Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
01/10/2022

Συνάντηση Νουρή-Λακρουά: “Θα μελετηθεί η παροχή βοήθειας από τον ΟΗΕ για το μεταναστευτικό”





01-10-2022 09:58

Την ικανοποίηση του εξέφρασε για την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών, να μελετηθεί η πιθανότητα της παροχής βοήθειας και υποστήριξης προς την Κύπρο, στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.

Ο Υπουργός συναντήθηκε την Παρασκευή στα Ηνωμένα Έθνη με τον Γενικό Γραμματέα για την ειρήνη, Jean-Pierre Lacroix με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό θέμα, τον έλεγχο όσων εισέρχονται στην ουδέτερη ζώνη και τους πιθανούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νουρής δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να έχω δύο σημαντικές επαφές, με τον Διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Courtenay Rattray και με τον Γενικό Γραμματέα για την ειρήνη, Jean-Pierre Lacroix, με τους οποίους έγινε μια παρουσίαση πέραν του θέματος του Κυπριακού, του μεταναστευτικού που είναι στο πορτφόλιο του υπουργείου Εσωτερικών».

Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εστιάσει την δική της παρουσίαση στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι η χώρα-μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό.

«Και βεβαίως ζητήσαμε την έμπρακτη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών μέσω της ειρηνευτικής δύναμης, στον τρόπο ελέγχου όσων εισέρχονται στην ουδέτερη ζώνη με προφανή πρόθεση να διέλθουν της πράσινης γραμμής και να εισέλθουν στα ελεγχόμενα εδάφη από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να επιλυθεί εύκολα, είναι γνωστός και ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της ειρηνευτικής δύναμης», συπλήρωσε ο Υπουργός.

Από τις δύο συναντήσεις, πρόσθεσε, έγινε κατανοητό από τους δύο αξιωματούχους το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και δήλωσε ικανοποιημένος για την πρόθεση που εκφράστηκε, ιδιαίτερα από τον κ. Λακρουά, να μελετήσει την πιθανότητα της παροχής βοήθειας και υποστήριξης προς την Κύπρο, στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

«Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι κάτι το οποίο θα μελετηθεί. Εμείς από τη δική μας πλευρά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα θέλαμε την ειρηνευτική δύναμη να ελέγχει κατά τον ίδιο τρόπο όπως ελέγχει την είσοδο των Κυπρίων στην ουδέτερη ζώνη να γίνεται ο ανάλογος έλεγχος για όσους έρχονται από τα κατεχόμενα, όμως θα σεβαστούμε το γεγονός ότι υπάρχουν λεπτές ισορροπίες και λεπτές γραμμές και θα αρκεστώ στο γεγονός ότι ο κ. Λακρουά έχει δηλώσει ότι θα μελετήσει το θέμα από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, εάν πρέπει να βολιδοσκοπηθεί και η τουρκική πλευρά ο κ. Νουρής τόνισε:

«Ακριβώς για αυτό τα Ηνωμένα έθνη έχουν μιλήσει για λεπτές ισορροπίες, θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν. Από τη δική μας πλευρά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι για μας είναι μείζον θέμα το συγκεκριμένο πρόβλημα, εξηγώντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους εργαλειοποιεί η Τουρκία και τους οδηγεί στην Κύπρο, μένουν ουσιαστικά παγιδευμένοι στις ελεγχόμενες από την Κύπρο περιοχές από τη στιγμή που η Κύπρος δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν και δεν μπορούν να μετακινηθούν σε κάποια άλλη χώρα».

Ο κ. Νουρής είπε ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πετύχει φέτος ένα πολύ υψηλό αριθμό επιστροφών -4600 άνθρωποι επέστρεψαν στις χώρες τους- εντούτοις το γεγονός ότι έχουν ήδη αφιχθεί 15.000 καινούργιοι αιτούντες ασύλου καθιστά την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη «και νομίζω έγινε απολύτως κατανοητό από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών το πρόβλημα που η χώρα μας αντιμετωπίζει πέραν βεβαίως του προβλήματος της κατοχής που είναι το εθνικό μας πρόβλημα. Έχει υπάρξει απόλυτη κατανόηση για το πρόβλημα αλλά την ίδια ώρα έχουν αναλάβει την υποχρέωση να μελετήσουν τα όσα έχουν ακούσει», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Τέλος, σχολίασε πως είναι πρωτόγνωρο για τα Ηνωμένα Έθνη να περνάνε μετανάστες μέσω μιας διαχωριστικής γραμμής.

«Και δεν είναι μόνο το πρωτόγνωρο αλλά και το γεγονός ότι η Κύπρος συνεχίζει να παραμένει η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που είναι διχοτομημένη αυτή τη στιγμή και αυτό είναι κάτι που ευελπιστούμε παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες ιδιαίτερα με τον αναθεωρητισμό που διέπει την Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική».

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα