Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη για την καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ, , μετά από συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή και τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΡΙΚ και τις Συντεχνίες

19/03/2019


«Κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ρόλος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο. Είναι κάτι που κανένα κόμμα, κανένας θεσμός δεν έχει αμφισβητήσει και είναι γι’ αυτό που την Παρασκευή πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ. Συμφωνούμε ότι το ΡΙΚ υποφέρει από διαχρονικές στρεβλώσεις.

Στην κατάθεση του προϋπολογισμού αυτή τη βδομάδα για το ΡΙΚ, έχουμε συμφωνήσει με το Διοικητικό Συμβούλιο ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές οι οποίες θα αφορούν περεταίρω ενίσχυση της προαγωγής παραγωγών που αφορούν τον πολιτισμό, και εδώ πρέπει να ομολογήσω ότι ήδη έχουν γίνει βήματα. Οι εκπομπές που αφορούν τον πολιτισμό έχουν αυξηθεί από μία σε 6, υπάρχουν 3 τοπικές παραγωγές οι οποίες εργοδοτούν και Κύπριους ηθοποιούς και τυγχάνουν καθολικής αποδοχής, ένας ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει αποκλειστικά κλασσική μουσική και είναι κι αυτό κάτι το οποίο έχει αγκαλιαστεί από το κοινό και καλύπτει ένα πολιτιστικό κενό το οποίο υπήρχε αλλά θα πρέπει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, ειδικά όσον αφορά προγράμματα της νέας σεζόν να γίνουν κάποιες αλλαγές οι οποίες θα δώσουν ακόμα περισσότερη ενίσχυση προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, συζητήσαμε με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ την πολύ καλή προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση συνεργασιών με την EBUAcademy, το BBCAcademyή και με άλλους τοπικούς φορείς πολιτισμού όπως ο ΘΟΚ και η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου. Αυτά σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 και τα προγράμματα.
Όσον αφορά άλλα θέματα, έχουμε συμφωνήσει ότι όντως χρειάζεται ενίσχυση στο ενημερωτικό σκέλος των εκπομπών του το ΡΙΚ και έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται και τροποποίηση του Νόμου που αφορά το ΡΙΚ, του Νόμου του 1985. Είναι μια τροποποίηση η οποία χρειάζεται έτσι ώστε να γίνει λιγότερο αναμεταδότης κομματικών, συχνά επαναλαμβανόμενων ανακοινώσεων. Είναι κάτι που θα θωρακίσει το ΡΙΚ και θα είναι και λιγότερο ευάλωτο στον κομματικό παρεμβατισμό. Παράλληλα, και ως θέμα πολιτικής, θα γίνουν προσπάθειες από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του ΡΙΚ να ενισχυθεί το καθαρά ειδησεογραφικό μέρος.

Επίσης, υπάρχουν άλλα χρόνια προβλήματα που αφορούν τα εργασιακά, προβλήματα τα οποία δεν δημιουργήθηκαν χθες ή προχθές αλλά τις τελευταίες δεκαετίες. Έχω δώσει σαφείς οδηγίες στο Διοικητικό Συμβούλιο ούτως ώστε εντός ενός μηνός να μου παρουσιαστεί μια νέα δομή, ένα νέο οργανόγραμμα το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενός σύγχρονου τηλεοπτικού σταθμού. Πρέπει να πούμε ότι πολλές από τις παρούσες δομές είναι κενές, υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις οι οποίες δεν χρειάζονται σήμερα και πρέπει να καταργηθούν, υπάρχουν ανάγκες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά οργανογράμματα. Επίσης, το ΡΙΚ βασίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου και είναι κι αυτό ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί. Εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν με το παρόν σύστημα, το οποίο είναι κατ’ αναλογία του τι ισχύει στη δημόσια υπηρεσία αλλά για άλλους σκοπούς, την προοπτική ανέλιξης, δεν έχουν την προοπτική σημαντικών μισθολογικών αναβαθμίσεων ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν με αυτό το καθεστώς εδώ και δεκαετίες.

Θα πρέπει να γίνουν νέα σχέδια υπηρεσίας, θα πρέπει να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα ούτως ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει αυτή η διαρθρωτική μεταρρύθμιση στο ΡΙΚ και το νέο οργανόγραμμα μαζί με τις θέσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε ένα σύγχρονο οργανισμό να ενσωματωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό. Με την κατάθεση αυτού του προϋπολογισμού θα υπάρχει συγκεκριμένο σημείωμα στη Βουλή, με ένα σχέδιο δράσης με σαφή χρονοδιαγράμματα τα οποία θα αφορούν αυτά τα διαρθρωτικά θέματα στο ΡΙΚ που επιτέλους πρέπει να επιλυθούν. Νομίζω αυτό πρέπει να βρίσκει σύμφωνους όλους μας.

Οι ενστάσεις οι οποίες υπήρχαν όσον αφορά τον προϋπολογισμό είχαν να κάνουν με ευρύτερα θέματα και όσον αφορά τα εργασιακά, και όσον αφορά τις δομές, και όσον αφορά το ενημερωτικό κομμάτι και είναι όλα αυτά τα οποία έχουμε συζητήσει όχι ακροθιγώς αλλά επισταμένως με το Διοικητικό Συμβούλιο. Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις και θα περιληφθεί και σχέδιο δράσης το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ γιατί νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλεύση, θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, θέλουμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Επαναλαμβάνω ότι κανένας δεν διαφωνεί ότι χρειάζεται η δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά ούτε και τα χρόνια προβλήματα μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Για πρώτη φορά θα τολμήσουμε και θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένες τομές». Κατέληξε ο Υπουργός.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ κ. Ανδρέας Φράγκος ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για την άμεση παρέμβαση και το ενδιαφέρον. Όπως ανέφερε στον Υπουργό ο κ. Φράγκος «είμαστε τώρα στη θέση να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για το καλό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Θα εργαστούμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τους πυλώνες τους έχετε θέσει σήμερα και να είστε σίγουρος ότι θα ανταποκριθούμε στις οδηγίες σας».

Ακολούθως, ο Υπουργός Εσωτερικών, πραγματοποίησε συνάντηση και με τις Συντεχνίες του ΡΙΚ. Σε δηλώσεις του στη συνέχεια ανέφερε:

«Είχαμε συνάντηση με τις συντεχνίες του ΡΙΚ για το θέμα το οποίο προέκυψε αναφορικά με τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ. Έχω ενημερώσει ότι την Τετάρτη θα συγκληθεί έκτακτο Υπουργικό το οποίο θα εγκρίνει τον νέο προϋπολογισμό του ΡΙΚ, έτσι ώστε να μπορεί άμεσα να ψηφιστεί από τη Βουλή την Παρασκευή, με κάποιες τροπολογίες οι οποίες θα καθιστούν εφικτή και την ψήφισή του, μετά από συζήτηση και με κόμματα τα οποία έχουν καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΡΙΚ έχει διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν όπως θέματα που αφορούν το προσωπικό, που αφορούν σύγχρονες δομές, καθεστώτα εργοδότησης, σχέδια υπηρεσίας όπως επίσης και τις κτιριακές εγκαταστάσεις και την προσπάθεια που θα γίνει από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ούτως ώστε να υπάρξει ένα πιο σύγχρονο κτίριο για τις ανάγκες του ΡΙΚ.

Όλα αυτά τα βάλαμε κάτω, έχουμε βάλει χρονοδιαγράμματα και με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ ώστε εντός μηνός να κατατεθεί στο Υπουργείο μια νέα σύγχρονη δομή έτσι ώστε να επιλυθούν τάχιστα και τα εργασιακά θέματα γιατί ένας οργανισμός από τον οποίο η κοινωνία αναμένει να προσφέρει τα μέγιστα και να διεκπεραιώσει τον ρόλο που του έχει αναθέσει όσον αφορά την δημόσια ραδιοτηλεόραση, θα πρέπει να έχει και αυτές τις δομές που θα του επιτρέπουν να διεκπεραιώσει καλύτερα τον ρόλο του. Θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων και προχωρούμε», κατέληξε ο Υπουργός.Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης