Συνέντευξη Τύπου για το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017, ο οποίος ακολούθως, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για το θέμα της περιοχής Μακένζι, ο κ. Πετρίδης τόνισε την πολυπλοκότητα του συστήματος εξακρίβωσης της χρήσης της κάθε περιουσίας και είπε ότι αυτή τη στιγμή, διεξάγεται μελέτη σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή, τον Γενικό Εισαγγελέα και το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, ούτως ώστε να διαφανεί τί σημαίνει αυτή η εκμίσθωση που γίνεται σήμερα, ούτως ώστε να καθοριστούν ενδεχομένως νέα ενοίκια.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπέρμετρη κερδοφορία και τις παρατυπίες διαχρονικά, ο κ. Πετρίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών είναι για να καταδείξει αυτές τις περιπτώσεις, που άλλες είναι μεγάλες και άλλες μικρές. Τόνισε, όμως, ότι η πλειονότητα των χρηστών δεν εκμεταλλεύονται παρανόμως ή παρατύπως τις περιουσίες και ότι με βάση τις ισχύουσες νομοθεσίες υπάρχουν άνθρωποι που βοηθηθήκαν και αυτό αποτελεί την πλειονότητα.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό παράνομων περιπτώσεων, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι για να εντοπιστούν οι παρανομίες πρέπει να γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι και εκεί που διαπιστώνεται η οποιαδήποτε παρανομία να λαμβάνονται μέτρα (ανακτήσεις, δικαστικά μέτρα κ.ά.). Υπογράμμισε παράλληλα ότι αυτή είναι και η κυρίως δυσκολία ώστε εντοπιστούν αυτές οι περιπτώσεις, ενώ η δυσκολία είναι ακόμη μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά στους γεωργικούς κλήρους. Είπε επίσης ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων των διαθέσιμων περιουσιών γίνεται ήδη από τη Λευκωσία και εν μέρη από την Πάφο και επανέλαβε την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών όπως καταστεί υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των στοιχειών ώστε να είναι όλοι γνώστες και οι δικαιούχοι να μπορούν να αιτούνται, ενώ παράλληλα να εισαχθούν ποσοτικά, αντικειμενικά κριτήρια μέσω μοριοδότησης ώστε να γίνεται πιο ορθολογική διανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι από το 1974, τα τελευταία τρία χρόνια άρχισε να γίνεται ουσιαστική προσπάθεια για εντοπισμό των παρανομιών, ωστόσο, όπως υπέδειξε, για να τελειώσει αυτό το εγχείρημα χρειάζεται να αλλάξουν διαδικασίες και χρειάζονται πόροι. Όμως, υπογράμμισε, πρέπει να σταματήσουν οι παρανομίες και προς τούτο, γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια όχι μόνο να εντοπιστούν αλλά και για να αλλάξουμε το σύστημα ώστε οι παρανομίες αυτές να μην γίνονται.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν εμπλεκόμενοι κρατικοί λειτουργοί, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ζήτησε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου εκεί που διαφαίνεται ότι υπάρχουν ενδεχομένως οι όποιες πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες να διερευνώνται. Υπέδειξε ωστόσο πως «δεν μπορούμε να κατηγορούμε ανθρώπους που επιφορτίζονται ένα τεράστιο βάρος δουλειάς και ευθύνης, και δέχονται πιέσεις και να στιγματίζουμε οριζοντίως και αφοριστικά κάποιους ανθρώπους».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι 43 χρόνια μετά, πρέπει να δούμε το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών στο πλαίσιο της ευρύτερης προσφυγικής πολιτικής, καθότι μπορούσαν να επιφέρουν πολύ περισσότερα οφέλη στους πρόσφυγες. Γι’ αυτό και υπογράμμισε ότι η συμπερίληψη εμπειρογνώμονα μεταξύ των προτάσεων του Υπουργείου, ο οποίος να είναι σε θέση να υποβάλει προτάσεις για έναν πιο ορθολογικό τρόπο διαχείρισης, ώστε να εισέλθουν περισσότερα έσοδα για να βοηθηθεί περισσότερο η προσφυγική πολιτική, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης υπέδειξε εκ νέου ότι το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα, το οποίο άπτεται του εθνικού μας ζητήματος, άρα για να γίνουν οι οποιεσδήποτε δραστικές αλλαγές πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με όλο τον πολιτικό κόσμο και να υπάρχουν και οι κατάλληλες συναινέσεις.




Κατεβάστε το αρχείο τύπου Acrobat sample.pdf


Back To Top