Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών


Ανακοινωθέντα

Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών
09/01/2008Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι, ύστερα από εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, αποφασίστηκε όπως το 2007 τιμηθούν για την προσφορά τους στα Γράμματα, στις Τέχνες και στις Επιστήμες οι πιο κάτω:

Γράμματα: Πάνος Ιωαννίδης
Κυριάκος Χαραλαμπίδης

Τέχνες: Μαρίνος Μιτέλλας
Νίκος Σιαφκάλης
Βαλεντίνος Χαραλάμπους

Επιστήμες: Ανδρέας Καζαμίας
Χέλεν Σωτηρίου
Χριστόφορος Πισσαρίδης

Ο Πάνος Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1935. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Κοινωνιολογία και εργάστηκε επί σειρά ετών στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, από το οποίο αφυπηρέτησε από τη θέση του Διευθυντή Προγραμμάτων. Ίδρυσε και διεύθυνε τους Εκδοτικούς Οίκους Κινύρας, Αλάσια και Αρμίδα. Υπήρξε ένας από τους εμπνευστές και ιδρυτές της Ένωσης Φιλοτέχνων Κύπρου, της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, της Στέγης Τεχνών και στενός συνεργάτης του περιοδικού Κυπριακά Χρονικά. Το 1979 με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε το Κυπριακό Κέντρο ΠΕΝ, του οποίου είναι Πρόεδρος. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, ποίηση και τηλεοπτικά σενάρια, και έχει επιμεληθεί ανθολογίες. Έργα του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί αυτοτελώς ή σε ανθολογίες και περιοδικά σε διάφορες γλώσσες. Έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τέσσερα Κρατικά Βραβεία Πεζογραφίας από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Πρώτο Βραβείο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τηλεοπτικού Θεατρικού Έργου (Σόφια 1976), το Πρώτο Βραβείο της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου (1980) και το Πρώτο Βραβείο Μονοπράκτου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (1984). Για τη συνολική προσφορά του στα Κυπριακά Γράμματα τιμήθηκε το 1992 με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία και Θεοδόση Πιερίδη του ΑΚΕΛ. Είναι αρχισυντάκτης του τριμηνιαίου πολιτιστικού περιοδικού In Focus, που εκδίδεται στην αγγλική και αποστέλλεται στο εξωτερικό, προβάλλοντας την κυπριακή λογοτεχνική παραγωγή σε εξήντα και πλέον χώρες.

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Άχνα το 1940. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε και μαθήματα θεάτρου, και ειδικεύτηκε σε θέματα Ραδιοφωνίας στο Μόναχο. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και για τρεις δεκαετίες στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, από όπου αφυπηρέτησε ως Διευθυντής Ραδιοφωνίας. Εξέδωσε δέκα ποιητικές συλλογές, από τις οποίες οι τρεις τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Το 1989 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του Θόλος. Επίσης, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας για το βιβλίο του Μεθιστορία. Το 1997 κυκλοφόρησε σε δική του μετάφραση και εισαγωγή το βιβλίο Ρωμανού του Μελωδού: Τρεις Ύμνοι, το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Το 1998 τιμήθηκε με το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη (Αίγυπτος). Το 2003 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία - Θεοδόση Πιερίδη του ΑΚΕΛ.

Ο Βαλεντίνος Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1929. Σπούδασε Κεραμική στο Λονδίνο, στην Κεντρική Σχολή Καλών Τεχνών και στο εργαστήρι του διάσημου Άγγλου κεραμίστα Μπέρναρντ Λιτς. Ίδρυσε Τμήμα Κεραμικής στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Βαγδάτης, το οποίο διεύθυνε για δέκα χρόνια, και στη συνέχεια ίδρυσε Τμήμα Κεραμικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαγδάτης, το οποίο διεύθυνε για 18 χρόνια. Έχει δημιουργήσει μεγάλων διαστάσεων κεραμικά έργα. Διετέλεσε μέλος διάφορων Επιτροπών και Επίτροπος κυπριακών συμμετοχών σε διεθνείς Μπιενάλε, ενώ έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Λιτς Σύγχρονης Κεραμικής στην Αγγλία, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιράκ και σε άλλα Μουσεία στην Αίγυπτο, τη Βαρκελώνη, τη Λευκωσία και αλλού. Μεταξύ άλλων διεθνών διακρίσεων τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού του Ιράκ για την προσφορά του στη σύγχρονη ιρακινή τέχνη και από την Κυπριακή Κυβέρνηση για την προσφορά του στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη. Το 1996 περιλήφθηκε στο βιβλίο “The Leach Legacy” που εκδόθηκε στην Αγγλία και αφορά τη συμβολή μιας μικρής ομάδας κεραμιστών στη σύγχρονη τέχνη, ενώ το 2001 το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Κέιμπριτζ τον περιέλαβε στον τόμο “500 Founders of the 21st Century” και του απένειμε μαρμάρινη πλακέτα και χρυσό μετάλλιο και το 2002 δίπλωμα για τη Συνολική Προσφορά του στην Κεραμική. Το 2002 το Αμερικανικό Βιογραφικό Ινστιτούτο τον περιέλαβε στον τόμο “Great Minds of the 21st Century”. Το 2002 η Παγκόσμια Ακαδημία Γραμμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών του απένειμε Τιμητική Διάκριση για τη συμβολή του στην παγκόσμια κεραμική. Το 2002 δημοπρατήθηκε στο Λονδίνο από τον Οίκο Μπόναμς εργασία του, ανάμεσα σε εργασίες από τους πιο διάσημους κεραμίστες στον κόσμο. Το 2005 το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Κέιμπριτζ τον συγκατέλεξε ως έναν από τους εκατό κορυφαίους καλλιτέχνες του 2005 στην έκδοση “100 Top Artists 2005”, ενώ το 2006 περιλήφθηκε στο βιβλίο “Leach Pottery St. Ives”.

Ο Μαρίνος Μιτέλλας γεννήθηκε το 1938 στη Λεμεσό. Σπούδασε μουσική στην Αθήνα και επιστρέφοντας στην Κύπρο το 1961 διορίστηκε καθηγητής μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση, από την οποία αφυπηρέτησε από τη θέση του διευθυντή. Ταυτόχρονα συνέβαλε ουσιαστικά στην ανασύσταση της χορωδίας του Συλλόγου «Άρης» Λεμεσού, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνσή της, αποσπώντας καθολική αναγνώριση για το επίπεδο της χορωδιακής μουσικής της. Για την προσφορά του έχει τιμηθεί από το Δήμο Λεμεσού, τον Πολιτιστικό Όμιλο “Νέμεσος” και το ΑΚΕΛ. Διετέλεσε μέλος σε διάφορες επιτροπές του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, του Δήμου Λεμεσού και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και συνεχίζει να διευθύνει τη χορωδία του συλλόγου «Άρης» Λεμεσού.

Ο Νίκος Σιαφκάλης γεννήθηκε στη Δρούσια της Πάφου το 1934. Σπούδασε θέατρο στο Λονδίνο και εργάστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον κινηματογράφο της Αγγλίας. Από το 1960 συνεργάστηκε με το Κυπριακό Θέατρο, το Νέο Θέατρο και τον ΟΘΑΚ. Δίδαξε υποκριτική στην Αθήνα και την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Το 1967 ίδρυσε το Θίασο Νίκου Σιαφκάλη. Υπήρξε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ως ηθοποιός και τακτικός σκηνοθέτης από την ίδρυσή του. Έχει μεταφράσει θεατρικά έργα και βιβλία από τα αγγλικά. Το 1983 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Αγρινίου. Στο Αγρίνιο οργάνωσε το Α΄ Διεθνές Σεμινάριο Περιφερειακών Θεάτρων, την Πανελλήνια Σύσκεψη Περιφερειακών Θεάτρων και με πρωτοβουλία του ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο Αρχαίου Δράματος. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1986. Υπήρξε διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Μόνιμης Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της οποίας τώρα έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Πρόεδρος. Παρουσίασε εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια, σεμινάρια και διεύθυνε εργαστήρια για το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα σε διάφορες χώρες. Σκηνοθέτησε παραστάσεις στην Αγγλία, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές.

Η Χέλεν Σωτηρίου γεννήθηκε στην Αγγλία το 1920. Σπούδασε Ιατρική στις ιατρικές σχολές των Νοσοκομείων Royal Free Hospital, Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Royal Buckinghamshire, Central Middlesex και στο National Temperence Hospital. Υπηρέτησε για 4 χρόνια στο βρετανικό στρατό ως ιατρός με το βαθμό του Λοχαγού. Επανήλθε στο Royal Free Hospital όπου ειδικεύτηκε στην ογκολογία και ακτινοθεραπεία. Συνέχισε στα Νοσοκομεία Royal Marsden και Westminster από όπου πήρε τους τίτλους DMRT, FRCS και FRCR, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Royal College of Physicians ενόσω διέμενε στην Κύπρο. Εργάστηκε ως ειδικός Ογκολόγος Ακτινοθεραπεύτρια και διετέλεσε Διευθύντρια του Περιφερειακού Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Saint Luke’s στο Guildford, Surrey, της Αγγλίας. Έλαβε ενεργό μέρος στον έρανο συλλογής χρημάτων για αγορά του πρώτου ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1969 παντρεύτηκε τον Αντρέα Σωτηρίου από την Αμμόχωστο. Εργάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ως ειδικός Ογκολόγος και διετέλεσε Διευθύντρια του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος. Μετά την αφυπηρέτησή της από το Δημόσιο ίδρυσε το πρώτο ιδιωτικό Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο στην Κύπρο στην Κλινική «Ευαγγελίστρια» στη Λευκωσία, όπου εργάστηκε μέχρι το 1995. Το 1997 η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ της απένειμε τον τίτλο του ΟΒΕ. Προσέφερε υπηρεσίες στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, ως αντιπρόεδρος, από της ιδρύσεώς του και τώρα είναι Επίτιμος Αντιπρόεδρος. Έλαβε ενεργό μέρος στην Κίνηση «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» με αντικατοχικές πορείες στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Ο Ανδρέας Καζαμίας γεννήθηκε στον Καλοπαναγιώτη το 1927. Σπούδασε Ιστορία και Αγγλική Φιλολογία στην Αγγλία και Επιστήμες της Αγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με ειδίκευση στην Ιστορία της Εκπαίδευσης και στη Συγκριτική Παιδαγωγική. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ακαδημαϊκός στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη. Παράλληλα, δημοσίευσε έρευνες, συνέγραψε επιστημονικά μελετήματα και διοργάνωσε και έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια στις Η.Π.Α., την Ευρώπη, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Μεξικό, την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση. Διεύθυνε, επίσης, την έκδοση επιστημονικών περιοδικών και άλλων επιστημονικών εκδόσεων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος επιστημονικών σωματείων, καθώς και σύμβουλος Κυβερνήσεων για εκπαιδευτικά θέματα. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες και διδάσκονται σε μεγάλα πανεπιστήμια διεθνώς. Το 1964, διορίστηκε τακτικός καθηγητής της Συγκριτικής Παιδαγωγικής και της Εκπαιδευτικής Πολιτικής στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, στο οποίο υπηρέτησε μέχρι το 2005, και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής. Υπήρξε, επίσης, Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε μέχρι το 1997 και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής. Την περίοδο αυτή διετέλεσε Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας της Ελλάδας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής Εκπαίδευσης. Το 1981 η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε Αντεπιστέλλον Μέλος. Επισκεπτόταν τακτικά την Κύπρο και έλαβε μέρος σε δεκάδες εκπαιδευτικά συνέδρια που οργανώθηκαν από εκπαιδευτικές οργανώσεις και ομίλους, πολιτικά κόμματα και πολιτιστικά σωματεία. Το 2003 το Υπουργικό Συμβούλιο τον διόρισε Πρόεδρο επταμελούς Εκπαιδευτικής Επιτροπής, η οποία υπέβαλε το 2004 έκθεση που αποτέλεσε τη βάση των συζητήσεων και των πρωτοβουλιών για εισαγωγή μείζονος Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης στην Κύπρο.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1948. Είναι Καθηγητής Οικονομικών στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ειδικεύεται στην οικονομική θεωρία και πολιτική στην αγορά εργασίας. Πολλά άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και το βιβλίο του Equilibrium Unemployment Theory αποτελεί σημείο αναφοράς στην οικονομία της ανεργίας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και του Συνδέσμου Οικονομετρίας. Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Συμβουλίου του Βρετανικού Συνδέσμου Οικονομολόγων, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Οικονομολόγων και του Συνδέσμου Οικονομετρίας και συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας στην Οικονομία της Αγοράς Εργασίας (Βόννη). Το 2000-2007 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Υπήρξε σύμβουλος σε θέματα της αγοράς εργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Τράπεζας της Αγγλίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Το 2005 του απονεμήθηκε (από κοινού με τον Dale Mortensen) το διεθνές Βραβείο Οικονομίας της Αγοράς Εργασίας του Ινστιτούτου Έρευνας στην Οικονομία της Αγοράς Εργασίας (IZA).

Τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών αποτέλεσαν φέτος οι πιο κάτω:

Πρόεδρος:Ελένη Νικήτα, Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών
        Μέλη:
Αθανάσιος Γαγάτσης
Γιώργος Κοτσώνης
Ανδρέας Κωνσταντινίδης
Ελένη Παπαδημητρίου
Στας Παράσκος
Παναγιώτης Περσιάνης
Κώστας Χατζηγεωργίου
Αννίτα Χατζηευτυχίου
Νίκος Σπανός

Τα Αριστεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008, στις 7:00 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Τα Αριστεία θα επιδώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος.

Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να εκτυπώσετε το έγγραφο.
Εκτύπωση