Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

24/05/2018

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής όπου κλήθηκε να παραστεί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση τονίζοντας ότι πλέον συνειδητοποιούμε όλοι πράγματα για τα οποία υπήρχαν διαφωνίες στο παρελθόν γι’ αυτό και θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου έχει γίνει μια μακρά, δημιουργική και πολύ εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, την αποτελεσματικότητά της, τους μηχανισμούς ελέγχου και χρηστής διοίκησης. Νομίζω είναι πλέον κοινό συμπέρασμα ότι ο κατακερματισμός των τοπικών αρχών – στην Κύπρο έχουμε 380 τοπικές αρχές, 30 δήμους στις ελεύθερες περιοχές και 350 κοινότητες που αποτελούν ξεχωριστές νομικές οντότητες- δεν μπορεί να προσφέρει τα εργαλεία εκείνα τα οποία απαιτούνται, είτε για να έχουμε σωστούς μηχανισμούς ελέγχου, είτε για να έχουμε αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε για να προσφέρονται οι κατάλληλες υπηρεσίες» τόνισε ο Υπουργός.
Ο κ. Πετρίδης τόνισε επίσης ότι«έχουμε όλοι επισημάνει ότι χρειάζονται πιο βιώσιμα σχήματα τα οποία να μπορούν να ενσωματώσουντους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου αλλά και την αποτελεσματικότητα ούτως ώστε ο πολίτης να τυγχάνει σεβασμού όσον αφορά τις υπηρεσίες τω δήμων».

Ο Υπουργός, εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Όπως επισήμανε «πλέον συνειδητοποιούμε όλοι πράγματα για τα οποία υπήρχαν διαφωνίες στο παρελθόν και πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ορίζοντας πρέπει να είναι μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες όμως μπορούν να γεφυρωθούν. Εμείς, ως Υπουργείο Εσωτερικών κάνουμε την προεργασία μας, θα ακολουθήσουν σημαντικές επαφές με τα κόμματα έτσι ώστε να βρεθεί η συναίνεση, ούτως ώστε να προχωρήσουμε σε μια ριζική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να κάνουμε αποσπασματικές κινήσεις, αρνούμενοι να δούμε τη μεγάλη εικόνα» κατέληξε.
Ο κ. Πετρίδης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου για την πολύ δημιουργική συζήτηση που έγινε σήμερα στη βουλή.Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment