Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Υπουργός Ομιλίες / Χαιρετισμοί

Ομιλίες / Χαιρετισμοί


Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια της 8ης ετήσιας έκθεσης Κερυνειωτών καλλιτεχνών - 29/10/2012


Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια της 8ης ετήσιας έκθεσης Κερυνειωτών καλλιτεχνών
Λευκωσία,Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για τα εγκαίνια της 8ης έκθεσης των Κερυνειωτών καλλιτεχνών που διοργανώνει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερύνειας.

Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ το Δημοτικό Συμβούλιο Κερύνειας για την πρωτοβουλία του να διοργανώνει αυτή την εκδήλωση. Οι Τοπικές αρχές των κατεχόμενων μας Δήμων έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Μέσα από τη δράση τους κρατούν ζωντανές για όλους εμάς τις μνήμες και τους δεσμούς με το παρελθόν, κρατούν ζωντανή την ελπίδα για το μέλλον, και το κυριότερο συνδέουν τους νεότερους με τον τόπο τους.

Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών μπορεί κανείς να διακρίνει τη σύνδεση με το φυσικό τους χώρο. Με την αγαπημένη μας Κερύνεια, με τη λαϊκή μας παράδοση. Διαμέσου της τέχνης διατηρούμε τις μνήμες μέσα μας και που σε αντίθεση με τα σπίτια, τα χωράφια, τις περιουσίες, κανένας δεν μπορεί να μας πάρει. Ο πολιτισμός λειτουργεί ως σκευοφυλάκιο για όλα αυτά που εμείς οι πρόσφυγες κουβαλήσαμε μαζί μας όταν με τη βία βρεθήκαμε από το βορρά στο νότο. Οι καλλιτέχνες κουβαλούν μέσα τους σαν θησαυρό, αναμνήσεις και σκέψεις από την όμορφη Κερύνεια.Βλέπετε η ομορφιά δεν σταματάει σε διαχωριστικές γραμμές και σακκούλες με άμμο.

Η σημερινή εκδήλωση δίδει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να προβάλουν σκέψεις ιδέες και προβληματισμούς. Οι καλλιτέχνες αναπτύσσουν ένα ανοικτό διάλογο με την κοινωνία και είναι αυτός ο διάλογος που τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται τη κοινωνία, να προτείνουν λύσεις και να μετέχουν δυναμικά στα κοινωνικά δρώμενα. Τα τελευταία χρόνια στη πατρίδα μας βλέπουμε μια στροφή των νέων ανθρώπων προς ενδιαφέρουσες εικαστικές προτάσεις και αυτό δεν μπορεί παρά να δίνει ελπίδα και προοπτική στον τόπο μας.

Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο μέσο έκφρασης και αισθητικής και πνευματικής καλλιέργειας. Είναι ταυτόχρονα ισχυρό μέσο αντίστασης στη φθορά των ανθρώπινων αξιών, είναι η ταυτότητα του λαού μας και το νήμα που δένει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να συγχαρώ θερμά τους διακεκριμένους δημιουργούς, για τα καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα, αλλά και για το σύνολο των μέχρι σήμερα δημιουργιών τους.Αγαπητοί μου, Λίλια Χατζηγεωργίου, Μιχάλη Γεωργιάδη, Μαρία Παυλίδου, Ανδρέα Τσιάλη, Λία Γεωργιάδη, Ευτέρπη Ευστρατίου Παπακυριακού, ΣάββαΠαπακυριακού, σας εύχομαι ένα μέλλον γεμάτο έμπνευση και δημιουργικότητα. Παράλληλα αποτίνουμε φόρο τιμής στον Γιώργο Ελισσαίο.

Να συγχαρώ επίσης για ακόμη μια φορά το Δήμο Κερύνειας για τη διοργάνωση της ετήσιας έκθεσης Κερυνειωτών καλλιτεχνών. Μιας έκθεσης που έχει καταστεί πλέον θεσμός επιτρέποντας σε καλλιτέχνες από τη Κερύνεια να επικοινωνήσουν μέσα από τα έργα τους με όλους μας.

Εκδηλώσεις σαν και αυτές είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία για μας τους Κερυνειώτες. Για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν ξεχνούμε. Για να επιβεβαιώσουμε ότι στο κάλεσμα της ιστορίας απαντούμε παρών. Για να διαδηλώσουμε ότι η δικαιοσύνη δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Να μεταφέρουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την απαίτηση αλλά και τη βαθιά μας πίστη ότι η ώρα της ιστορικής δικαίωσης της Κερύνειας θα έλθει. Με ενότητα και συλλογικότητα.

Ελπίδα όλων μας σύντομα να επιστρέψουν τα έργα των καλλιτεχνών μας στο σπίτι τους, σε μια επανενωμένη ελεύθερη πατρίδα
Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

Ασφαλές Διαδίκτυο

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου