English
Κυπριακή Δημοκρατία Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Λογότυπο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία 

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση          


ΕκτύπωσηΕκτύπωση

Παράθυρο στην ΚύπροΕπίσημη ονομασία: Κυπριακή Δημοκρατία

Σύντομη ιστορία: Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη βρετανική αποικιακή διοίκηση το 1960. Το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέκτησε 36,2 % του κυρίαρχου εδάφους της. Η γραμμή κατάπαυσης του πυρός διασχίζει το νησί κατά μήκος, κόβοντας την πρωτεύουσα Λευκωσία στα δυο και διχοτομώντας, έτσι, την πόλη και τη χώρα. Παρόλο που το βόρειο τμήμα βρίσκεται κάτω από ξένη κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται διεθνώς ως το νόμιμο κράτος, με κυριαρχία σ’ ολόκληρη την επικράτεια.

Επίσημες Γλώσσες:
Ελληνικά και Τουρκικά. Τα Αγγλικά είναι ευρέως διαδεδομένα.

Πολίτευμα: Προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης

Το
Σύνταγμα της Κύπρου:

Εκτελεστική Εξουσία:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε χρόνων. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο και ένα εντεκαμελές Υπουργικό Συμβούλιο που διορίζεται από τον Πρόεδρο.
Γραφείο Προέδρου

Νομοθετική Εξουσία :
Ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκλογικό σύστημα: απλή αναλογική. Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε χρόνων.
Βουλή των Αντιπροσώπων

Δικαστική Εξουσία:
Η απονομή της δικαιοσύνης ασκείται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, τα Κακουργιοδικεία και τα Επαρχιακά Δικαστήρια, τα οποία αποτελούν χωριστή και ανεξάρτητη εξουσία.

Ανεξάρτητοι Αξιωματούχοι και Σώματα:
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανεξάρτητοι αξιωματούχοι της Δημοκρατίας είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής, οι οποίοι προΐστανται της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αντίστοιχα και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Άλλα ανεξάρτητα Σώματα είναι μεταξύ άλλων: η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, το Γραφείο Προγραμματισμού, το Γενικό Λογιστήριο, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως, το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Γραφείο Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, η Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πρωτεύουσα: Λευκωσία

Άλλες πόλεις: Λεμεσός , Λάρνακα , Πάφος, Αμμόχωστος (υπό Τουρκική κατοχή), Κερύνεια (υπό Τουρκική κατοχή)
Ένωση Δήμων

Θέση και Έκταση:
Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί με έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει μέγιστο μήκος 240 χιλιόμετρα από το ανατολικότερο μέχρι το δυτικότερο της άκρο και μέγιστο πλάτος 100 χιλιόμετρα από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο της άκρο. Η Κύπρος βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο βορειοανατολικό άκρο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου (33ο ανατολικά, 35ο βόρεια) και στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Τοπογραφία:
Οροσειρά Τροόδους (νοτιοδυτικά). Ψηλότερη κορυφή: Όλυμπος (1.953μ)
Οροσειρά Πενταδακτύλου (βόρεια). Ψηλότερο σημείο: Κυπαρισσόβουνος (1.024μ)
Κεντρική πεδιάδα: Πεδιάδα της Μεσαορίας.

Κλίμα:
Μεσογειακό κλίμα με κύρια χαρακτηριστικά το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, το βροχερό αλλά ήπιο χειμώνα από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο και τις δύο ενδιάμεσες μεταβατικές εποχές, το φθινόπωρο και την άνοιξη τον Οκτώβριο, Απρίλιο και Μάιο.
Μετεωρολογική Υπηρεσία

Πληθυσμιακά στοιχεία:
Ο πληθυσμός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι 952.100 κάτοικοι (2012) από τους οποίους 681.000 ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα (71,5%), 90.100 (9,5%) στην τουρκοκυπριακή κοινότητα (εκτίμηση) και 181.000 (19%) είναι ξένοι υπήκοοι που κατοικούν στην Κύπρο.
Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας

Θρησκεία:
Οι Ελληνοκύπριοι είναι στην πλειονότητά τους Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριοι είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, ενώ οι μικρότερες κυπριακές κοινότητες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων ανήκουν σε άλλα χριστιανικά δόγματα.
Εκκλησία της Κύπρου

Κυπριακό πρόβλημα

Έγγραφα για την Κύπρο

Περιουσίες
- Ιστοσελίδα ΥΠΕΞ

Αρχαιότητες

Άμυνα:
Η Εθνική Φρουρά δημιουργήθηκε το 1964 μετά την τουρκοκυπριακή ανταρσία και αποτελείται από κληρωτούς στρατιώτες και έφεδρους, καθώς και μικρό αριθμό αξιωματικών του ελληνικού στρατού και υπαξιωματικών Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ).

Το Υπουργείο Άμυνας είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση της Κυβερνητικής Πολιτικής σε ότι αφορά την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Υπουργείο Άμυνας
Εθνική Φρουρά

Διεθνείς σχέσεις:
Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ. Από το 1974 οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και διαίρεσης του νησιού. Η Κύπρος είναι μέλος πολλών διεθνών οργανισμών.
Υπουργείο Εξωτερικών
Πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό

Κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Την 1η Μαΐου 2004, η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώνοντας έτσι μία διαδρομή που κράτησε περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Η εφαρμογή των νόμων και κανονισμών της ΕΕ (κοινοτικό κεκτημένο) στην περιοχή που βρίσκεται υπό την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας έχει ανασταλεί μέχρι την εξεύρεση λύσης που θα τερματίζει τη διαίρεση του νησιού.
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Οικονομία:
Η οικονομία της Κύπρου μπορεί να χαρακτηριστεί, γενικά, ως μικρή, ανοικτή και δυναμική, με τις υπηρεσίες να αποτελούν την κινητήριο δύναμη της. Με την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004, το οικονομικό περιβάλλον έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών το βιοτικό επίπεδο της Κύπρου έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως αποδεικνύεται από το ψηλό επίπεδο πραγματικής σύγκλισης με την ΕΕ. Το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Κύπρου άγγιξε το 92% του μέσου όρου της E.Ε των 27 το 2011.

Ωστόσο, η διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε σημαντικά την κυπριακή οικονομία. Η διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε επίσης και την αγορά εργασίας στην Κύπρο. Περισσότερο επηρεάστηκαν ο κατασκευαστικός τομέας, η βιομηχανία, η αγορά ακινήτων και ο τουρισμός. Το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 7% το 2010, ενώ το 2011 αυξήθηκε περισσότερο φτάνοντας το 7,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το 2012, φτάνοντας το 11,3% το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Υπουργείο Οικονομικών
Γραφείο Προγραμματισμού
Κεντρική Τράπεζα

Κύπρος - Ευρώ:
Η Κύπρος με την ένταξη της στην ΕΕ, την 1η Μαΐου 2004, ανέλαβε και τη συμβατική υποχρέωση να ενταχθεί στην ΟΝΕ και να υιοθετήσει το ευρώ αφού εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Την 1η Ιανουαρίου 2008, λοιπόν, η Κύπρος υιοθέτησε επιτυχώς το κοινό Ευρωπαΐκό νόμισμα.

Διεθνές εμπόριο και ναυτιλία:
Η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε διεθνές τραπεζικό και εμπορικό κέντρο με πολλές διεθνείς τραπεζικές μονάδες και πέραν των 1.000 διεθνών επιχειρήσεων. Έχει επίσης καταστεί σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως.
Υπουργείο Εμπορίου
Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας
Αρχή Λιμένων

Περιβάλλον - Γεωργία:
Η πολιτική της Κυβέρνησης για το περιβάλλον και τη γεωργία έχει αναθεωρηθεί για να εναρμονισθεί πλήρως με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή πολιτική.
Υπουργείο Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

Υγεία:
H ιατρική φροντίδα στην Κύπρο παρέχεται μέσω των υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Υπουργείο Υγείας

Τριτοβάθμια εκπαίδευση:
Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, φιλοδοξεί να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή τη στιγμή εκτός από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχει και μια πλειάδα από ιδιωτικά Πανεπιστήμια και Κολέγια.
Υπουργείο Παιδείας

Τύπος – ΜΜΕ:
Η ελευθερία της έκφρασης και ο πλουραλισμός στα ΜΜΕ κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα καθώς και τον Περί Τύπου Νόμο του 1989 που διασφαλίζει την ελευθερία του Τύπου, την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των εφημερίδων, το δικαίωμα των δημοσιογράφων να μην αποκαλύπτουν τις πηγές των πληροφοριών τους και την πρόσβαση σε επίσημη πληροφόρηση.

Ο περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Νόμος 7 (I) του 1998 προνόησε για τη σύσταση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ενός ανεξάρτητου οργάνου με συγκεκριμένες αρμοδιότητες στον τομέα του ελέγχου της ιδιωτικής και δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
Αρχή Ραδιοτηλεόρασης
Επιτροπή Δεοντολογίας
Ένωση Συντακτών ΚύπρουΑρχή


© 2012 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εσωτερικών, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου| Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας