Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
23/02/2022

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το μεταναστευτικό





23-02-2022 15:51

O Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ.) κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και αντιπροσωπεία του κόμματος για το μεταναστευτικό, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, ανάφερε ότι σήμερα εγκαινιάστηκε με το ΔΗ.ΚΟ, μια προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών, να ενημερώσει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά στο μεταναστευτικό, τις υποδομές, τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση των ροών που φθάνουν στη Δημοκρατία, αλλά και τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται σε θέματα των επιστροφών.

Αναφερθείς στο θέμα των επιστροφών, είπε, ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα στα οποία δίνεται ξεκάθαρη έμφαση, λέγοντας ότι στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η υποβολή, από μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εισηγήσεων και απόψεων για ενδυνάμωση της προσπάθειας. «Γιατί το μεταναστευτικό δεν είναι υπόθεση, ούτε του Υπουργού Εσωτερικών, ούτε της παρούσας Κυβέρνησης. Είναι εθνικό θέμα και ως τέτοιο εμείς το αντιμετωπίζουμε», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. για τις πρόσφατες συμφωνίες και τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί μεταξύ Κύπρου – ΕΕ, αλλά και με τις διάφορες άλλες υπηρεσίες της ΕΕ. Στόχος, είπε ο κ. Νουρής, είναι «μια ολιστική ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να μην υπάρχουν και να πλανώνται ερωτήματα στον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε».

Σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του θέματος συνίσταται σε δυο κυρίως πυλώνες.

Ο πρώτος, σημείωσε, είναι το θέμα της επιτήρηση της πράσινης γραμμής, από όπου, όπως ανάφερε, εισέρχεται «η συντριπτική πλειοψηφία των εισροών, όλων ανεξαιρέτως προερχόμενων από την Τουρκία, που εργαλειοποιεί συστηματικά το μεταναστευτικό».

Δεύτερος πυλώνας, συνέχισε, «είναι η μεγιστοποίηση του αριθμού των επιστροφών».

Αναφερθείς στην υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, προχθές, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε, ότι «διαλαμβάνει και το κεφαλαιώδες θέμα των επιστροφών».

«Πριν καν προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση των προνοιών που το συγκεκριμένοι Mνημόνιο διαλαμβάνει, εμείς δεν εφησυχάζουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και έχουμε ήδη καταφέρει από την 1η του Γενάρη μέχρι σήμερα, να επιστρέψουμε 388 πρόσωπα σε αριθμό χωρών».

Θεωρούμε, υπογράμμισε ο Υπουργός, πως «αυτό συνιστά την ένδειξη της βούλησής μας για να υιοθετήσουμε αυτό που έχουμε πει και να κάνουμε πράξη: τη δυνατότητα μεγιστοποίησης των επιστροφών».

Ανακοίνωσε πως έχουν επιστραφεί 85 άτομα στην Ινδία, 43 στο Κονγκό, 34 στο Μπαγκλαντές, 31 στο Καμερούν, 25 στη Νιγηρία, 21 στο Ιράν και πολλά άλλα.

«388 στο σύνολο σε 40 τόσες ημέρες», τόνισε.

«Στόχος μας είναι, αυτών των οποίων οι αιτήσεις τους κρίνονται ως προδήλως αβάσιμες, να προωθούνται οι επιστροφές», ανάφερε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ τη συνδρομή του κόμματος και του ιδίου προσωπικά σε διπλωματικό επίπεδο, ούτως ώστε να βοηθηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με εκείνες τις τρίτες χώρες που σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα, «για να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των επιστροφών». Πρόσθεσε ότι αυτό θα το ζητήσει και από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα στις επαφές του.

Για την πράσινη γραμμή, ανάφερε ότι ενημέρωσε για τον τρόπο που θα προχωρήσει στο θέμα της καλύτερης δυνατής διαχείρισης, προκειμένου, όπως είπε, να σταματήσει ή να περιοριστεί αυτός ο πολύ μεγάλος αριθμός των ροών.

Από τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ, στις δηλώσεις του, ανάφερε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κυπριακή πολιτεία. Έχει κοινωνικές, οικονομικές επιπτώσεις και ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, είπε.

Σημείωσε ότι «είμαστε χώρα που γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά» και προσθεσε ότι «θέλουμε να προσφέρουμε στήριξη και φιλοξενία σε πραγματικούς αιτητές πολιτικού ασύλου».

«Αυτή η θέση είναι θέση αρχών και παραμένει σταθερή. Όμως εξίσου σημαντική είναι η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος αντιμετωπίζει κατ’ αναλογία πληθυσμού το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΕΕ και γνωρίζουμε ότι πάρα πολλοί αυτή τη στιγμή καταχρώνται του συστήματος, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οικονομικά συμφέροντα», ανάφερε ο Πρόεδρος του κόμματος.

«Πιστώνουμε τον Υπουργό Εσωτερικών ότι καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και τον διαβεβαιώνουμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια εποικοδομητική στάση που έχουμε δείξει στο παρελθόν για να βοηθήσουμε αυτές τις προσπάθειες», ανάφερε.

Υπενθύμισε ότι το ΔΗΚΟ έχει ψηφίσει στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια που έχει φέρει η Κυβέρνηση. Παρά τις πρωτοβουλίες και τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί στο βαθμό που θα έπρεπε, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ.

Κλείνοντας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει από τη μία να προσφέρουμε τις υπηρεσίες στους πραγματικούς αιτητές πολιτικού ασύλου, να συμμορφωνόμαστε με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά και τις υποδείξεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την άλλη να προστατέψουμε τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου από πιθανές καταχρήσεις.

Σε ερώτηση για το ποια είναι τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Μνημόνιο, τι θα γίνει με τα Κέντρα Φιλοξενίας και κατά πόσο θα γίνει διεύρυνση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», ο Υπουργός τόνισε ότι δεν είναι πρόθεσή να γίνει η Κύπρος ένας χώρος σύναξης, ένας μεγάλος χώρος φιλοξενίας.

«Η πρόθεσή μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις ροές και να αυξήσουμε τις εκροές, ώστε οι αριθμοί να επανέλθουν ξανά στα πρότερα της κρίσης νούμερα», εξηγώντας ότι στόχος είναι στον «Πουρνάρα» να φιλοξενούνται 500-1000 άτομα, που είναι η ενδεδειγμένη χωρητικότητά του, και όχι 2500 που είναι σήμερα.

Είπε ότι οι πόροι που δαπανούνται είναι τεράστιοι για παροχή των καλύτερων δυνατών ανθρώπινων συνθηκών σε αυτούς που έχουν αφιχθεί.

Είναι κάτι που γίνεται καθημερινά και δεν θα χρειαστούν πρόσθετοι σχεδιασμοί, είπε. «Είναι ανθρωπιστικό θέμα, το οποίο το αντιμετωπίζουμε και το διαχειριζόμαστε με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως στην παρουσία του κ. Μαργαρίτη Σχοινά, του Αντιπροέδρου της ΕΕ, έχει δομηθεί μια ξεκάθαρη πλέον πολιτική και «έχουμε εξασφαλίσει τη στήριξη της ΕΕ».

Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε ότι τα προβλήματα είναι εκεί, και είναι πολλά, και αναφέρθηκε στο δημογραφικό και στην ασφάλεια. Είπε ότι εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες στη Δημοκρατία για τη διαχείριση του προβλήματος, προσθέτοντας πως θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να περιοριστεί.

Ο μεγάλος, υπέρτατος στόχος, είπε, είναι το ποσοστό των αιτητών ασύλου και των δικαιούχων διεθνή προστασία στην Κύπρο, να μην υπερβαίνει το ποσοστό των υπολοίπων χωρών μελών πρώτης γραμμής, σε αναλογία πληθυσμού.

Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Μάλτα «έχουν ποσοστό κάτω από 1%, την ώρα που στη δικιά μας χώρα είναι 4,6% με αυξητικές δυστυχώς τάσεις», τόνισε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς ο Υπουργός κατά πόσο τον ανησυχούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και εάν αυτές θεωρεί πως θα μειώσουν το ενδιαφέρον για την Κύπρο, ο Υπουργός απάντησε ότι «σαφώς το θέμα του ουκρανικού μας απασχολεί όπως και ολόκληρη την κοινότητα». Η Κύπρος έχει να υποστεί πολλές προκλήσεις από μια ενδεχόμενη ουκρανική κρίση, πέραν του ανθρωπιστικού κεφαλαίου.

Ενημέρωσε ότι έχουν εκδηλωθεί κάποιες διερευνητικές προς το Υπουργείο Εσωτερικών τάσεις και προθέσεις κάποιων εταιρειών που εδράζονται στην Ουκρανία για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Άρα είμαστε έτοιμοι για να υποδεχθούμε τους οποιουσδήποτε ανθρώπους, ενδεχόμενα θα ήθελαν να μετκινηθούν», πρόσθεσε.

Εάν η ΕΕ προχωρήσει σε κυρώσεις προς τη Ρωσία, η Κύπρος, σημείωσε, θα πρέπει να είναι συμμέτοχη στη συγκεκριμένη διαδικασία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Επομένως είναι κάτι το οποίο απευχόμαστε και θέλω να ελπίζω ότι η αισιοδοξία του κ. Σχοινά, που είπε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα σαν ΕΕ για να μην φθάσουμε στο ανεπιθύμητο σενάριο της σύρραξης, θα ευοδωθεί», είπε ο κ. Νουρής.

Σε τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι η Κύπρος είναι προσφιλής προορισμός για τους Ουκρανούς και κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε προετοιμασία για υποδοχή προσφύγων, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι υπάρχει με το Υπουργείο Εξωτερικών συνεννόηση και συνεργασία. «Ειδικά για όσους θα μετακινηθούν με την πρόθεση να παραμείνουν για εργασία θα δίνονται ξεχωριστές άδειες από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Κίεβο, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών θα εκδίδει σχετικές άδειες στους δικαιούχους με την άφιξη στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα