English
Κυπριακή Δημοκρατία Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Λογότυπο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση          

Ανακοινωθέντα
English
Πίσω

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Απαντήσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου για το έργο του Υπουργείου
07/04/2009Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε το έργο του Υπουργείου κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια (βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν Αρ. 3).

Μετά το πέρας της συνέντευξης ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερωτηθείς ποιες είναι οι εκκρεμότητες του Υπουργείου Παιδείας που απομένει να εκπληρωθούν το 2009, ο κ. Υπουργός είπε ότι δεν νομίζει ότι το Υπουργείο είναι εκτός προγράμματος και υπογράμμισε πως όλοι οι στόχοι που τέθηκαν για το 2008 έχουν επιτευχθεί και με το παραπάνω και δεν υπάρχει κανένα κεφάλαιο στο οποίο να είναι εκτός προγράμματος.

Αναφορικά με σχόλιο ότι παρατηρούνται αρκετά κρούσματα βίας στα σχολεία και ερωτηθείς πώς το Υπουργείο σκέφτεται να τα αντιμετωπίσει, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι έχει πει πολλές φορές ότι πρόκειται περί φαινομένου, ότι έχει επισημάνει ότι η βία εισάγεται στα σχολεία και εκδηλώνεται εκεί και ότι έχει κάνει έκκληση σε όλους για συνεργασία, και ιδιαίτερα προς την οικογένεια. Μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση ορίσαμε την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και πήραμε την εισήγησή της, πρόσθεσε, και υπενθύμισε ότι μέχρι το καλοκαίρι η εισήγηση είχε παραδοθεί και αμέσως μετά έγινε η επεξεργασία των προτάσεων, η οποία πέρασε από τα διάφορα θεσμοθετημένα όργανα όπως το Συμβούλιο Δημοτικής και Μέσης Παιδείας, υιοθετήθηκαν τα μέτρα που προτείνονται και το σύστημα εφαρμόζεται.

«Με κανένα τρόπο δεν εφησυχάζουμε και γι’ αυτό την περασμένη βδομάδα είχα συμμετάσχει σε σύσκεψη στο Προεδρικό με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα και την ηγεσία της Αστυνομίας, όπου συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί άλλη μια σύσκεψη ειδικά για την παιδεία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας», επισήμανε ο κ. Υπουργός και τόνισε: «Δεν θέλω να έχω ψευδαισθήσεις. Πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα το φαινόμενο από ό,τι στο παρελθόν. Ευχής έργο θα ήταν να πάμε σε μια κοινωνία χωρίς βία αλλά δεν θέλω να έχω ψευδαισθήσεις ότι θα πάμε αύριο σε αυτή την κοινωνία».

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία επεξεργασίας των αναλυτικών προγραμμάτων και τους ψιθύρους περί ύπαρξης προβλημάτων σε κάποιες επιτροπές και περί διαφωνίας μεταξύ των Κυπρίων ακαδημαϊκών και των ακαδημαϊκών από την Ελλάδα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχουν προβλήματα. Ανέφερε ότι οι επιτροπές είναι πολυάριθμες, στην κάθε επιτροπή υπάρχουν Πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και την Κύπρο, υπάρχουν μαχόμενοι εκπαιδευτικοί, επιθεωρητές και επομένως αυτές οι επιτροπές είναι πολυδιάστατες και ποικιλόμορφες ως προς παραδόσεις, εμπειρίες και γνώσεις και το παράξενο θα ήταν να μην υπάρχουν ζυμώσεις και προβλήματα τα οποία επιλύονται. Υπογράμμισε ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις επιτροπές, έρχεται συχνά σε επαφή με συντονιστές όλων των επιτροπών, έχει σαφή συνείδηση του τί γίνεται και θεωρεί ότι η δυναμική που υπάρχει είναι η συνήθης δυναμική που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το μέγεθος της αύξησης στον προϋπολογισμό που αφορά στον πολιτισμό και κατά πόσο τον ικανοποιεί αυτή η αύξηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι είναι της τάξεως του 97%.

Σε σχέση με το θέμα της Κυπριακής Βιβλιοθήκης ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται εν αναμονή μιας εισήγησης την οποία θα του δώσει από στιγμή σε στιγμή ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος του έχει ήδη δώσει μια συνολική πρόταση για την αναβάθμιση και διαδικτύωση όλων των δημόσιων, δημοτικών και σχολικών βιβλιοθηκών στην Κύπρο. Είπε ότι την πρόταση την έχει δει μόνο ο ίδιος, θα ήθελε να την εξετάσει με τους συνεργάτες του, να δει τους προτείνοντες και μετά να προχωρήσει το θέμα. Σημείωσε ότι η Κρατική Βιβλιοθήκη και η πολιτική ως προς τις βιβλιοθήκες θα έχουν προτεραιότητα στον επόμενο χρόνο.

Για το ζήτημα της υποβολής πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με την Ενιαία Αρχή και τη δημιουργία ιδρύματος το οποίο θα αναλαμβάνει τη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Κύπρια» και άλλων Φεστιβάλ, ο κ. Υπουργός είπε ότι δεν πρόκειται για απλή διαδικασία. Υποβλήθηκε μια πρόταση, έγινε μια συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ζητήθηκαν διευκρινίσεις και τροποποιήσεις και ενδεχομένως εναλλακτικά σενάρια, ολοκληρώθηκε και αυτό, έφυγε από το Υπουργείο Παιδείας πριν από 15 μέρες και τώρα βρίσκεται ήδη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόθεση μας είναι εντός του 2009 να έχουμε ολοκληρώσει τις νομοθετικές διαδικασίες, είπε ο κ. Δημητρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιο είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα αναφορικά με το έργο του Υπουργείου, ο κ. Υπουργός είπε ότι θεωρεί πως το νερό μπήκε στο αυλάκι για τα καλά για την αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων και θα φανεί από τον επόμενο αλλά πολύ περισσότερο από τον μεθεπόμενο χρόνο ότι αλλάζει ριζικά το εκπαιδευτικό σύστημα. Και πρόσθεσε: «Τα γεγονότα που συμβαίνουν στη σχολική τάξη και η οργάνωση του σχολικού χρόνου θα αλλάξουν ριζικά. Για μας αυτό είναι το ζητούμενο και αν μιλάμε για τα Πανεπιστήμια, θεωρώ πολύ σημαντικό γεγονός την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον ο πρώτος στόχος που είχε τεθεί με την εγκύκλιο του κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει επιτευχθεί και κατά πόσον πρέπει να αναμένουμε του χρόνου άλλον ένα στόχο, ο κ. Υπουργός είπε ότι και οι δύο στόχοι πήγαν καλά, εφαρμόζονται στα σχολεία, το κλίμα έχει πάρει τη μορφή που έπρεπε να έχει και επομένως είναι ικανοποιημένος. Δεν θα θέσουμε κάποιο άλλο στόχο του χρόνου, είπε, και τόνισε ότι καθώς η δημόσια συζήτηση εξελίσσεται, ειδικότερα ως προς τα θέματα του πρώτου στόχου, σιγά σιγά υιοθετούνται οι βασικές αρχές του στόχου. Από ό,τι αντιλαμβάνεται, ανέφερε, δεν υπάρχει κανένας εταίρος που να μην θεωρεί ότι είναι σημαντικό πράγμα η ύπαρξη κουλτούρας αμοιβαίας αποδοχής των κοινοτήτων και ειρηνικής συμβίωσης. Και οι δύο στόχοι θα είναι σε ισχύ και στον επόμενο χρόνο, κατέληξε.


Αρχή


© 2012 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εσωτερικών, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου| Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας