Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
16/03/2021

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού στα γραφεία του ΑΚΕΛ. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων του Υπουργού με πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να τις ενημερώσει σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Υπουργός είπε:

«Eίχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τον οποίο ευχαριστώ, για το θέμα της μεταρρύθμισης. Όπως καλά γνωρίζετε, τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης έχουν συζητηθεί εξαντλητικά και έχουν υπάρξει τροπολογίες από την Επιτροπή Εσωτερικών και από παρεμβάσεις κομμάτων.

Έχουν γίνει διαφοροποιήσεις κάποιων παραμέτρων, με τις οποίες η Κυβέρνηση έχει διαφωνήσει. Ένα θέμα εξ αυτών είναι και το θέμα της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων. Ενώ διατηρούμε την άποψη ότι ο κυρίαρχος λαός πρέπει να αποφασίσει, βλέπουμε πως, όπως αποφάνθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, δημιουργείται συνταγματικό πρόβλημα. Έχω κοινοποιήσει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα στο σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η Κυβέρνηση, σεβόμενη το γεγονός ότι το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξέφρασαν τη θέληση για διενέργεια δημοψηφίσματος, έχει διαμορφώσει μια πρόταση για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, ώστε και οικονομία να υπάρξει, αλλά βεβαίως να υπάρξει και η ανάλογη προσέλευση του κόσμου, αφού η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτάσσει την υποχρεωτικότητα του δημοψηφίσματος.

Έχουμε λοιπόν συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα κάτω από το γεγονός ότι υπήρξε παραίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική για να προχωρήσει η εκταμίευση του πολύ σημαντικού για τη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη στιγμή, ποσού των 968 εκ. ευρώ με την Κυπριακή Δημοκρατία ουσιαστικά να πρέπει να προχωρήσει και να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να δικαιολογείται η εκταμίευση του ποσού αυτού.

Μπροστά σ’ αυτή την εξέλιξη, επειδή τώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποποιηθούμε αυτής της ευθύνης, έχω αναλάβει μια πρωτοβουλία να συναντήσω όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναίνεσης.

Η Κυβέρνηση θα προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων την πρότασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά η νομοθεσία ορίζει ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση εισηγείται και η Βουλή έχει το δικαίωμα να αποφασίσει: είτε ν’ απαντήσει καταφατικά για το αν θα ήθελε να γίνει δημοψήφισμα ή αν θα ήθελε να απαντήσει αρνητικά στη βάση του συγκεκριμένου ερωτήματος που θα αποστείλουμε, το οποίο, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, δεν έχει το δικαίωμα να διαφοροποιήσει.

Πέραν τούτου, ευελπιστώ ότι θα υπάρξει η ανάλογη συναίνεση εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να δώσουμε την ευκαιρία στον κυπριακό λαό, όπως η νομοθεσία ορίζει, να αποφανθεί για τη δυνατότητα να προβεί σε περαιτέρω μεταρρύθμιση και βεβαίως εύχομαι ότι αυτές οι εξελίξεις δεν θα αποτελέσουν τροχοπέδη στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πρόσθετα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και το θέμα της τοποθέτησης του φράκτη εκ μέρους της Κυβέρνησης στην πράσινη γραμμή. Έχω εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια ότι εκ μέρους μας δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επέμβουμε στη νεκρή ζώνη, ούτε να δημιουργήσουμε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα με την τοποθέτηση αυτού το φράκτη. Το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται να προστεθεί στη σειρά των άλλων μέτρων που έχουμε λάβει από το 2020, όπως η πάταξη των εικονικών γάμων, η πάταξη των εικονικών φοιτητών, ο περιορισμός των θαλάσσιων ροών, κυρίως από Λίβανο και Συρία, αλλά και προώθηση συγκεκριμένων νομοθετημάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με πιο πρόσφατο αυτό που αναμένουμε να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, με την αύξηση των ποινών στους διακινητές, ούτως ώστε, όλα μαζί αθροιστικά, να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε αυτές τις ροές.

Θέλω να πω ότι από την πρώτη μέρα αυτού του έτους, που εφαρμόζεται η νέα μεταναστευτική πολιτική στην ολότητά της στην Κυπριακή Δημοκρατία και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει στις 1.800 απορρίψεις αιτήσεων ασύλου που προέρχονται από χώρες που είναι «ασφαλείς», αλλά την ίδια ώρα, ενώ προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς, έχουν έρθει άλλοι 888 αιτητές ασύλου, οι οποίοι έχουν διέλθει την πράσινη γραμμή το ίδιο διάστημα.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι είναι ένας αγώνας δρόμου για να περιορίσουμε αυτούς τους αριθμούς. Αυτή η χώρα ξέρει πολύ καλά τι είναι η προσφυγιά. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε αυτό που πραγματικά πρέπει στους πρόσφυγες, αλλά την ίδια ώρα, για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε δραστικά τους αριθμούς των οικονομικών μεταναστών».


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα