Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου

09/08/2017

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης στο ΥΠΕΣ με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, για συζήτηση των εξής θεμάτων: Ανάληψη από το Κράτος της αποπληρωμής των εγγυημένων δανείων των Κοινοτήτων, Έργα ανάπτυξης που θα γίνουν στις Κοινότητες από εξοικονομήσεις του Προϋπολογισμού του ΥΠΕΣ και Συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών Κοινοτήτων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στα ΜΜΕ: «Σήμερα, είχαμε ακόμα μια συνάντηση με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου. Το κύριο θέμα που συζητήσαμε ήταν η συμπλεγματοποίηση των Υπηρεσιών των Κοινοτήτων. Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς. Παράλληλα, γίνεται και συγκεκριμένη μελέτη με επιχορήγηση του ΥΠΕΣ για το πόσες συμπλεγματοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν. Μιλούμε για έναν αριθμό μεταξύ 35 και 40 συμπλέγματα που αφορούν τις Κοινότητες, τα οποία θα παρέχουν κοινές υπηρεσίες, που θα αυξήσουν τόσο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα είναι πιο αποτελεσματικές αλλά θα μειώσουν και το κόστος. Αναφέρω ενδεικτικά την αποκομιδή και διαχείριση των σκυβάλων, παροχή γραμματειακών και λογιστικών υπηρεσιών, συντήρηση κοινοτικών κτηρίων, οδικού δικτύου, κάποιες από τις υγειονομικές υπηρεσίες και ενδεχομένως και υπηρεσίες ρύθμισης της τροχαίας. Μελετούμε, επίσης, και το νομικό καθεστώς που θα διέπει αυτές τις συμπλεγματοποιήσεις. Νομίζω ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης περί τον μήνα Οκτώβριο, τον Νοέμβριο 2017 θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘από κάτω προς τα πάνω’. Η Ένωση Κοινοτήτων επιδεικνύει μεγάλο ζήλο και παίρνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ένα δεύτερο θέμα είναι ότι από εξοικονομήσεις του Προϋπολογισμού του ΥΠΕΣ της τάξης των 5,2 εκατ. ευρώ, χωρίς να ζητήσουμε επιπλέον κονδύλια, θα διατεθούν σε 111 Κοινότητες για την υλοποίηση 137 περίπου μικρών έργων, αλλά που είναι πολύ σημαντικά για τις Κοινότητες και αφορούν βελτιώσεις πεζοδρομίων, δρόμους, αναπλάσεις κτηρίων κλπ. Θα είναι μια σημαντική βοήθεια που θα δώσει μια ανάσα στις Κοινότητες».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Έχουμε πολύ στενή συνεργασία με το ΥΠΕΣ για το θέμα της θεσμοθέτησης των συμπλεγμάτων υπηρεσιών στις Κοινότητες. Έχουμε ετοιμάσει όρους για να βγούμε σε προσφορές για τη διενέργεια τεχνοοικονομικής μελέτης, για να ξέρουμε ακριβώς ποιο θα είναι το όφελος που θα έχουμε από αυτήν την συμπλεγματοποίηση.

Επίσης, χαιρετίζουμε την εξαγγελία του Υπουργού για να γίνουν έργα σε Κοινότητες από εξοικονομήσεις του Προϋπολογισμού του ΥΠΕΣ.

Έχουμε δει και το θέμα που αφορά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Κοινοτικών Συμβουλίων. Είναι μικρός ο αριθμός των Κοινοτήτων που οφείλουν τέτοια δάνεια και μικρό το ποσό που χρειάζεται.

Τέλος, συζητήσαμε με τον Υπουργό και το θέμα της συνάντησης που θα έχουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα θέματα που θα του θέσουμε, όπως είναι το κλείσιμο των καταστημάτων του Συνεργατισμού, η κρατική χορηγία, ο οδικός φωτισμός».

Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των παρατηρήσεων του Γενικού Ελεγκτή για τη διαφάνεια με την οποίαν θα έπρεπε να λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι Κοινότητες, ο κ. Κιτρομηλίδης είπε: «Εμείς ζητήσαμε από το Γενικό Ελεγκτή εδώ και πέντε χρόνια, ότι ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων των Κοινοτήτων θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, όπως προνοείται από τη Νομοθεσία. Σήμερα, γίνεται αυτός ο έλεγχος (μέσω του Γενικού Ελεγκτή) από ιδιωτικά γραφεία».

Παρεμβαίνοντας σε αυτό το σημείο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η προσπάθεια για την υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών γίνεται, ακριβώς, για να διασφαλιστεί ότι θα είμαστε σύμφωνοι και με τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή (σε ό,τι αφορά θέματα εσωτερικού ελέγχου), διότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχειμεγαλύτερη δυνατότητα.
Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα 
σε αλλοδαπούς επενδυτές / επιχειρηματίες

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

e-procurment

Περί Κύπρου