Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τη διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών

05/09/2017

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος παρέστη σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων με θέμα «Η εν γένει διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου», μετά το πέρας της συνεδρίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:

«Όσον αφορά τις καταγγελίες ή τις όποιες παρατυπίες, υπάρχει απόλυτη συνεργασία και με τον Γενικό Ελεγκτή και με την Αστυνομία και με τη Γενική Εισαγγελία. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι εύκολο να διεξάγονται ατέρμονες, αποσπασματικές συζητήσεις επί όλων των θεμάτων, συζητήσεις επί των Εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή που είναι δημοσιοποιημένες. Αυτή η μη δομική συζήτηση βολεύει τους πάντες. Εμείς, θέτουμε και αγγίζουμεγια πρώτη φορά το θεσμικό και το νομικό πλαίσιο αλλά και θέματα πολιτικής που διέπουν τη διαχείριση αυτού του τεράστιας αξίας πλούτου, που είναι οι Τ/Κ περιουσίες. Έχουμε θέσει θέματα πολιτικής, έχουμε θέσει συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγής αυτής της πολιτικής επ’ ωφελεία του προσφυγικού κόσμου αλλά και για αποκατάσταση της διαφάνειας και της ισονομίας. Και θα περιμένουμε σαφείς και συγκεκριμένες τοποθετήσεις από τα Κόμματα και από τη Βουλή, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, για το οποίο χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Στις επόμενες μέρες θα θέσουμε και άλλα ερωτήματα που αφορούν την πολιτική 43 χρόνια μετά που διέπει τη διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών. Και έφθασε η ώρα, με συνεννόηση και χωρίς αποσπασματικές ή ατέρμονες συζητήσεις, να δούμε το θέμα σφαιρικά και θα αναμένουμε και από τη Βουλή».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση να πει εν συντομία ποιες είναι αυτές οι προτάσεις, ο Υπουργός είπε: «Εννέα από αυτές τις προτάσεις τις έχω καταθέσει δημόσια, με πάσα διαφάνεια, μέσω της συνέντευξης Τύπου που έδωσα πριν λίγες μέρες. Είναι εκεί και αφορούν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων θα δίνονται οι Τ/Κ περιουσίες. Αφορούν, μεταξύ άλλων, θέματα διαφάνειας και δημοσιοποίησης των καταλόγων των χρηστών αλλά και της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης των κενών ή διαθέσιμων περιουσιών, θέματα έρευνας για χαρτογράφηση/ μηχανογράφηση του όλου εγχειρήματος κ.α. Για όλα αυτά θα χρειαστούν και εμπειρογνώμονες για να τεθούν και σαφή χρονοδιαγράμματα, για να τεθούν σαφή σχέδια δράσης.

Πιστεύω ότι για πρώτη φορά επαναχαράσσουμε το πλαίσιο της πολιτικής, αλλά με σαφή επιστημονικό τρόπο. Και γι’ αυτό και αναμένω και τις τοποθετήσεις της Βουλής».

Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, ο κ. Πετρίδης είπε: «Έχω προτείνει στη Βουλή να διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή αλλά και στη Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Κομμάτων για τις Τ/Κ περιουσίες, η οποία δεν θα διαρκέσει πέραν των δύο μηνών. Ούτως ώστε, να συμφωνήσουμε στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής, για να δώσουμε τους όρους εντολής σε εμπειρογνώμονα για συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών. Εάν όλα κυλήσουν με αυτό το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος αυτού του έτους θα μπορούμε, πιστεύω, να βγούμε σε προσφορές,για να τροχιοδρομηθεί εντός του 2018 μια αλλαγή πολιτικής».

Απαντώντας σε άλλη συναφή ερώτηση, κατά πόσο αυτή η Μελέτη θα αφορά κυρίως τη μη διαθέσιμη Τ/Κ περιουσία και εάν θα αφορά και τις υφιστάμενες μισθώσεις, ο Υπουργός είπε ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και ενδεχομένως με τη λήξη κάποιων μισθώσεων. «Αυτά θα τα δούμε στην πορεία», τόνισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη συνεργασία του ΥΠΕΣ με την ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας και με τον Γενικό Εισαγγελέα σε αυτό το θέμα, ο κ. Πετρίδης είπε: «Στις 29/8/2017 είχα καλέσει τον Δήμαρχο Πάφου στο Γραφείο μου. Στις 31/8/2017, κλιμάκιο του ΤΑΕ επισκέφθηκε το ΥΠΕΣ και είχε συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή και τον Αν. Διευθυντή Τ/Κ περιουσιών και είδαν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Και η συνεργασία μας, η συνδρομή μας είναι απόλυτη και δεδομένη».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για απαλλοτριώσεις που έγιναν στην κατεχόμενη περιοχή Δερύνειας για σκοπούς διάνοιξης του οδοφράγματος εκεί και ότι καλούνται οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες να κάνουν ένσταση αν το επιθυμούν, ο Υπουργός είπε: «Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Όλα έγιναν νομότυπα. Δεν έχω κάτι να πω δημόσια. Ανοίγει ένα οδόφραγμα. Για μικρή διαπλάτυνση του δρόμου έγιναν κάποιες απαλλοτριώσεις, βάσει της πραγματικής εκτίμησης που ισχύει στις ελεύθερες περιοχές για τιςαξίες αυτών των τεμαχίων. Και έγινε η απαλλοτρίωση με τον πλέον νόμιμο τρόπο, όπως γίνεται κάθε φορά, επειδή θα γίνει κάτι κοινωφελές, αυτό το οδόφραγμα».Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment

Περί Κύπρου