ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


19/06/2017 17:31
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στη Γαλλία


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης στo Παρίσι.

O κ. Φωκαΐδης είχε συνάντηση με τη νέα Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κα Sylvie Goulard, με την οποία είχε την ευκαιρία να συζητήσει όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και τα τελευταία βήματα που έχουν επιτευχθεί σε ό,τι αφορά στην εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και η αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας. Ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Επισημάνθηκε ειδικότερα η ανάγκη δημιουργίας περιβάλλοντος θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας για την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών και την αξιοποίηση των ενεργειακών προοπτικών που διανοίγονται στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης.

Ο κ. Φωκαΐδης είχε ακόμη την ευκαιρία να προβεί σε ενημέρωση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και ασφάλειας του 1960 δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό στην ευρωπαϊκή Κύπρο του σήμερα.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο περίπου μήνες, Κύπρος και Γαλλία υπέγραψαν νέα αμυντική συμφωνία που επεκτείνει και εμβαθύνει τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης, των ασκήσεων, των εξοπλισμών, τη συνεργασία για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, τη ναυτική συνεργασία, ενεργειακή ασφάλεια κ.ά.

Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει ανακοινωθεί η τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι από τον Σεπτέμβριο 2017, ενώ ανώτερος Αξιωματικός θα μεταβεί επίσης στο Παρίσι για ένα χρόνο, προκειμένου να φοιτήσει στη Γαλλική Σχολή Πολέμου.

Ο κ. Φωκαΐδης, ο οποίος συνοδευόταν από επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας και τον Πρέσβη της Κύπρου στη Γαλλία, παρευρέθηκε επίσης στην επίσημη τελετή έναρξης της 52ης αεροπορικής έκθεσης «Le Bourget», στην παρουσία του Γάλλου Προέδρου κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Φωκαΐδης επιστρέφει στην Κύπρο το πρωί της Τρίτης και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα υποδεχθεί την Ιταλίδα ομόλογό του κα Roberta Pinotti, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο, όπου θα γίνει δεκτή και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
____________

ΜΛ/ΣΧ

Επιστροφή στην αρχή