ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


18/06/2017 17:26
Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Σπηλιών


Με βαθιά αισθήματα υπερηφάνειας και συνείδηση εθνικής ευθύνης και ιστορικού χρέους, αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα ηρωικά παλληκάρια της Κοινότητάς σας, τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-59 και κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Παλληκάρια που, συμμετέχοντας σε καιρούς χαλεπούς στους εκάστοτε αγώνες της πατρίδος μας, προέταξαν το πύρωμα της ψυχής τους απέναντι σε μεθοδεύσεις και επιβουλές, προασπιζόμενοι την πατρώα γη, την ιστορία, τους αγώνες, τις αρχές και τα ιδανικά του έθνους μας.

Η ιδέα του Αγώνα της ΕΟΚΑ, που αγκαλιάστηκε από το λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αναπτέρωσε τις ελπίδες του για ελευθερία.

Με αποκλειστικό σκοπό την αυτοδιάθεση του νησιού, σύσσωμος ο κυπριακός λαός συμμετείχε μαζικώς και ενθέρμως στο κάλεσμα του πολιτικού και στρατιωτικού αρχηγού της ΕΟΚΑ για τη διεξαγωγή του αγώνος.

Η «καρδιά της ΕΟΚΑ», όπως εσυνήθιζετο να αποκαλείται η περιοχή των χωριών Σπήλια και Κούρδαλι, έχοντας έμφυτο τον πόθο της ελευθερίας, δεν θα μπορούσε παρά να συμμετέχει καθολικά στο κάλεσμα της ΕΟΚΑ, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στους Άγγλους, ήδη από τον Δεκέμβριο του 1955, στην ηρωική μάχη στα λημέρια του Διγενή.

Στην ίδια επιταγή υπάκουοι και οι ήρωες Ανδρέας Πατσαλίδης, Κώστας Αναξαγόρα, Παναγιώτης Γεωργιάδης και Αλέκος Κωνσταντίνου, οι οποίοι έθεσαν εαυτούς στις υπηρεσίες της πατρίδος και της οργάνωσης, άμα τη δημιουργία της.

Οι τέσσερεις νέοι έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι του Ανδρέα Πατσαλίδη.

Ο Ανδρέας συνήθιζε συχνά να φιλοξενεί αγωνιστές και στρατιωτικό υλικό στο σπίτι του, καθιστώντας το τόπο εκπαίδευσης στη χρήση των επιθετικών μέσων της Οργάνωσης.

Συγκεντρωμένοι στο σπίτι και συζητώντας για την πιθανή αναγκαιότητα της μετακίνησης του οπλισμού, οι τέσσερεις τους άδραξαν την ευκαιρία, προκειμένου να εκπαιδευτούν στην κατασκευή και τη χρήση νέων και πιο αποτελεσματικών εκρηκτικών μειγμάτων.

Στην έκρηξη που ακολούθησε τα κορμιά των τεσσάρων ηρώων διαμελίστηκαν, σφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό ένα από τα πιο σοβαρά ατυχήματα στην ιστορία του Αγώνα.

Ωστόσο, η θυσία τους καταφανώς μαρτυρεί το ηρωικό πνεύμα, την ετοιμότητα, την προσήλωση, αλλά και το απόλυτο δόσιμο των νέων της εποχής στο ύψιστο αγαθό της ελευθερίας.

Ανάλογη ήταν και η φιλοπατρία που επέδειξαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία, πολεμώντας εναντίον των Τούρκων εισβολέων τον Ιούλιο του 1974, ο Ανδρέας Ιωάννου, ο οποίος έπεσε στον Γερόλακκο στις 23 Ιουλίου, καθώς και ο Λοΐζος Κουκκουλλής, ο οποίος έπεσε στην Κερύνεια ανήμερα της Εισβολής.

Και οι δύο πέρασαν στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, μέχρι το 2004 και το 2010 αντίστοιχα, οπόταν και έγινε ταυτοποίηση των οστών τους με τη μέθοδο DNA.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι η επίλυση του προβλήματος που αφορά το θέμα των αγνοουμένων και το δράμα που βιώνουν οι οικογένειές τους, για περισσότερο από τέσσερεις δεκαετίες πλέον, αποτελεί για την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα.

Είναι πάγια η θέση μας ότι η κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα της πληροφόρησης για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία.

Την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι λύση του προβλήματος των αγνοουμένων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας.

Είναι απαραίτητο για την επίτευξη αποτελεσμάτων, η Τουρκία να παρέχει στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στοιχεία που αφορούν τον εντοπισμό μαζικών χώρων ταφής, μέσω της εξασφάλισης πληροφοριών και στοιχείων από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, αλλά και πληροφορίες που αφορούν στις σκόπιμες μετακινήσεις των οστών από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.

Ως Κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο της να καταστεί αποτελεσματικό.

Τα Σπήλια-Κούρδαλι, αξιώθηκαν να αναθρέψουν άξια τέκνα που σπούδασαν στον πόθο της ελευθερίας και δήλωσαν παρόντα στο όποιο κάλεσμα για την προάσπισή της.

Ανέθρεψαν ανθρώπους που συνέδραμαν στους αγώνες των δύο Παγκόσμιων Πολέμων για την υπεράσπιση των πανανθρώπινων αγαθών της ελευθερίας, ανθρώπους που πολέμησαν στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59, θεμελιώνοντας έτσι τη δημιουργία του Κυπριακού Κράτους, ανθρώπους που πολέμησαν ενάντια στην τουρκοκυπριακή ανταρσία του 1963-64, υπερασπιζόμενοι το νόμιμο Κράτος, αλλά και ανθρώπους που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην τουρκική εισβολή του 1974.

Τιμώντας τους σήμερα, τους αναγνωρίζουμε ως πρότυπα θάρρους, εθνικής αξιοπρέπειας και ηρωισμού. Διαπιστώνουμε ότι είναι οι δικοί τους αγώνες που θωράκισαν την πατρίδα έναντι οποιουδήποτε θα μπορούσε να υπονομεύσει την ύπαρξή της.

Επανεξετάζοντας την Ιστορία και τα διαχρονικά διδάγματα των αγώνων τους, καλούμαστε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση, προκειμένου να μη λησμονήσουμε το δικό μας χρέος προς την πατρίδα.

Έχω καταστήσει σαφές ότι, ανεξάρτητα από τις όποιες επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θα συνεχίσω να εργάζομαι με αποφασιστικότητα, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη, βιώσιμη αλλά και λειτουργική λύση, προς όφελος του συνόλου των πολιτών.

Ενόψει και της σύγκλισης της νέας Συνόδου για την Κύπρο, στόχος και επιδίωξή μας είναι οι συζητήσεις αναφορικά με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων να είναι δομημένες στο διεθνές δίκαιο κατά τρόπο που να διασφαλίζουν την πλήρη ανεξαρτησία του κυπριακού κράτους χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις ή δικαιώματα τρίτων και χωρίς βεβαίως την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Είναι δεδομένη η προσήλωσή μου στις προσπάθειες επίτευξης μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Μιας λύσης, η οποία θα δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από την όποια στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών. Ένα κράτος που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του, επιτρέποντας την ευημερία.

Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως η κρισιμότητα των στιγμών και η κρισιμότητα της συνάντησης και η σημασία που αποδίδουμε στην Ελβετία για μια πρωτοβουλία που συνεχίζεται στις 28 Ιουνίου, δεν πρόκειται να αλλοιώσει βασικές θέσεις που αφορούν τις παραμέτρους για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Θέλω να καθησυχάσω τον Κυπριακό Ελληνισμό όπως έχω πει κατ’ επανάληψην: Γνωρίζω ποιες είναι οι γραμμές και τα περιθώρια, μέσα στα οποία θα πρέπει να διαπραγματευτούμε. Γνωρίζω πόσο πρέπει να διασφαλιστεί η υλοποίηση των όποιων προνοιών θα συμφωνηθούν και αφορούν τη λύση, γνωρίζω ποια είναι τα περιθώρια για να συναντήσουμε ή να απαντήσουμε στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζουμε εκείνες των Τουρκοκυπρίων.

Γνωρίζουμε τι πρέπει να πράξουμε, ώστε να είμαστε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που δεν χρειάζεται εγγυητές. Ιδιαίτερα την παρουσία μιας χώρας, η οποία από το 1974 μολύνει και κατέχει τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν τρόποι και τρόποι να διασφαλιστεί η εγγύηση και για την υλοποίηση και για την ασφάλεια και για τις όποιες εξωτερικές απειλές. Τις επικαλούμενες εξωτερικές απειλές, γιατί διερωτώμαι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία που έχει άριστες σχέσεις με το σύνολο των γειτόνων και όχι μόνο διατρέχει τον όποιον κίνδυνο εισβολής ή ξένης επιβουλής. Μια μόνο είναι η επιβουλή. Εκείνη την οποία ζούμε από το 1974.

Συνεπώς, η οποιαδήποτε πρόοδος μπορεί να παρατηρηθεί στην Ελβετία από τη βούληση της Τουρκίας εξαρτάται και ορθώς ελέχθη και ορθώς το καταστήσουμε κατανοητό και στους τρίτους, μόλις προχθές στην αμερικάνικη πλευρά, ότι είναι η ώρα της Τουρκίας, γιατί τόσο τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων όσο και οι εδαφικές αναπροσαρμογές από τη βούληση της Τουρκίας εξαρτώνται και συνεπώς εκεί είναι που θα διαφανεί αν συνάδει η ρητορική, με τις πράξεις στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Είναι η ώρα που πρέπει όλοι, όλοι γιατί σε στιγμές κρίσιμες αν είναι κάτι που επέτρεψε στον Ελληνισμό ευρύτερα, στο έθνος ευρύτερα, να πετύχει αποτελέσματα ήταν η ενότητα. Δεν είναι η ώρα πίσω από το μυαλό μας αντί να είναι η τύχη του Κυπριακού Ελληνισμού και το μέλλον του, να είναι το προσωπικό μας μέλλον ή η πολιτική μας επιβίωση.

Αυτή την ώρα απαιτείται να ενώσουμε δυνάμεις, να συνειδητοποιήσουμε μέσα από ορθές αναλύσεις πώς μπορεί να ενεργήσουμε, να δράσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό, πώς μπορεί επιτέλους να έρθει η ώρα να σταθούμε και να δούμε κατάματα όσους έδωσαν τη ζωή τους, ότι επιτέλους τους δικαιώσαμε ότι οι αγώνες τους δεν πήγαν χαμένοι, ότι οι αγώνες τους να δώσουν ένα κράτος, να δώσουν αξιοπρέπεια και να τιμήσουν την Ιστορία, δεν έχουν καταπατηθεί από δικές μας προσωπικές επιλογές για να οδηγήσουμε την τύχη του Ελληνισμού ή να θέσουμε εν αμφιβόλω την τύχη, την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Έτσι μόνο θα τιμήσουμε πραγματικά τους ήρωες μας, όσους έδωσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.

Αιωνία τους η μνήμη.

_____________
ΡΜ/ΜΚΥ/ΣΧ

Επιστροφή στην αρχή