε το Σάββατο 7 Απριλίου, ότι ο εν λόγω πρόσφυγας, αναχώρησε από το ξενοδοχείο.

Ως εκ τούτου, όπως ξεκάθαρα διαφαίνεται από τα πιο πάνω, η Δημοκρατία όχι απλά κάλυψε τις βασικές συνθήκες υποδοχής όπως προνοούνται από τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπιστική παράμετρο και τις ειδικές ανάγκες υποδοχής της οικογένειας, έδρασε εντός της ευελιξίας που προβλέπεται από τις προαναφερόμενες Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τέτοιου είδους περιπτώσεις, οι οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων και τυγχάνουν ειδικές συνθήκες υποδοχής.

Το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαιώνει ότι θα διερευνηθεί το ζήτημα της προστασίας των παιδιών, όπως οφείλουν να πράξουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment