Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Υπογραφή Συμφωνίας Διμερούς Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

02/02/2017

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σωκράτης Χάσικος και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας κ. Νικόλαος Τόσκας υπέγραψαν σήμερα Συμφωνία Διμερούς Συνεργασίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Από πλευράς του, ο ΥΠΕΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σωκράτης Χάσικος δήλωσε τα ακόλουθα: «Με τον Υπουργό τον Νίκο έχουμε συνεργαστεί πριν αρκετά χρόνια όταν εγώ ήμουν Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Νίκος ήταν διευθυντής του γραφείου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Παναγιωτάκη.Με την ευκαιρία, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς τον κ. Παναγιωτάκη αλλά και σε σένα Νίκο, για άλλη μια φορά, για την άριστη συνεργασία που είχαμε τότε τα δύο Υπουργεία, Εθνικής Άμυνας και Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.Να θυμίσω ότι ήταν η πάρα πολύ δύσκολη περίοδος που η Κύπρος βρισκόταν στα τελευταία στάδια της ένταξής της στην ΕΕ, όπου τότε υπήρχαν οι απειλές της Τουρκίας περί δημιουργίας θερμού επεισοδίου, σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει και να αποτρέψει αυτή την ένταξη. Τότε, λοιπόν, η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε επίπεδο πολιτικό αλλά και αμυντικό, ήταν εκείνο που ουσιαστικά λειτούργησε καταλυτικά ώστε η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ ‘χωρίς να σπάσει μύτη’. Ήταν τόσες οι απειλές και τα προβλήματα τότε, αλλά ενωμένοι, μονοιασμένοι, συνεργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα προχωρήσαμε και καταφέραμε η Κύπρος να είναι σήμερα μέλος της ΕΕ.Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι σήμερα διαπιστώνω ότι σχεδόν έχουμε βρει ‘τα παλιά μας’ από πλευράς συνεργασίας. Είμαστε τόσο δεμένοι σε σχέση με το Κυπριακό, προχωρούμε από κοινού και πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει στο να έχουμε αίσια κατάληξη.

Στο επίπεδο το δικό μας, των δύο Υπουργείων, υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία για πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η γνωριμία η δική μας λειτούργησε στο να πάρουμε την απόφαση, να το υπογράψουμε, να το ξεκινήσουμε, αλλά κάτω από μας υπάρχουν οι υπηρεσιακοί, οι οποίοι λειτουργούν με ένα τρόπο άριστο και αυτό δεν είναι μια απλή συμφωνία, είναι ουσία, είναι πράξη, το ζήσαμε και το (περασμένο) καλοκαίρι».

Από πλευράς του, ο Αν. ΥΠΕΣ της Ελλάδας κ. Νικόλαος Τόσκας δήλωσε τα ακόλουθα:«Πράγματι, η συνεργασία μας έρχεται από αρκετά μακριά σε δύσκολες εποχές, όταν σαν απλός στρατιωτικός, Αντισυνταγματάρχης τότε στο ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, ερχόμουν εδώ με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για ασκήσεις και για να συζητήσουμε τα σοβαρά θέματα της άμυνας του νησιού.
Τώρα, ερχόμαστε για να επιβεβαιώσουμε μια συνεργασία που ήδη υπάρχει. Μας βοηθήσατε στους σεισμούς, μας βοηθήσατε στις φωτιές, σας βοηθήσαμε και εμείς στις φωτιές το περασμένο καλοκαίρι και τα προηγούμενα καλοκαίρια, όπως οφείλουμε εξάλλου, και βοηθάμε τους αδελφούς μας, βοηθάμε την Κύπρο σε κάθε τομέα και η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι συνεχής, ειδικά αυτόν το καιρό είναι νομίζω εμφανής σε όλα τα θέματα. Και στα θέματα της πολιτικής προστασίας που σήμερα, τυπικά υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία γιατί ουσιαστικά υπάρχει πολύ καλή συνεργασία. Απλά, υπάρχει πολύ μεγάλο έδαφος για καλύτερους συντονισμούς, για καλύτερη οργάνωση. Όπως λέγαμε και πριν, μπορεί να μην έχουμε τα τελειότερα μηχανήματα ή τα τελειότερα μέσα, αλλά προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό έλλειψης μέσων ή της ύπαρξης παλαιών μέσων, με καλό συντονισμό, με καλή οργάνωση και εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο, πολύ μεγάλο έδαφος για βελτίωση.

Θα είμαστε δίπλα σας όσο μπορούμε γιατί και εμείς περνάμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά όσο μπορούμε οφείλουμε και θα είμαστε δίπλα σας και γνωρίζω ότι και εσείς θα είσαστε δίπλα μας για την αντιμετώπιση των φυσικών ή των ανθρωπογενών καταστροφών. Δυστυχώς, είμαστε σε μια περιοχή που δεν λείπουν οι φωτιές, δεν λείπουν οι σεισμοί, δεν λείπουν τα άλλα φυσικά φαινόμενα και οι καταστροφές και πρέπει να κρατήσουμε το περιβάλλον όσο το δυνατόν χωρίς μεγάλες καταστροφές, χωρίς μεγάλες ζημιές».Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα 
σε αλλοδαπούς επενδυτές / επιχειρηματίες

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment

Περί Κύπρου