Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεωντης ΕΕ

06/06/2018

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργοτο οποίο ασχολήθηκε με θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Η αποτελεσματική διαχείριση των ψηλών μεταναστευτικών πιέσεων που ασκούνται στα Κράτη Μέλη ήταν το κεντρικό θέμα των εργασιών του Συμβουλίου. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά άμεσα την Κύπρο αφού, οι μεταναστευτικές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο καταγράφουν συστηματική αυξητική τάση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαίου 2018, υπεβλήθησαν στην Κύπρο αιτήσεις ασύλου από 2174 άτομα, σημαντικά υψηλότερος αριθμός τα περασμένα χρόνια.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι η σταθερή και συστηματική αύξηση αφίξεων προκαλεί ουσιαστικές πιέσεις στην Κύπρο ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής, λόγω και της γεωγραφικής της εγγύτητας στη Μέση Ανατολή και ως εκ τούτου η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Συμβουλίου, οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ), ιδιαίτερα ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου, όπου το θέμα θα απασχολήσει τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ και θα επιδιωχθεί η επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Η αναθεώρηση του ΚΕΣΑ έχει ως κύριους στόχους την εναρμόνιση των συστημάτων ασύλου και υποδοχής των κρατών μελών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των καταχρηστικών αιτήσεων από άτομα που χρησιμοποιούν την οδό του ασύλου για οικονομική μετανάστευση, τον καθορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, καθώς και την παροχή μέτρων στήριξης στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, εις ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης.Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η Κύπρος επέδειξε πνεύμα συνεργασίας, αναδεικνύοντας, όμως, ταυτόχρονα τις πιέσεις που δέχεται ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διατήρησε ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημιουργίας ενός Κοινού Συστήματος Ασύλου, το οποίο θα είναι δίκαιο και ισορροπημένο και θα στηρίζει έμπρακτα τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτεύχθηκε η συμπερίληψη στο κείμενο που θα τεθεί προς έγκριση από τους ηγέτες της ΕΕ, η εισαγωγή συγκεκριμένων μέτρων για αποφόρτιση των κρατών μελών πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το δυσανάλογο βάρος των μεσογειακών χωρών αναγνωρίζεται και με νομοθετική πρόνοια η οποία συμπεριλαμβάνει μέτρα ισομερούς ανακατανομής των δικαιούχων προστασίας μεταξύ όλων των Κρατών Μελών της Ε.Ε, παρά την έντονη αντίδραση ορισμένων Κρατών Μελών. Η μέθοδος ανακατανομής θα λαμβάνει υπόψη και το μέγεθος και τον πληθυσμό των Κρατών Μελών, γεγονός που καθιστά την Κύπρο εντός των πρώτων κρατών μελών που θα επωφεληθούν από την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων σε περίπτωση που η συμφωνία τύχει της έγκρισης των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιου του ερχόμενου Ιουνίου, δεδομένου ότι η Κύπρος έχει ήδη ξεπεράσει το μερίδιο που της αναλογεί.


5 Ιουνίου 2018.Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης