Κυπριακή Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Βρίσκεστε στη σελίδα: Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις


Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών και Επιτρόπου Μετανάστευσης μετά τη συνάντηση που είχαν με επίκεντρο τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο

23/03/2019
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη δεύτερη του επίσκεψη στην Κύπρο για να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης το θέμα των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο. Έχω εξηγήσει ότι αυτό που έχει μεσολαβήσει από την τελευταία επίσκεψη, είναι ότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει γίνει πιο ανησυχητική. Οι ροές αυξάνονται συνεχώς σε σημείο που καθίσταται πολύ δύσκολο να γίνουν διαχειρίσιμες. Ήδη τους πρώτους μήνες του 2019 έχουμε ξεπεράσει τα 1000 άτομα τον μήνα. Αντιλαμβάνεστε τι αυτό συνεπάγεται εάν συνεχιστεί σε βάθος χρόνου. Σίγουρα η λύση βρίσκεται τόσο στην επίλυση του θέματος στη Συρία, της εμπόλεμης κατάστασης, ούτως ώστε να αρχίσουν να γίνονται και επιστροφές, αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής στο πλαίσιο του ΚΕΣΑ (Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου). Έκανε πάρα πολλές προσπάθειες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά δυστυχώς προσκρούουν σε θέσεις κρατών- μελών.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Κύπρο, έχουμε τονίσει ξανά ότι υπάρχει θέμα και με τα κατεχόμενα, καθώς οι ροές είναι ως επί το πλείστον από τα κατεχόμενα και είναι κάτι το οποίο έχει θίξει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό που έχουμε ζητήσει στο πλαίσιο που μπορεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας βοηθήσει και ευχαριστώ ξανά τον Επίτροπο για την βοήθεια και την κατανόηση που επιδεικνύει, είναι περισσότερη τεχνική και οικονομική βοήθεια για κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα η ανάγκη που φαίνεται να προκύπτει για δημιουργία κι άλλου Κέντρου Φιλοξενίας, καθώς λόγω αυτών των αριθμών, είναι αδύνατον να γίνει η διαχείριση που χρειαζόταν μέχρι σήμερα. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι η πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών για θέματα που αφορούν την ασφάλεια του κράτους και την αποτροπή από κινδύνους που προκύπτουν. Συζητήσαμε κι άλλα θέματα, θα είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες το αμέσως επόμενο διάστημα ούτως ώστε, στο πλαίσιο του εφικτού να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις εκεί που μπορούμε», κατέληξε ο Υπουργός.
Ακολούθως, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε:

«Είναι ξεχωριστή η χαρά μου που είμαι και πάλι στην Κύπρο και που συναντώ για μία ακόμη φορά τους στενούς μου φίλους, τους κυρίους Υπουργούς οι οποίοι καταβάλλουν μια μεγάλη προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες γιατί ναι, η Κύπρος είναι κάτω από μεγάλη πίεση τον τελευταίο καιρό αλλά για μία ακόμη φορά θα ήθελα να πω ότι δεν είναι μόνη της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό της, η σημερινή σύσκεψη ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διότι φώτισε πολλές από εκείνες τις πτυχές του προβλήματος που δεν τις είχαμε μέχρι στιγμής πληροφορηθεί. Επιβεβαιώνω τα όσα είπε πρωτύτερα ο Υπουργός. Η βοήθειά μας θα είναι πρακτική, επιχειρησιακή και οικονομική. Αναμένω από τους φίλους κ. Υπουργούς αυτές τις μέρες μια έγγραφη ενημέρωση όπου θα αναπτυχθούν όλα τα ζητήματα τα οποία συζητήσαμε, είτε θέματα εσωτερικής ασφάλειας είτε διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, έτσι ώστε με τη δική μας συνδρομή, η Κύπρος να μπορέσει να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Η Κύπρος βρίσκεται στις παρυφές ενός τόξου αστάθειας, που ξεκινάει από την Τυνησία και φτάνει μέχρι την Ουκρανία, γνωρίζουμε ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι ροές μέσω των κατεχομένων και από την άλλη μεριά έχουμε επίσης ροές από την περιοχή της Συρίας. Εκεί, ναι μεν όλα δείχνουν ότι έχει ηττηθεί η τρομοκρατία επί του εδάφους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητά της. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί αύριο.

Οι υπηρεσίες μας όπως η Europol, η Υπηρεσία Ασύλου, η Ευρωπαϊκή Συνοριο-ακτοφυλακή, αυτές τις μέρες θα στείλουν εδώ τους εκπροσώπους τους, απόψε φτάνει και ο Γεν. Διευθυντής της Συνοριο-ακτοφυλακής στην Κύπρο ενώ η Γεν. Διευθύντρια της DGHomeέρχεται την επόμενη βδομάδα, έτσι ώστε με γρήγορους ρυθμούς να ρυθμίσουμε αποτελεσματικά όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες, ένα μήνυμα θα ήθελα να επαναλάβω, το είπα και στους Υπουργούς πριν, ότι κι εγώ προσωπικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι συνεργάτες μου και όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς που είναι κάτω απ’ το χαρτοφυλάκιό μου θα είναι στην Υπηρεσία της Κύπρου.

Η Κύπρος τελεί υπό πίεση, θέλει και μπορεί να διαχειριστεί το κομμάτι που της αναλογεί ως Ευρωπαϊκή χώρα, που όπως είπα είναι κοντά στις κρίσεις που γενικεύονται δυστυχώς ακόμα στην ευρύτερη περιοχή. Μην έχετε καμία αμφιβολία, και το πιστεύω αυτό, ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ το νησί,όλες οι καταστάσεις τις οποίες συζητήσαμε θα έχουν βελτιωθεί, η Κύπρος θα είναι ακόμη περισσότερο έτοιμη, ακόμα και σ’αυτό που έθεσε πριν από λίγο ο κ. Υπουργός για την δημιουργία εάν χρειαστεί νέων Κέντρων Ελέγχου. Η ΕΕ έχει τη γνώση, την τεχνογνωσία και την εμπειρία, το ίδιο κι όλες μας οι υπηρεσίες. Συνεπώς, όλα αυτά τα οποία προ ολίγου ανέφερα, ξεκινούν άμεσα και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και στο εγγύς μέλλον, τόσο με επισκέψεις δικών μας ανθρώπων εδώ όσο και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχουμε μέχρι και το τέλος αυτής της περιόδου που συμπίπτει και με τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, που όμως πρέπει να σημειώσω πως όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα διότι ο χρόνος πλέον μας πιέζει, δεν έχουμε μπροστά μας παρά ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα δίκαια αιτήματα της Κύπρου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας και μετανάστευσης. Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Υπουργούς για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε και να κλείσω με μια επανάληψη της διαβεβαίωσης ότι, η Κύπρος στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν είναι μόνη της, είμαστε όλοι στο πλευρό της και εγώ προσωπικά», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.Ειδοποιήσεις Πλειστηριασμών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εμπορία Προσώπων

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

6th WORLD CONGRESS ON MOUNTAIN UNGULATES and 
5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MOUFLON

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Δήλωση Απορρήτου

IMI

YOUREUROPE

ΑΝ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Δημόσιος Διάλογος

Αδειες Κηνυγου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2014-2016

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Ο ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης