Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την εκμετάλλευση της κρατικής γης

06/11/2014

«Άλλη η δουλειά της Βουλής, άλλη η δουλειά της Κυβέρνησης»

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος παρέστη, σήμερα, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, για συζήτηση του θέματος εκμετάλλευσης/αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Υπουργός είπε: «Εκείνο το οποίο ζητήσαμε είναι την τροποποίηση της νομοθεσίας του 2010, η οποία είχε θεσπιστεί για σκοπούς πώλησης του τεμαχίου στην περιοχή του ξενοδοχείου Χίλτον, έτσι ώστε να μπορεί η Κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ενημέρωση της Βουλής να προχωρεί σε πώληση κρατικής γης. Υπάρχουν κανονισμοί οι οποίοι διέπουν αυτή τη διαδικασία. Στη βάση αυτών των κανονισμών, να μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει τη διάθεση κρατικής γης είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση κ.ο.κ».

Ερωτηθείς γιατί αυτές οι πράξεις να γίνονται ‘με ενημέρωση της Βουλής αντί της έγκρισης της’, ο κ. Χάσικος εξήγησε ότι αυτό το οποίο προβλέπει σήμερα η νομοθεσία αφορά την πώληση συγκεκριμένης γης, αυτής στην περιοχή του ξενοδοχείου Χίλτον(και η οποία προοριζόταν για το Κατάρ), την οποία είχε ψηφίσει «σε μια νύχτα η Βουλή» λόγω έλλειψης, τότε, νομοθεσίας.Αυτό το δικαίωμα πρέπει να υπάρχει για το σύνολο της κρατικής γης και όχι μόνο για το συγκεκριμένο τεμάχιο. «Δεν γίνεται κάθε φορά (που προκύπτει θέμα) να ψηφίζεται (χωριστός) νόμος», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η επιχειρούμενη τροποποίηση γίνεται για σκοπούς αποκρατικοποιήσεων και εκπλήρωσης μνημονιακών υποχρεώσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως η τροποποίηση της νομοθεσίας εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, πρώτο να έχει την ευχέρεια το κράτος να αξιοποιεί τη δική του κρατική περιουσία ανεξαρτήτως μνημονίων, δεύτερο να μπορεί το κράτος να εξυπηρετεί υποχρεώσεις που έχει, έναντι, για παράδειγμα, του χρέους ύψους €1 δισ. στην Κεντρική Τράπεζα και επίσης για σκοπούς αποκρατικοποιήσεων.

«Αυτό το πράγμα μειώνει το χρέος και μακάρι να ήταν όλοι οι δανειστές μας όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, να βάζεις δηλαδή γη και να σου δίνουν το δάνειο» εξήγησε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι επενδυτές ενδεχομένως να ενδιαφέρονται για κάποια τεμάχια κρατικής γης, ο κ. Χάσικος είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι επενδυτές να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν κάποια τεμάχια με εξαίρεση την περίπτωση της Γεροσκήπου, για την οποία, με βάση τη χτεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα υπάρξει διεθνής προκήρυξη (ανοικτός διαγωνισμός προσφορών). Διαδικασία η οποία, όπως ανέφερε, θα ακολουθηθεί για όλες τις μελλοντικές περιπτώσεις.

Τέλος,ερωτηθείς για το αν η Κυβέρνηση διαφωνεί με το να παραμείνει στη νομοθεσία η πρόνοια που θέτει ως προϋπόθεση την έγκριση της Βουλής, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η Βουλή θα πρέπει να ενημερώνεται.«Άλλη η δουλειά της Βουλής, άλλη η δουλειά της Κυβέρνησης. Θα έχουμε κυβερνώσα Βουλή; Δεν είναι αυτό το επιδιωκόμενο. Γι` αυτό, θα πρέπει η Βουλή να ενημερώνεται. Και στα πλαίσια της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα μπορεί να ελέγχει την Κυβέρνηση. Ο καθένας με το ρόλο του, ο καθείς όπου ετάχθη» πρόσθεσε.Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης