Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Έναρξη συζήτησης στη Βουλή του Νομοσχεδίου που αφορά το θεσμό της Πρωτοβουλίας Πολιτών (e-petitions)

03/10/2018

Tο Υπουργείο Εσωτερικών χαιρετίζει την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, του Νομοσχεδίου που αφορά το θεσμό της Πρωτοβουλίας Πολιτών (e-petitions), μέσω του οποίου, θα παρέχεται η ευχέρεια στους πολίτες, να καλούν την κυβέρνηση να λάβει δράση ή να τροποποιήσει υφιστάμενη πολιτική/νομοθεσία, σε τομείς ενδιαφέροντος τους, νοουμένου ότι συγκεντρώσουν 8000 δηλώσεις υποστήριξης από πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή και υπηκόους χωρών της ΕΕ που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Την 1η Μαρτίου 2017 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, έπειτα από πρωτοβουλία του τότε Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και νυν Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, το εν λόγω νομοσχέδιο, στόχος του οποίου είναι η θεσμοθέτηση του δικαιώματος των πολιτών να διεκδικούν και να απαιτούν από την Κυβέρνηση να προωθήσει, είτε νομοθετικά μέτρα είτε άλλες μορφές μέτρων, για παραγωγή πολιτικών που τους αφορούν.
Το νομοσχέδιο έχει καταρτιστεί μετά και από διαβούλευση με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως την Κίνηση «Ελευθερία - για Πρόοδο και Περηφάνια» και τη «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος», καθώς και με τον Έφορο εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι η αρμόδια αρχή στην Κύπρο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών.

Το εν λόγω εργαλείο των e-petitionsυπάρχει, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και σε πολλές πολιτείες της Αμερικής, παράγοντας μια θετική πολιτική, την οποία ο τόπος μας χρειάζεται.

Σε μια περίοδο που κυριαρχεί μια γενικότερη απαξίωση της πολιτικής και έλλειψη εμπιστοσύνης προς στους θεσμούς, καλούμε τα κόμματα να στηρίξουν το Νομοσχέδιο, ενισχύοντας τη συμμετοχική δημοκρατία, τη φωνή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία του κράτους έναντι όλων.Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης