Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τον τουρισμό

01/08/2017

Συνάντηση με τους συνδέσμους των ξενοδόχων θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή 4 Αυγούστου ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, μεταξύ άλλων για αξιολόγηση της αποδοτικότητας των πολεοδομικών κινήτρων που έδωσε η Κυβέρνηση για αύξηση των τουριστικών κλινών στην Κύπρο και της προοπτικής που διανοίγεται για περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας με έναν τρόπο πιο ομοιόμορφο, αξιοποιώντας όχι μόνο το «ήλιος και θάλασσα», την παραλιακή Κύπρο δηλαδή, αλλά και το τουριστικό ρεύμα προς την κατεύθυνση του κυπριακού βουνού.

Σε σημερινές του δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο Υπουργός είπε ότι πάντα πορευόμαστε σε απόλυτη συνεργασία με τους συνδέσμους των ξενοδόχων και δεν είναι τυχαίο ότι φέτος έχουμε ρεκόρ αφίξεων τουριστών. Ένας από τους λόγους αυτής της επιτυχίας, πρόσθεσε, είναι γιατί μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε. Μέσω των πολεοδομικών κινήτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν δημιουργηθεί περίπου πέραν των 11 με 12 χιλιάδων νέων κλινών. Και αυτές, ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού, είναι κατειλημμένες. Υπάρχουν άλλα έργα υπό εξέλιξη, στα οποία θέλουμε να δούμε πού υπάρχουν προβλήματα, βλέπουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει πάρα πολλή δουλειά στα διάφορα τμήματα του ΥΠΕΣ, ειδικά στην Πολεοδομία, και λόγω των έργων ανάπτυξης που έχουν τροχιοδρομηθεί και είναι πάρα πολλά και λόγω των έργων και αναπτύξεωναπό ιδιώτες και από ξενοδοχεία. Προσπαθούμε, με τους φορείς που εκφράζουν τους τομείς της Οικονομίας να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που θα γίνει και η σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής.

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά πόσο αυτή η σύσκεψη θα είναι μιασύσκεψημονιμοποίησης των κινήτρων τα οποία λειτούργησαν θετικά, ο κ. Υπουργός είπε: «Περισσότερο, είναι μια σύσκεψη για να δούμε συγκεκριμένα θέματα τα οποία προκύπτουν από επενδύσεις, αναπτύξεις, αν υπάρχουν καθυστερήσεις κλπ. Είναι μια συνεχής διεργασία. Αλλά, θα δούμε και θέματα πολιτικής. Κάθεκάποιους μήνες βρισκόμαστε, ανασκοπούμε την πολιτική μας, είναι μια πολιτική η οποία όντως δούλεψε και έχει αναπτυξιακή χροιά. Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως απόλυτους συνεργάτες του ιδιωτικού τομέα και ειδικά της τουριστικής βιομηχανίας και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσο θα δημιουργηθούν νέες τουριστικές κλίνες, ο κ. Πετρίδης είπε ότι υπάρχουν αιτήσεις και ότι οι προοπτικές της Κύπρου σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ μεγαλύτερες. «Πρέπει να το δούμε», πρόσθεσε, «σε βάθος δεκαπενταετίας. Είμαστε σε συνεργασία και με τους συνδέσμους των ξενοδόχων αλλά πάντα στα πλαίσια ενός σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού που ενδεχομένως να αποφορτίσει και κάποιες πολύ συμπυκνωμένες τουριστικές περιοχές με τη δημιουργία κάποιων άλλων. Όλα αυτά τα βλέπουμε. Αλλά, σε βάθος δεκαπενταετίας θα χρειαστούν και κάποιες χιλιάδες κλίνες επιπλέον, αν φυσικά προχωρήσουμε και με άλλες μεταρρυθμίσεις στον τουριστικό τομέα που αφορούν: τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τον τρόπο κατάταξης των ξενοδοχείων και που γενικά αναβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν».
Σε άλλη ερώτηση, αν αναμένει αυτόν τον σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό αρχές του 2018, ο Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα: «Ο πολεοδομικός σχεδιασμός πάντα αναθεωρείται. Αλλά θα πρέπει να αναθεωρηθεί και στα πλαίσια της ευρύτερης μελέτης για τον τουριστικό τομέα για την οποίαν αντιλαμβάνομαι ότι το Υπουργείο Εμπορίου είναι έτοιμο να αρχίσει τη διαβούλευση γι’ αυτήν την στρατηγική. Η μελέτη είναι έτοιμη και θα γίνει διαβούλευση για να μεταφραστεί και σε πλαίσιο πολιτικής».

Ακολούθως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την προοπτική να κινούνται οι σχεδιασμοί με το σκεπτικό ότι μπορούμε να έχουμε στην Κύπρο μελλοντικά 6 εκατ. τουρίστες τον χρόνο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ναι, πρέπει να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα, πρόσθεσε, οι μελέτες δείχνουν ότι πρέπει να έχουμε ένα ακόμα και περιβαλλοντικά πιο βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, έστω και με περισσότερους τουρίστες. Και δεν είναι μόνο το θέμα του αριθμού αλλά και της κατά κεφαλήν δαπάνης, κάτι το οποίο ενδεχομένως θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της αποκέντρωσης των τουριστικών κλινών, εφόσον σήμερα το 40% αυτών των κλινών βρίσκονται στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, ο κ. Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να παρουσιάσω συγκεκριμένο πλάνο. Αυτή η υπερσυγκέντρωση υπάρχει και λόγω μονοδιάστατουπροϊόντος, ο‘ήλιος και η θάλασσα’. Πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση του προϊόντος, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές και στα βουνά. Έχουμε πανέμορφη φύση και πανέμορφη γεωλογία και στις ορεινές περιοχές, όπου θα μπορούσαν να γίνουν και μεγάλες και ήπιες αναπτύξεις ανάλογα με την περιοχή. Αγροτουρισμός, με έναν πιο συγκεντρωμένο ολιστικό τρόπο διαχείρισης, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός κλπ. (Μιλούμε) για μια νέα τουριστική Κύπρο. Πρέπει να δούμε και άλλες μορφές τουρισμού προς όφελος όλων. Ακόμα και το καζίνο, είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Είναι μια εντελώς διαφορετική μορφή τουρισμού. Είναι όλα αυτά που καταδεικνύει η μελέτη την οποία σύντομα θα ανακοινώσουμε».Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment