ΜΜΕ - Πρακτορεία ΕιδήσεωνΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) είναι ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο ίδρυμα που λειτουργεί σύμφωνα με τον περί Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Νόμο.

Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται κυρίως από δημοσιογράφους που εκπροσωπούν την Ένωση Συντακτών, το Σύνδεσμο Εκδοτών, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το 1989, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το Νόμο για τη λειτουργία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ως ημικρατικού οργανισμού με πλήρη δημοσιογραφική ανεξαρτησία.

Στα πλαίσια της αποστολής του, το Πρακτορείο μεταδίδει ειδήσεις και φωτογραφίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) έναντι συνδρομής και ειδήσεις σε τρεις γλώσσες: ελληνική, τουρκική, αγγλική. Διαθέτει Φωτογραφική Υπηρεσία (ημέρας και αρχείου).

Μεταδίδει τρεις εκπομπές (περίληψη ειδήσεων 24ώρου, Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων).

ΚΥ.Π.Ε.: Τ.Κ. 23947, 1687 Λευκωσία, Ειδησεογραφικό Τμήμα: Τηλ.: 22556000, Φαξ: 22556100, ιστοσελίδα: http://www.cna.org.cy, email: news@cna.org.cy, director@cna.org.cy, Τηλ.: 22556009, Φαξ: 22556103, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου: Λάρκος Λάρκου , Διευθυντής / Αρχισυντάκτης: Γιώργος Πενηνταέξ.


ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κύπρος χρησιμοποιείται από διάφορα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης ως περιφερειακό κέντρο για την κάλυψη γεγονότων και ειδήσεων που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και τις γύρω χώρες. Σ' αυτό συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες, όπως είναι η σημαντική γεωγραφική θέση του νησιού, οι συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν, οι κλιματολογικές συνθήκες, το ψηλό πολιτιστικό επίπεδο και η κυπριακή φιλοξενία. Αποφασιστικό ρόλο διαδραματίζουν, επίσης, το ψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται, ιδιαίτερα των τηλεπικοινωνιών και η ύπαρξη εξειδικευμένου ντόπιου προσωπικού.

Για τους πιο πάνω λόγους λειτουργούν γραφεία στην Κύπρο γνωστά διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

Στην Κύπρο εδρεύουν επίσης ανταποκριτές διεθνών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δικτύων, όπως των Voice of America, Deutsche Welle και άλλων, καθώς και μεγάλων ξένων εφημερίδων και περιοδικών, όπως των The Times, The Irish Times, Aftonbladet, Turun Sanomat, Komsomolskaya Pravda, The Economist Intelligence Unit και άλλων.
Τελευταία Ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2015

Επιστροφή στην αρχή