English
Κυπριακή Δημοκρατία Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Λογότυπο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση          

Ανακοινωθέντα
English
Πίσω

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με θέμα την Εσωτερική Διακυβέρνηση
05/04/2011Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας έδωσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνέντευξη Τύπου για την Εσωτερική Διακυβέρνηση.

Μετά την εισαγωγική ομιλία του (βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν Αρ. 6) ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Πάρης Ποταμίτης – ΡΙΚ: Για την Κύπρο είχαμε το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Πού το αποδίδετε; Σε ποιο βαθμό σας ανησυχεί και σε ποιο βαθμό μπορεί να χαραχθεί και να υλοποιηθεί μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική ενός κράτους όταν Κυβέρνηση και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας συνήθως διαφωνούν και πολύ συχνά είναι σε αντιπαράθεση;

Απάντηση: Το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος είναι μια αγαστή συνεργασία μεταξύ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου, και της Κυβέρνησης. Πρέπει, όμως, να πω ότι το υπεύθυνο όργανο για τον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής δεν είναι άλλο από την Κυβέρνηση. Ο Διοικητής ασκεί κάποιο έλεγχο, ή ασκεί απόλυτο έλεγχο στις Τράπεζες. Από εκεί και πέρα ο Διοικητής δεν ασκεί έλεγχο στην Κυβέρνηση, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι πρωτοφανή στην Κύπρο αυτά. Η Κυβέρνηση κυβερνά.

Βεβαίως, ως ανεξάρτητος αξιωματούχος ο Διοικητής έχει κάθε δικαίωμα να λέει την άποψή του αλλά και το μέτρο και ο αλληλοσεβασμός πρέπει να υπάρχουν. Εγώ ουδέποτε μίλησα για τον Διοικητή για να τον επικρίνω. Κάθε τόσο, και μάλιστα πολύ συχνά, ο Διοικητής βρίσκεται μπροστά στα μικρόφωνα. Ποιος ευθύνεται για την υποβάθμιση; Οι οίκοι λένε ότι η υποβάθμιση γίνεται ένεκα της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα στην Ελλάδα. Όχι για άλλους λόγους. Ποιος είναι ο υπεύθυνος γι’ αυτήν την πορεία; Είναι η Κυβέρνηση;

Εμείς ζητήσαμε επίμονα και από τον Διοικητή και από τις τράπεζες να μειωθούν τα επιτόκια ώστε και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα οι επιχειρήσεις, ακόμα και οι απλοί άνθρωποι που έχουν στεγαστικές ανάγκες, να μπορούν να πάρουν δάνεια. Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε μειώσει τα επιτόκια στο 1%, και ως τώρα που μιλούμε είναι 1%, σε εμάς πόσο είναι; Έξι ή επτά τοις εκατό.

Δεν ήθελαν οι τράπεζες να μειώσουν τα καταθετικά επιτόκια αλλά ο Διοικητής μπορούσε όχι απλώς να συμβουλεύσει τις τράπεζες - είναι στις αρμοδιότητές του - αλλά να τις υποχρεώσει να μειώσουν τα καταθετικά επιτόκια ώστε να μπορούν να δανείσουν με χαμηλότερα επιτόκια. Όταν θέταμε αυτό το ζήτημα με διάφορα επιχειρήματα απερρίπτετο το αίτημά μας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οι τράπεζες δημιουργούσαν ένα απόθεμα κεφαλαίου - η δουλειά των Τραπεζών είναι η αγοραπωλησία χρήματος - το οποίο ήθελαν να χρησιμοποιήσουν. Επειδή στην Κύπρο δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ένεκα των υψηλών επιτοκίων και γιατί δεν έβρισκαν δανειζόμενους, απευθύνθηκαν στο εξωτερικό, στην Ελλάδα. Γνωρίζετε ότι την Ελλάδα ταλανίζει η κρίση πολύ έντονα.

Πρέπει να πω ότι αυτοί οι οίκοι κινδυνολογούν ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ να χρεοκοπήσει. Σας διαβεβαιώ ότι αυτό δεν θα γίνει σε καμιά περίπτωση. Συνερχόμαστε, μιλούμε και λαμβάνονται μέτρα. Και θα ληφθούν και άλλα μέτρα αν χρειαστεί. Δεν πρόκειται να αφήσουν χώρα μέλος του ευρώ να χρεοκοπήσει. Αυτοί κινδυνολογούν ότι η Ελλάδα είναι μάλλον πιθανόν να χρεοκοπήσει, άρα θα υπάρξουν και ανακατατάξεις στα ζητήματα που αφορούν τα ομόλογα και λοιπά.

Χάρηκα που άκουσα τον φίλο Αθανάσιο Ορφανίδη σε μια δήλωσή του να λέει ότι όλοι έχουμε ευθύνες. Είναι η πρώτη φορά που ακούω από το στόμα του Διοικητή ότι όλοι έχουμε ευθύνες. Άρα παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος έχει ευθύνες. Ως τώρα τα φόρτωνε όλα στην Κυβέρνηση. Θέλω ο κόσμος να γνωρίζει, όμως, την αλήθεια. Εγώ υπομονετικά και στωικά άκουγα τον Διοικητή. Πρέπει να σας πω ότι συζητούσα πολύ μαζί του εδώ στο Προεδρικό σε αρκετές συναντήσεις, αλλά δεν βγήκα να κάνω καμιά δήλωση η οποία να προκαλεί τον Διοικητή, γιατί θα μου επιτίθεντο οι πάντες ότι τα βάζω με έναν ανεξάρτητο αξιωματούχο. Αλλά και οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι πρέπει να τηρούν μια δεοντολογία και να μένουν συνεπείς στα καθήκοντά τους.

Γιάννης Σελινόπουλος - ΑΝΤ1: Το ερώτημά μου είναι για την ανεργία η οποία έχει εκτιναχθεί στο 7,2% στην Κύπρο την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος πέφτει πλέον. Είναι μεν πιο υψηλός, αλλά πέφτει. Στην Κύπρο οι οικογένειες έχουν την πολύ καλή συνήθεια να θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και οι περισσότεροι τα καταφέρνουν με πολλές θυσίες. Το αποτέλεσμα όμως είναι σήμερα ένας στους τέσσερις πτυχιούχους να είναι χωρίς δουλειά και πολλοί λένε ότι το πτυχίο πλέον έχει καταντήσει να είναι το διαβατήριο προς την ανεργία. Πώς απαντάτε σ΄ αυτό;

Απάντηση: Μπορεί να έπεσε κατά τι η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά είναι αρκετά πιο υψηλή από την Κύπρο. Βεβαίως αυτό δεν είναι παρηγοριά. Στην Κύπρο, από το 1980 και δώθε, συνηθίσαμε να έχουμε έλλειψη εργατικών χεριών ένεκα της ανοικοδόμησης του τόπου ξανά μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή και των σωστών πολιτικών που εφάρμοσαν οι τότε Κυβερνήσεις Κυπριανού και Βασιλείου στον τομέα της αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής. Γι΄ αυτό δημιουργήθηκε έλλειψη εργατικών χεριών. Αλλά, ως συνήθως, εμείς οι Κύπριοι είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Το έχουμε στην ψυχολογία μας. Έδωσε μάχη ο Βασιλείου να δεχθούμε να εισαχθεί εργατικό δυναμικό και εισαγάγαμε διπλάσιο από ό,τι χρειαζόμασταν.

Έτσι όταν ήρθε η κρίση και η ανάπτυξη σ΄ ό,τι αφορά τις οικοδομές και τον τουρισμό είχε πέσει, φυσιολογικά η ανεργία ανέβηκε στο διπλάσιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά τους πτυχιούχους, αν νομίζει κανένας ότι προσωπικά κάθομαι ήσυχος και ήρεμος με αυτήν την κατάσταση, νομίζω ότι με αδικεί πάρα πολύ. Αγχώνομαι και αγωνιώ όπως και οι γονείς τους. Το πρόβλημα, όμως, με τους πτυχιούχους είναι διαχρονικό στην Κύπρο. Και όταν δεν υπήρχε ανεργία - που ήταν κοντά στο 3% και αφορούσε περισσότερο τους νεοεισερχόμενους στην εργασία - είχαμε, δυστυχώς, πρόβλημα με τους πτυχιούχους. Και το πρόβλημα επιτείνεται αυτήν τη στιγμή. Οι πτυχιούχοι είναι νέοι άνθρωποι και ασφαλώς αναζητούν την τύχη τους σε εργασία για να κτίσουν και την τύχη τους γενικότερα στη ζωή.

Παίρνουμε αρκετά μέτρα τα οποία η Υπουργός Εργασίας έχει αναλύσει πλείστες τόσες φορές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων. Έχουν δημιουργήσει ένα άγχος στον κόσμο και σε ό,τι αφορά στην ανεργία και σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση και στρέφουν τα πυρά ενάντια στην Κυβέρνηση και οδηγούν τον κόσμο να λέει ότι «δεν γίνεται τίποτα, φταίει η Κυβέρνηση».

Θα σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Με επισκέφθηκε ένας φίλος για να μου πει ότι βγαίνει τώρα για τις εκλογές στα επιτελεία. Συνάντησε το εξής φαινόμενο: Μια γριά μονήρης, συνταξιούχος, του ανέφερε ότι έχει παράπονο από τον Χριστόφια γιατί δεν της αρκεί η σύνταξή της. Η σύνταξή της είναι €900. Είπε, επίσης, ότι επί αυτής της Κυβέρνησης η σύνταξή της αυξήθηκε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν της αρκεί. Μετά, όμως, διευκρινίστηκε ότι η γυναίκα αυτή ψώνιζε και για την κόρη της. Έγινε σε τέτοιο βαθμό πλύση εγκεφάλου. Δυστυχώς και αρκετά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας παίζουν αυτόν τον ρόλο. Εγώ, ξέρετε, τολμώ. Παρακολουθώ το σταθμό σας. Τίποτα θετικό. Γυρεύω χαράκωμα να μπω μέσα. Γυρεύω πλοίο ή αεροπλάνο να πάω στο εξωτερικό. Λυπούμαι ειλικρινά και πραγματικά.

Γιάννης Σελινόπουλος - ΑΝΤ1: Εμείς παρουσιάζουμε τα γεγονότα όπως εμείς τα κρίνουμε και έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό.

Απάντηση: Εγώ δεν έχω δικαίωμα να σας κρίνω;

Γιάννης Σελινόπουλος - ΑΝΤ1: Βεβαίως.

Απάντηση: Θα σας κρίνω αυστηρά και θα λέω στον κόσμο αυτό που κάνετε. Φτάνει πια αυτή η ιστορία. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Παρασιωπάτε κάθε έργο της Κυβέρνησης, παρασιωπάτε δηλώσεις. Ακόμα και στις συζητήσεις καλείτε όποιον θέλετε, μπορεί να καλέσετε τρεις από την αντιπολίτευση και έναν από την Κυβέρνηση και όταν καλείτε έναν από την Κυβέρνηση, από το ΑΚΕΛ δεν καλείτε. Δεν φταις εσύ, δεν τα βάζω μαζί σου.

Γιάννης Σελινόπουλος - ΑΝΤ1: Με όλο το σεβασμό δεν μπορώ να πω κάτι άλλο.

Απάντηση: Δεν πειράζει, θα τα πει ο «μάστρος σου».

Γιάννης Σελινόπουλος - ΑΝΤ1: Θεωρώ ότι είστε άδικος.

Απάντηση: Δεν πειράζει, εντάξει.

Φάνης Επιτροπάκης - Extra TV: Έξω από αυτήν την αίθουσα υπάρχει η απογοήτευση των πολιτών για τους πολιτικούς. Ο πολίτης πλέον δεν βλέπει «κόκκινο» πολιτικό ή «μπλε» πολιτικό. Χιλιάδες νοικοκυριά προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες. Πιστεύετε ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα χρηματοδότησης για ανάπτυξη έτσι ώστε να υπάρξει εργασία για τους ανέργους; Και ποια πολιτική προτίθεστε να ακολουθήσετε ώστε να υπάρξει άμβλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων;

Απάντηση: Να μου επιτρέψετε να σας πω ότι η απαξίωση για τους πολιτικούς οφείλεται στους πολιτικούς. Δεν οφείλεται στον κόσμο. Μας ακούνε κάθε μέρα, μας βλέπουν κάθε μέρα, σου λένε οι άνθρωποι «δεν αξίζει ούτε να τους ακούω, ούτε να τους βλέπω». Διότι εκτός από αλληλοκατηγορίες τίποτα άλλο δεν ακούει ο κόσμος. Δεν ακούει κάτι θετικό. Εγώ σας διάβασα εδώ είκοσι σελίδων έργα που αφορούν και την ανεργία, που αφορούν και τη μείωση και απάμβλυνση της κοινωνικής αδικίας. Ο κόσμος θα με ακούσει, αλλά μετά που θα τελειώσουμε θα υπάρξει μια συγχορδία και μια γενική επίθεση από πέντε κόμματα και από μερικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς η οποία θα προσπαθήσει να μηδενίσει αυτά που άκουσε ο κόσμος από τον Πρόεδρο και θα λέει ο κόσμος «δεν μας τα λέει καλά ο Πρόεδρος. Αφού ακούω τόσους πολλούς εναντίον, σημαίνει ότι το εναντίον είναι το σωστό». Δυστυχώς. Παίρνονται μέτρα και για την ανεργία. Την ακούει κανένας την Υπουργό Εργασίας όταν μιλά για το θέμα της ανεργίας; Δεν ξέρω πόσο την ακούνε. Διότι βγαίνει, λέει πέντε γραμμές και ακούει 500. Βγαίνει ο Υπουργός Εσωτερικών για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, λέει πέντε γραμμές, τον αναιρούν με 500 και με 1000. Χρειάζεται περισσότερος, να μου επιτρέψετε να πω, πατριωτισμός από όλους μας. Και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Σε άλλες χώρες η αντιπολίτευση έχει συνεργήσει και λαμβάνονται σκληρότατα μέτρα με βάση τα οποία πληρώνει τη νύφη και ο απλός άνθρωπος. Εδώ δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Εδώ ο απλός άνθρωπος δεν θίχθηκε. Εδώ, εάν υποχρεωθήκαμε να μπει 5% στα τρόφιμα και στα φάρμακα, δίνουμε 23 εκατομμύρια σε αντισταθμιστικά μέτρα. Δεν αφήνουμε τον κόσμο ακάλυπτο, σε καμία περίπτωση. Συνεπώς, είναι θέμα και καλής θέλησης των πολιτικών δυνάμεων. Ωραία, θα φύγει ο Χριστόφιας. Κάποιος άλλος θα έρθει. Και εάν τα πράγματα μείνουν, όπως τα λένε, μαύρα και εάν τα αμαυρώσουν και άλλο, κάποιοι άλλοι θα πάρουν μέτρα με βάση τη δική τους νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και αλλοίμονο στον κόσμο. Όπως γίνεται σε πολλές χώρες.

Μάριος Παπαηλία - Mega: Με όλο τον σεβασμό, και εγώ θα ήθελα να διαφωνήσω με τη θέση που εκφράσατε ότι μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν πλύση εγκεφάλου στον κόσμο και θα ήθελα να πω ότι ίσως αυτό να είναι κριτική. Όσον αφορά στην ερώτησή μου, θα επιστρέψω στο θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Με αφορμή, λοιπόν, την πρόσφατη υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, η εντύπωση που δόθηκε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και στους ξένους επενδυτές κυρίως είναι ότι Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει την εμπιστοσύνη σας; Τον εμπιστεύεστε και είστε ικανοποιημένος από τη δουλειά που κάνει στην Κεντρική Τράπεζα;

Απάντηση: Δεν δίνει εξετάσεις σε εμένα ο Διοικητής. Ο Διοικητής, όπως ξέρετε, είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος. Και είπα, σέβομαι και τον ίδιο και την ανεξαρτησία του. Από εκεί και πέρα απαιτώ τον ίδιο σεβασμό. Εν πάση περιπτώσει, όμως, δεν έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών από το εξωτερικό. Έστω και εάν ακούν διάφορα τα οποία λέγονται και σκληρές κριτικές. Οι επενδύσεις το 2010 έχουν αναπτυχθεί κατά 12 ή 15 τοις εκατόν. Συνεπώς, ο καθένας ακούει και κρίνει. Και θέλω να πω κάτι για τα κόμματα. Όπως με κρίνουν κάθε μέρα και πολιτικοί και ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, μια φορά το χρόνο έχω δικαίωμα να κάνω το παράπονό μου. Και το κάνω ενώπιον του λαού, με παρρησία, χωρίς φόβο και, είναι η αλήθεια, με λίγο πάθος.

Πάρης Δημητριάδης - Plus TV: Στην αρχική τοποθέτησή σας αναφερθήκατε σε μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής. Πώς σκέφτεστε να υλοποιήσετε αυτό τον φιλόδοξο στόχο, ποιες είναι οι προοπτικές που διανοίγονται για την Κύπρο και τον λαό της και πού βρισκόμαστε στο θέμα της οριοθέτηση της ΑΟΖ;

Απάντηση: Η ΑΟΖ είναι ήδη οριοθετημένη, έχουμε υπογράψει με την Κυβέρνηση του Ισραήλ. Για χρόνια γινόταν λόγος για τις διάφορες ΑΟΖ και όταν είπα ότι εμείς τολμούμε, δεν το είπα από έπαρση. Τολμούμε και ριψοκινδυνεύουμε. Υπογράψαμε με τον Λίβανο, αναμένουμε και ο Λίβανος να εγκρίνει, να επικυρώσει στη Βουλή, αλλά, δυστυχώς, έχουμε αρνητικές εξελίξεις στον Λίβανο. Όπως γνωρίζετε, υπογράψαμε και επικυρώθηκε και από εμάς και από την Αίγυπτο, υπογράψαμε και επικυρώθηκε και από εμάς και από το Ισραήλ, είμαστε σε συνεχή επαφή με τη Συρία και προσβλέπω το συντομότερο δυνατό να υπογραφεί η συμφωνία. Να έχετε υπόψη σας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται η Τουρκία, δηλαδή προς αρνητική κατεύθυνση. Αγνοούμε – και δεν είναι αλαζονεία αυτό – τις απειλές της Τουρκίας. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, εμείς επικυρώσαμε τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμένουμε να συνομιλούμε με τους γείτονές μας στη βάση αυτής της Συνθήκης και να κλείνουμε συμφωνίες.

Σε ό,τι αφορά στο Ισραήλ, έχω ήδη αναφέρει στην εισαγωγή μου ότι προχωράμε. Προχωράμε χωρίς να λέμε μεγάλα λόγια. Θα ήθελα να κάνω έκκληση σε διάφορους λειτουργούς οι οποίοι μπορεί να ασχολούνται με αυτά τα θέματα, να αφήσουν τους χειρισμούς στον Πρόεδρο και στον αρμόδιο Υπουργό χωρίς πολλά λόγια. Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια σε αυτά τα ζητήματα, χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και έργο. Εάν κατορθώσουμε να υλοποιήσουμε το όραμα και τους στόχους μας πάνω σε αυτό το ζήτημα, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι μια τεράστια προσφορά στον κυπριακό λαό για τα επόμενα χρόνια, οπότε μπορεί και να μην υπάρχουμε εμείς.

Νικόλας Μαρκαντώνης - Σίγμα: Πώς απαντάτε στις κατηγορίες του ΔΗΣΥ για τον εξαγγελθέντα διάλογο με την ΠΑΣΥΔΥ ο οποίος έχει καθυστερήσει και έχει οδηγήσει στην πρόσφατη υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης; Έγινε ή δεν έγινε τελικά η συνάντηση με την ΠΑΣΥΔΥ; Ποιους υπονοείτε όταν αναφέρεστε σε κάποιους που έχουν στήσει συμμαχία για να πολεμούν την Κυβέρνηση;

Απάντηση: Δεν υπονοώ κανέναν, τα είπα ξεκάθαρα. Η αντιπολίτευση τα βλέπει όλα μαύρα και ότι δεν γίνεται τίποτε. Σήμερα δέχθηκα επίθεση από τον Πρόεδρο του κόμματος της Αντιπολίτευσης και από τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος ειδικά γι’ αυτά τα θέματα. Στις 20/5/2010 είχα συνάντηση με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ και ΣΕΚ. Στις 25/10/2010 είχα συνάντηση με τη Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ. Στις 10/12/2010 είχα συνάντηση με τη Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ. Στις 5/10/2010 ο Υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τις οργανώσεις. Είχα ενημερώσει τον κ. Άντρο Κυπριανού ότι προγραμμάτιζα να δω για ακόμη μια φορά την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ. Ένεκα δικού μου προβλήματος δεν έγινε αυτή η συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ήταν στο εξωτερικό, και όταν ρωτήθηκε είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνάντησε την ΠΑΣΥΔΥ. Εγώ συναντήθηκα τρεις φορές με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ και θα την δω και την Πέμπτη, όπως και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ποιο είναι το πρόβλημα;

Γνωρίζετε ότι η ΠΑΣΥΔΥ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν – και δεν τις αδικώ – ο πλούτος να συνεισφέρει κατά τι για να κάνουν τις κινήσεις τις οποίες τους ζητούμε. Εμείς από πέρσι καταθέσαμε δύο νομοσχέδια που άγγιζαν τις επιχειρήσεις και τον πλούτο. Με 1% αύξηση στον εταιρικό φόρο μόνο για δύο χρόνια, όπου πάλι η Κύπρος θα ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο, ξεσηκώθηκε επανάσταση και από τους επιχειρηματίες και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ούτε το κόμμα της συμπολίτευσης είχε ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο και έτσι χάσαμε. Το ίδιο ισχύει και για την αναθεώρηση του φόρου περί κατοχής περιουσίας. Αυτά τα δύο τα οποία δεν θα ήταν, κατά τη δική μου εκτίμηση, κανένα βάρος πάνω στις επιχειρήσεις και στους ανθρώπους που κατέχουν πλούτο, τα απέρριψαν.

Καταθέσαμε διάφορα νομοσχέδια που αφορούν τη φοροδιαφυγή. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διερωτήθηκαν: «Κάθε φορά που χρειάζεται η οικονομία μια ένεση θα την δίνουμε εμείς;» Αυτά ήταν τα επιχειρήματα για τα οποία συζητούσα. Βεβαίως, θέλω να υπενθυμίσω ότι και σε συνελεύσεις των εργοδοτών και του Επιμελητηρίου είχα τονίσει ότι αυτό το πινγκ-πονγκ πρέπει να τερματιστεί. Ο ένας έκανε μια εξοντωτική επίθεση εναντίων όλων των δημοσίων υπαλλήλων, είχε στο μάτι του κυκλώνα συνεχώς τους δημόσιους υπαλλήλους και ο άλλος έλεγε «οι δημόσιοι υπάλληλοι να συνεισφέρουν, ο πλούτος;» Και έτσι μέναμε στάσιμοι. Γνωρίζετε από πού προέρχομαι και ποια είναι η φιλοσοφία μου. Δεν είμαι από τους πολιτικούς που πρόθυμα θα ζητήσουν μέτρα καταδίκης των εργαζομένων σε καμία απολύτως περίπτωση. Προσπαθώ να πείσω και αυτός είναι ο στόχος και των νέων συναντήσεων. Πιστεύω ότι τελικά θα πείσουμε.

Πάμπος Μυτίδης – «Αλήθεια»: Είχατε δεσμευτεί στο προεκλογικό σας πρόγραμμα για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 19 μήνες και ότι αυτή θα εφαρμοζόταν σε διάστημα ενάμιση χρόνου, έχετε ήδη συμπληρώσει τρία χρόνια διακυβέρνησης και οι γονείς ακόμα περιμένουν. Θα προλάβετε μέχρι τέλους της θητείας σας να υλοποιήσετε αυτήν την προεκλογική δέσμευση;

Απάντηση: Μάλιστα, θα προλάβουμε και θα το κάνουμε. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κ. Παπακώστας επισκέφθηκε τη Βουλή μερικές φορές για να αναλύσει τα πρακτικά μέτρα που χρειάζονται για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος του προγράμματος. Δεν λέω ότι τον κατέτρεξαν, αλλά εν πάση περιπτώσει δέχθηκε μια ανηλεή επίθεση. Ήλθε και η οικονομική κρίση και μας δημιούργησε ακόμα ένα πρόβλημα, αλλά επαναλαμβάνω ότι θα υλοποιήσουμε τον στόχο πριν από τη λήξη της θητείας.

Κάτια Σάββα – «Πολίτης»: Τον περασμένο Οκτώβριο δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση της πλήρους ικανοποίησης του αιτήματος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Άκη Παπασάββα για τοποθέτηση 10 οδοντικών εμφυτευμάτων. Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε αν επικροτείτε τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτή η υπόθεση έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο. Άλλοι πολίτες έχουν ζητήσει να εξυπηρετηθούν με τον ίδιο τρόπο από το Υπουργείο Υγείας, χωρίς να έχουν πάρει απάντηση εδώ και πέντε μήνες. Συνάδει αυτή η πρακτική με τη δίκαιη κοινωνία που έχετε εξαγγείλει;

Απάντηση: Θέλετε να πείτε ότι θα «τουμπάρουμε» τη δίκαιη κοινωνία με την υπόθεση Παπασάββα και την αντιπαράθεση του «Πολίτη» με τον Άκη Παπασάββα; Έχω τη δική μου φιλοσοφία και τολμώ να πω ότι δεν θα έκανα αυτήν την κίνηση την οποία έκανε ο Άκης. Άλλωστε, αγοράζω φάρμακα από τον ιδιωτικό τομέα. Άλλοι Πρόεδροι ποτέ δεν έπραξαν κάτι τέτοιο. Και φιλοξενώ και πολύ κόσμο. Όταν βλέπετε το Κελλάκι και λέτε ότι έγινε κέντρο υποδοχής Προέδρων, είναι με δικά μου έξοδα. Δεν καταδέχομαι να ζητήσω από το κράτος λεφτά για αυτά τα ζητήματα. Προσπαθώ να είμαι παράδειγμα σε αυτά τα ζητήματα. Η δύναμη του παραδείγματος από τους ηγήτορες έχει τεράστια σημασία. Από κει και πέρα έχω και εγώ την άποψή μου αλλά δεν διατίθεμαι να εξοντώσω ανθρώπους. Αυτό το ανθρωποφάγωμα εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο με κανένα τρόπο.

Ελευθερία Σωφρονίου – «Σημερινή»: Όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ και όλοι οι οικονομικοί και τουριστικοί φορείς του τόπου ζητούν επίμονα από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ίδρυση καζίνο. Γιατί εξακολουθείτε να αρνείστε, ιδιαίτερα όταν στα κατεχόμενα λειτουργούν δεκάδες καζίνο στα οποία συνωστίζονται καθημερινά Ελληνοκύπριοι αιμοδοτώντας την οικονομία του ψευδοκράτους;

Απάντηση: Έχουν ανευρεθεί σε μια επιχείρηση της Αστυνομίας αρκετοί τίτλοι ιδιοκτησίας μέσα σε χώρο που χρησιμοποιείται ως παράνομο καζίνο. Ξέρετε πόσοι τίτλοι ιδιοκτησίας «φαγώθηκαν» από τα καζίνο στα κατεχόμενα; Και ποιος θα λογοδοτήσει στο τέλος; Ο κόσμος έρχεται στον Πρόεδρο. Έρχονται οι γυναίκες με το δίκιο τους και λένε: «Πήγε ο άντρας μου και τα έφαγε στο καζίνο. Χάνουμε το σπίτι και την περιουσία μας. Θέλουμε να παταχθεί η εγκληματικότητα». Θέλετε να προωθήσω εγώ την εγκληματικότητα; Δεν πρόκειται να το πράξω. Να υποβάλετε αυτά τα αιτήματα σε έναν επόμενο Πρόεδρο. Εγώ δεν πρόκειται να προωθήσω ούτε την εγκληματικότητα ούτε τη διά νόμου κλοπή και σφετερισμό περιουσιών σε καμιά απολύτως περίπτωση. Δεν το παίζω καλός χριστιανός. Νομίζω το παίζω καλός και δίκαιος Πρόεδρος.

Θεανώ Θεοπούλου – «Φιλελεύθερος»: Δέχεστε κριτική και από την Κεντρική Τράπεζα και από τους οίκους που υποβαθμίζουν για δύο σημαντικά θέματα, αυτό του κρατικού μισθολογίου και το συνταξιοδοτικό. Ο διάλογος με την ΠΑΣΥΔΥ καθυστέρησε για 13 μήνες. Ποιο είναι το επόμενο χρονοδιάγραμμα που βάζετε για να κλείσει το θέμα, σε μια περίοδο που το έλλειμμα αυξάνεται και οι ξένοι αναμένουν μέτρα για την οικονομία;

Απάντηση: Γιατί λέτε ότι το έλλειμμα αυξάνεται; Το έλλειμμα από το 6,1%, και μας ζήτησε η ΕΕ να πάει στο 6% το 2010, το ρίξαμε στο 5,3%. Και το 2011 θα πέσει στο 4% περίπου. Αυτό γιατί πήραμε μέτρα μείωσης του αριθμού των κρατικών υπαλλήλων, μείωσης των εξόδων της κρατικής μηχανής γενικότερα. Πήραμε μέτρα εξοικονόμησης. Είναι αλήθεια ότι καθυστερεί ο διάλογος με την ΠΑΣΥΔΥ και τους λόγους τους έχω ήδη αναλύσει. Δέχομαι ότι καθυστερεί, αλλά δεν καθυστερεί από υπαιτιότητα της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά. Καθυστερεί γιατί κάποιες δυνάμεις, ενώ μας κατηγορούν ότι καθυστερούν αυτά τα πράγματα, την ίδια ώρα συμβάλλουν στην καθυστέρηση διότι αρνούνται να βοηθήσουν. Και όταν στέλνουμε νομοσχέδια, όπως σας είπα, τα οποία σίγουρα θα έκαναν την ΠΑΣΥΔΥ ολοπρόθυμη να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτά τα νομοσχέδια καταψηφίζονται από την πλειοψηφία της Βουλής, δυστυχώς. Σε ό,τι αφορά δε το συνταξιοδοτικό ας μην το απλοποιούμε τόσο.
Είναι κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στη δημόσια υπηρεσία και στους ημικρατικούς οργανισμούς. Και θα τους ζητήσουμε αυτά τα κεκτημένα δικαιώματα να τα χειριστούμε από κοινού ούτως ώστε να μειωθούν. Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή. Χρειάζεται προγραμματισμός. Έχουν δεχθεί οι άνθρωποι να γίνει αυτή η αναλογιστική μελέτη. Η αναλογιστική μελέτη περιέχει εισηγήσεις. Θα τις συζητήσουμε. Θα έλθουν οι συντεχνίες να μας πουν «μπράβο, μειώνονται τα δικαιώματα μας και το χαιρετίζουμε»; Θα υπάρξει συζήτηση, φυσιολογικά. Αλλά δεν μπορώ και να επιβάλω οτιδήποτε. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να επιβάλει οτιδήποτε. Αν πάμε να το επιβάλουμε, η Βουλή - που φωνάζει τώρα - κατά πλειοψηφία θα το απορρίψει πάλι. Εγώ δεν είμαι αυτής της φιλοσοφίας της επιβολής σε ό,τι αφορά σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους. Αλλά, επαναλαμβάνω, μειώνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα και σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό χρέος είμαστε από τους καλύτερους στην ΕΕ. Έχουμε ξεπεράσει κατά 0,6% το ανώτατο όριο που είναι 60%. Στην ευρωζώνη ο μέσος όρος αυτήν την ώρα είναι 84%. Χώρες - μεγαθήρια έχουν εξωτερικό χρέος το οποίο αν το δει κανείς εκπλήττεται. Για αυτό και μας επαινούν στην ΕΕ. Δεν είναι τυχαία αυτά τα πράγματα. Όποιοι βλέπουν με αντικειμενικό μάτι την οικονομία της Κύπρου και τις προοπτικές της λένε θετικά πράγματα και καταγράφονται θετικά στοιχεία.

Νεόφυτος Νεοφύτου – «Χαραυγή»: Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Ελέγκτριας του κράτους, υπάρχουν ανείσπρακτοι φόροι της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Τουλάχιστον τα 600 εκατομμύρια από αυτό το ποσό είναι εισπράξιμα, σύμφωνα με τη Γενική Ελέγκτρια. Έχετε επισκεφθεί το Τμήμα Φόρου Εισοδήματος. Λάβατε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη αυτών των χρημάτων;

Απάντηση: Έλαβα πολλές διαβεβαιώσεις και περιμένω αποτέλεσμα. Έχω συνεχή έγνοια, ασκώ συνεχή έλεγχο και πίεση για την είσπραξη αυτών των χρημάτων. Δεν αναφερόμαστε σε λεφτά τα οποία θα υπεξαιρεθούν από τον οποιονδήποτε. Είναι οφειλές προς το κράτος. Πρόκειται για οφειλές που σχετίζονται με τα κέρδη των επιχειρήσεων. Η φοροδιαφυγή συνιστά έγκλημα.

Άκουσα πως ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ έχει στην κατοχή του κατάλογο με φοροφυγάδες. Μακάρι να δοθεί στη δημοσιότητα αυτός ο κατάλογος. Το λέω με παρρησία αυτό. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Στέφανος Ευριπίδου – «Cyprus Mail»: Η Κύπρος, από ό,τι γνωρίζω, είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει Γενικό Σχέδιο Υγείας. Το 2013 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι απλοί πολίτες, θα είναι οι μόνοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

Είπατε προηγουμένως πως η Κύπρος έχει ανάγκη την αισιοδοξία και τη θετική προσέγγιση. Φαντάζομαι πως αναφέρεσθε σε πράξεις και όχι μόνο λόγια. Σας ρωτώ λοιπόν: Πότε θα υλοποιηθεί το ΓΕΣΥ;

Απάντηση: Όταν θα υπάρχουν οι δυνατότητες για να υλοποιηθεί. Η υλοποίηση του ΓΕΣΥ προϋποθέτει όχι μόνο τη συμβολή της Κυβέρνησης αλλά και των εργοδοτών και των απλών ανθρώπων στους οποίους έχετε αναφερθεί. Φανταστείτε πως ένα συγκεκριμένο ποσοστό για το ΓΕΣΥ θα προέρχεται από τους απλούς ανθρώπους. Ξέρετε πώς θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι;

Τα έξοδα για την υγεία είναι τεράστια. Αυτήν τη στιγμή το 85% των πολιτών έχουν ουσιαστικά δωρεάν πρόσβαση στα κρατικά νοσοκομεία. Δέχομαι πως το σύστημα υγείας που έχουμε έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του και ότι επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε αναθεώρησή του. Όταν θα έχουμε τις δυνατότητες, θα το πράξουμε. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αλόγιστα στην εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας επειδή αυτή η Κυβέρνηση είναι προοδευτική. Τι θα κάνουμε δηλαδή; Θα πάρουμε δάνεια από το εξωτερικό αυξάνοντας έτσι το χρέος μας;

Κατά συνέπεια, χωρίς να απεμπολούμε την υπόσχεση η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας, είμαστε υποχρεωμένοι λόγω και της οικονομικής κρίσης να αναστείλουμε στο παρόν στάδιο ορισμένες προγραμματικές υποσχέσεις που έχουμε δώσει.

Έλπις Βασιλείου - «ΑΣΤΡΑ»: Είπατε προηγουμένως ότι η Κύπρος έχει εξέλθει από την ύφεση για το 2010. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, σας επικρίνει ότι το κατορθώσατε γιατί ενδιαφέρεσθε να ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει επίσης ότι «μαγειρεύετε» τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Τι απαντάτε;

Απάντηση: Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε. Αρχικά έλεγαν ότι «μαγειρεύαμε» εμείς τους αριθμούς, μετά τα έβαλαν με τη Στατιστική Υπηρεσία, ακολούθως με την Eurostat που είναι ανεξάρτητη υπηρεσία. Κανείς από εμάς δεν έχει ή είχε πρόθεση να ζητήσει αλλαγή των στατιστικών στοιχείων για την οικονομία μας. Απαιτώ, με κεφαλαία γράμματα, να έχουμε μπροστά μας την πραγματική εικόνα. Έχουμε δώσει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Αυξήθηκαν οι συντάξεις, τα στεγαστικά προγράμματα είναι τεράστιας σημασίας με αποτέλεσμα την αύξηση των κονδυλίων κατά 46% και πολλά άλλα πράγματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα μας και υλοποιούνται. Εκείνοι που δεν βλέπουν και δεν ακούνε αυτά τα πράγματα είναι δικαίωμά τους να το πράττουν.

Έμιλυ Αντωνίου – «Ο ΛΟΓΟΣ»: Η Μάλτα είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέτυχε εξαίρεση από την επιβολή 5% ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα. Θα μπορούσαμε και εμείς, δεν το πράξαμε ωστόσο. Έτσι έχουν τα πράγματα;

Απάντηση: Αυτό το λέτε εσείς. Η Μάλτα ζήτησε εξαίρεση τρία χρόνια πριν από εμάς. Ζητήσαμε και εμείς κάτι ανάλογο, αυτό ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό. Το συγκεκριμένο αίτημα θα έπρεπε να είχε υποβληθεί επί διακυβέρνησης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, για να μην πω πως θα έπρεπε να είχε ζητηθεί από την Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Την «πατήσαμε». Μας είπαν ότι ήταν πλέον αργά.

Γιώργος Μιχαήλ – ΚΥΠΕ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο ικανοποιημένος νιώθετε για την πορεία υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και αν θεωρείτε ότι υπάρχουν εμπόδια σε ό,τι αφορά στην πορεία υλοποίησή της.

Απάντηση: Εάν η μνήμη μας, εμάς των Κυπρίων, δεν μας απατά, δεν χρειάζεται να πω εγώ για τα εμπόδια που συνάντησε μπροστά της, στην πορεία της, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Πολλά εμπόδια, εξοντωτικές επιθέσεις, επιθέσεις με χαρακτήρα πολιτικό, με χαρακτήρα εθνικιστικό, με χαρακτήρα ρατσιστικό.

Γιατί; Γιατί εθεωρείτο ότι θα χάσουμε την ελληνικότητα της παιδείας. Εάν η παιδεία μας γίνει ευρωπαϊκή δηλαδή, χαθήκαμε. Η ελληνικότητα της παιδείας δεν χάνεται, αλλά διορθώνεται, εκσυγχρονίζεται. Εισάγεται η ανοχή, εισάγεται η αλληλεγγύη, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή εθνικότητας. Και, βεβαίως, τα σχολεία παύουν πλέον να κάνουν τον μαθητή να φοβάται να μπει μέσα την τάξη γιατί φοβάται τον καθηγητή. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα πλέον να λένε την άποψή τους, να ασκούν και κριτική στους καθηγητές τους. Βέβαια, χρειάζεται πολλή δουλειά για να τηρηθεί και το μέτρο και από πλευράς των μαθητών.

Έχει εισαχθεί ο μαθητικός συνδικαλισμός. Ξέρετε ότι είμαι οπαδός του μαθητικού συνδικαλισμού, διότι είναι με αυτόν τον τρόπο που δημιουργούμε, θα έλεγα από τα γεννοφάσκια τους, πολίτες δημοκρατικούς.

Ορισμένα πράγματα άρχισαν να λέγονται λίγο με το όνομά τους. Όχι όπως πρέπει με το όνομά τους, κατά τη δική μου άποψη, αλλά λίγο με το όνομά τους σε ό,τι αφορά την ιστορία. Έγινε σούσουρο ότι θα διαστρεβλωθεί η ιστορία, δεν ξέρω και εγώ τι.

Κατά συνέπεια υπάρχουν πολλά εμπόδια. Υλοποιείται, όμως, η μεταρρύθμιση. Έγιναν βήματα σημαντικά. Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα. Όταν ήταν ο Υπουργός Παιδείας ο οποίος εισήγαγε το θέμα της μεταρρύθμισης - και μιλώ για τον αείμνηστο Πεύκιο Γεωργιάδη του οποίου τιμώ τη μνήμη και για τον οποίο εκφράζω τη μεγάλη μου εκτίμηση - εγώ είχα πει ότι η εφαρμογή μιας πραγματικής, στέρεης, προοδευτικής, εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι μία μακροχρόνια διαδικασία.

Αυτό που θέλουμε είναι όταν θα φύγουμε να μην υπάρχει επιστροφή. Να φτάσει σε τέτοιον βαθμό η μεταρρύθμιση ώστε όποιος έρθει να είναι υποχρεωμένος να την εφαρμόσει, όπως και πολλά άλλα πράγματα. Για το καλό των παιδιών μας, για το καλό της παιδείας μας, για να πάψουμε να τρέχουμε στα φροντιστήρια και να καταξοδευόμαστε και για να έχουμε, επαναλαμβάνω, μαθητές σκεπτόμενους, όχι μηχανάκια.

Αριστείδης Βικέτος - Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: Αναφερθήκατε στα επιτεύγματα της Κυβέρνησής σας, πλην όμως στην εκτίμηση της κοινής γνώμης η Κυβέρνησή σας καταγράφει ένα ρεκόρ παγκοσμίως. Είναι ίσως η μόνη Κυβέρνηση η οποία δεν βάλλεται μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά βάλλεται και εκ των έσω, από το συγκυβερνών ΔΗΚΟ. Πώς εξηγείτε εσείς αυτό το φαινόμενο; Μήπως δεν είστε τόσο αυστηρός όσο θα έπρεπε με τον κ. Καρογιάν και, τελικώς, τι εξυπηρετεί με αυτά τα δεδομένα η συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνησή σας;

Απάντηση: Είμαι δημοκράτης άνθρωπος. Τι δηλαδή, θα μαλώσω τον κ. Καρογιάν; Έχω μια συνεχή επαφή με τον κ. Καρογιάν και λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Δεν σιωπώ. Άμα έχω παράπονα ασφαλώς και τα κάνω. Θέλω να πω, όμως, ότι εδώ είναι παρόντες τρεις Υπουργοί από αυτό το κόμμα και θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για την αφοσίωσή τους στο κυβερνητικό έργο και για την εκτίμηση που τρέφουν στο πρόσωπό μου. Για να είμαι δίκαιος. Αυτοί οι τρεις άνθρωποι είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους. Ο Μάρκος «αλωνίζει» την υφήλιο, ο Αντώνης ασχολείται με πολύ νευραλγικά ζητήματα, ο Χρίστος είναι υποχρεωμένος να δουλέψει σε έναν χώρο όπου ακούονται πολλές κριτικές σε σχέση με το Σχέδιο Υγείας, αλλά είναι εκεί αγόγγυστα και δουλεύει.

Συνεπώς, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους Υπουργούς του ΔΗΚΟ. Για να απαντήσω το ερώτημα, δεν θα πατάξω εγώ το ΔΗΚΟ. Δεν θα διώξω το ΔΗΚΟ. Το λέω με παρρησία. Είναι υπόθεση του ΔΗΚΟ αν θα μείνει ή αν θα φύγει από την Κυβέρνηση. Προσπαθώ όσο γίνεται καλύτερα να συνεργαστούμε.

Μενέλαος Χατζηκωστής - Associated Press: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής. Θα ήθελα, αν μπορείτε, να αναλύσετε το όραμά σας για την ενεργειακή πολιτική – τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο;

Απάντηση: Ήδη μεγάλη εταιρεία θα οικοδομήσει ένα κέντρο φύλαξης και διακίνησης μαζούτ και αερίου κ.λ.π. Είναι η Vitol, είναι γνωστή εταιρεία.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο όραμά μου, το οποίο υπάρχει βεβαίως, θα μου επιτρέψετε να είμαι λίγο φειδωλός. Όταν ζητώ από λειτουργούς να μιλούν όσο γίνεται λιγότερο, δεν μπορεί εγώ τώρα, μπροστά στις τηλεοράσεις, να πω πράγματα τα οποία αύριο μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του οράματος. Δουλεύουμε αθόρυβα με τους γείτονές μας, δουλεύουμε αθόρυβα και με την Ελλάδα πρέπει να πω και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε ένα όραμα το οποίο εάν κατορθώσουμε να το υλοποιήσουμε, και είναι υλοποιήσιμο, θα απελευθερώσει την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενέργεια για πάρα πολλά χρόνια.

Στέλιος Ορφανίδης - Bloomberg: Τι είναι αυτό που σας κάνει να θεωρείτε, υπό το φως των πρόσφατων υποβαθμίσεων και της πραγματοποίησης ακόμη ενός ελλειμματικού προϋπολογισμού, ότι είναι αναγκαία η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων και φέτος στο Δημόσιο;

Απάντηση: Ποιος είπε ότι είναι αναγκαία; Εγώ δεν λέω ότι είναι αναγκαία η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων. Εγώ ζητώ από τους δημόσιους υπάλληλους να καταθέσουν τον δικό τους οβολό για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Michele Kambas - Reuters: Για το θέμα της πρόσφατης υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s: θεωρείτε ότι υπήρχε αμέλεια της Κεντρικής Τράπεζας που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, ότι δηλαδή θα μπορούσε να κάνει κάτι για να σταματήσει τις κυπριακές τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα;

Απάντηση: Νομίζω ότι το έχω εξηγήσει αυτό. Και βεβαίως ήταν αρμοδιότητα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τότε, όταν συσσωρεύονταν αποθεματικά, να τα απελευθερώσει στην Κύπρο, αντί να πιέζονται οι τράπεζες με τα υψηλά επιτόκια και να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Νομίζω ότι είπα αρκετά. Θα είναι η είδηση απόψε αυτή, αντιλαμβάνομαι. Είπα ότι σέβομαι και την ανεξαρτησία του και τον ίδιο τον Διοικητή και απαιτώ ανάλογο σεβασμό.

Φλώρα Αλεξάνδρου – Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Θεωρείτε ότι τα Υπουργεία της Δημοκρατίας είναι σε αυτό το στάδιο επαρκώς στελεχωμένα για την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αναφέρομαι στην καθυστέρηση για τη ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου.

Απάντηση: Ναι, πιστεύω είναι. Έχει γίνει σύσκεψη εδώ πέρα με τη συμμετοχή όλων των Υπουργών, ανώτατων λειτουργών, της ειδικής ομάδας που ασχολείται με τη διοργάνωση και την εκτέλεση αυτής της υποχρέωσης και του καθήκοντος και ναι, πιστεύω ότι τα Υπουργεία είναι έτοιμα. Χρειάζεται όμως οργάνωση ακόμη. Καλύτερη οργάνωση, επαρκής οργάνωση και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.

Γιώργος Σοφοκλέους – «Γνώμη»: Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ελάσσονος σημασίας, ότι είναι κάποιες μικρές ομαδούλες, όμως οι πολίτες ανησυχούν. Η επίθεση που γίνεται ενάντια στους θεσμούς της Πολιτείας, της Δημοκρατίας από μικρές ομαδούλες νεοφασιστών και ρατσιστών, εκτός του ότι προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, διαμορφώνουν και κοινωνικές συμπεριφορές και αντιλήψεις. Πρόσφατα, στην εφημερίδα «Γνώμη» έχουμε αποκαλύψει αρκετές διασυνδέσεις και με την Εκκλησία και με άλλους. Ανησυχούν οι πολίτες και ρωτούν: «Η Κυβέρνηση, η Πολιτεία, το κράτος, πώς θα τους αντιμετωπίσει; Γιατί είναι χλιαροί μαζί τους, γιατί δεν γίνονται συλλήψεις, γιατί δεν προσάγονται στη δικαιοσύνη, γιατί δεν λογοδοτούν; Τι περιμένουμε;»

Απάντηση: Ανησυχούμε και εμείς, όπως ανησυχούν και οι απλοί πολίτες, διότι ο φασισμός δεν αστειεύεται. Έτσι άρχισαν ορισμένοι και στη δεκαετία του ‘60 και ξέρουμε πού καταλήξαμε. Βέβαια, χαίρομαι να πω ότι η πολιτική ζωή στην Κύπρο τώρα είναι πολύ οργανωμένη και άρχισαν και κόμματα της δεξιάς να αποστασιοποιούνται από αυτές τις χυδαίες καταστάσεις. Και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα μπορέσει να περάσει αυτό το νέο μίασμα μέσα στην Κύπρο. Από εκεί και πέρα, οι εντολές που έχω δώσει στην Αστυνομία είναι ότι πρέπει αυτές οι κινήσεις, αυτές οι συμπεριφορές να πατάσσονται, με βάση τον Νόμο πάντοτε. Προσπαθούμε να αλλάξουμε και τη Νομοθεσία διότι, δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και τα παιχνίδια ποδοσφαίρου για να ασχημονήσουν και να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα. Την πληρώνουν οι ομάδες τελικά βεβαίως, οι οποίες πρέπει και εκείνες να λάβουν τα μέτρα τους, αλλά πρέπει και η Αστυνομία – εγώ τολμώ να το πω – να γίνει πιο αποφασιστική.

Παναγιώτης Τσαγγάρης - «Καθημερινή»: Αφήσατε προηγουμένως ένα κενό σχετικά μ’ έναν Υπουργό που αιτήθηκε ανεργιακού επιδόματος. Είπατε ότι πρόκειται για Υπουργό προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά υπάρχουν πολλοί. Αφήνονται αιχμές για διάφορους ανθρώπους. Ποιος είναι; Δεύτερον, έχετε ενημερώσει την εταιρία SHELL ότι η πρότασή της έχει απορριφθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση; Τρίτον, μπορείτε να επιβεβαιώσετε αν θα επαναδιεκδικήσετε την προεδρία ή όχι, καθώς πέρσι δηλώσατε ότι δεν ενδιαφέρεστε για δεύτερη θητεία το 2013;

Απάντηση: Το τελευταίο ερώτημα το αφήνουμε για την επόμενη διάσκεψη. Λοιπόν, υπάρχει μια παροιμία που λέει «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;» Δεν πρόκειται να πω όνομα αυτή τη στιγμή, έστω και αν θα το απαιτήσετε και θα πείτε ότι ο Πρόεδρος αδικεί πολλούς ανθρώπους. Εγώ καλώ αυτόν που το έκανε να βγει να το πει και να απολογηθεί και να μην δημαγωγεί κανένας αποκρύπτοντας δικά του κατορθώματα. Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος γνωρίζει ποιος είναι. Εν πάση περιπτώσει, πολλοί γνωρίζουν ποιος είναι. Εμένα μου έκανε αλγεινή εντύπωση και αν ήταν Υπουργός που έχει σχέση με την Κυβέρνησή μας, θα τον έπαυα. Σας το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ο Υπουργός παίρνει μια αντιμισθία που είναι αξιοπρεπέστατη. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το προνόμιο που έδωσαν κάποιες Κυβερνήσεις.

Για τη SHELL, δεν είπαμε μέχρι τώρα ότι απορρίπτουμε καμιά πρόταση ακόμα. Θα μελετήσουμε τα πράγματα ψύχραιμα και με βάση το καλό του τόπου. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι από τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου βγήκε η είδηση ότι έχουν αποφασίσει να απορρίψουν τη SHELL. Όχι, ακόμα τα πράγματα είναι ανοιχτά και ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις από κοινού με τους ειδικούς. Δεν μπορώ να είμαι ειδικός επί παντός επιστητού. Αντιλαμβάνεστε ότι συμβουλεύομαι τους συνεργάτες μου και παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις.

Δυο λόγια για τον κόσμο: Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου στον κόσμο. Θέλω να πω σε φίλους δημοσιογράφους να μην ανησυχούν τόσο πολύ για τη πτώση της δημοτικότητας της Κυβέρνησης κλπ. Αφήστε να ανησυχούμε και λίγο εμείς. Οι Κυβερνήσεις κρίνονται στο τέλος της θητείας, και όχι στο μέσον. Θα αντιμετωπιστούν τα πράγματα. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κριτήριο και κρίση και θα τα χρησιμοποιήσει. Ευχαριστώ όλους όσοι είχαν την υπομονή να μας ακούσουν απόψε. Ευχαριστώ κι εσάς ειδικότερα για τις ερωτήσεις σας, ενίοτε λίγο καυτές. Βεβαίως έδωσα κάποιες απαντήσεις που ίσως δυσαρεστήσουν ορισμένους, αλλά ήταν και για μένα μια ευκαιρία να πω κάποια παράπονά μου. Δεν κρατώ κακία, αλλά φιλικά λέω και κάποια παράπονα που έχει η Κυβέρνηση. Δεν είναι δικά μου παράπονα, είναι παράπονα ολόκληρης της Κυβέρνησης, όλων των συνεργατών μου. Ευχαριστώ θερμά τον κόσμο, ευχαριστώ και το ΡΙΚ και το PLUS TV για την απευθείας μετάδοση.

Αρχή


© 2012 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εσωτερικών, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου| Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας