Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
17/05/2024 03:15:03 PM

Η Κύπρος φιλοξένησε την Υπουργική Σύνοδο για το μεταναστευτικό με τη συμμετοχή εφτά κρατών μελών

Στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και την ανάγκη στήριξης τρίτων χωρών, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή και τη φιλοξενία μεταναστών, επικεντρώθηκε η συζήτηση στη σημερινή Υπουργική Σύνοδο για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, με τη συμμετοχή Υπουργών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ελλάδας, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Δανίας και της Μάλτας. Στη Σύνοδο, συζητήθηκε επίσης εκτενώς η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών στην Συρία.

Οι συμμετέχοντες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση, μέσω της οποίας επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους να εργαστούν από κοινού για την προώθηση ρεαλιστικών μέτρων για την ενίσχυση της προσπάθειας για αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκαλούν οι μεταναστευτικές ροές.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Υπουργός Εσωτερικών παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, καταγράφοντας τα απορρέοντα της Συνόδου. Όπως ανέφερε, οι χώρες που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση είναι κράτη μέλη που συμμερίζονται τις ανησυχίες της Κύπρου για την ανάγκη λήψης κοινών δράσεων για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ, ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι προς το παρόν δεν είμαστε στο στάδιο λήψης μονομερούς απόφασης. Υπογράμμισε πως τα πάντα αξιολογούνται και τόνισε ότι «το σημαντικό που αποκομίσαμε με τη σημερινή συνάντηση είναι ότι και οι οκτώ χώρες συμφωνούμε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή επιστροφή Σύρων προσφύγων, τουλάχιστον σε εθελούσια βάση σε πρώτη φάση.

«Όλοι συμφωνούμε ότι τα δεδομένα επί του εδάφους έχουν αλλάξει μετά από 13 χρόνια. Πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την αξιολόγηση. Ήδη υπάρχει σήμερα συζήτηση, όπως έχω αναφέρει, με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι κατάλληλη οικονομική στήριξη, για να δημιουργούνται οι συνθήκες να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια και να παραμείνουν με ασφάλεια, τουλάχιστον σε όσον αφορά εκπαίδευση, υγεία αλλά και συνθήκες που να μπορούν να δουλεύουν και να εργάζονται», επεσήμανε ο κ. Υπουργός. Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι και οι οκτώ χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο συμφωνούν προς αυτή την κατεύθυνση και έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να πιέσουν προς επίτευξη του στόχου αυτού.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών συζητήθηκε επίσης η εξωτερική διάσταση, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα συζητήσεις που αφορούσαν την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης. Η εξωτερική διάσταση, δηλαδή η ανάγκη στήριξης τρίτων χωρών, η ανάγκη στήριξης του Λιβάνου, είπε ο κ. Ιωάννου, αναγνωρίζεται από όλους τους συμμετέχοντες. «Η δε Πολωνία πήρε το δρόμο ένα βήμα παραπέρα. Πήραμε τη δέσμευση από τον Πολωνό Υφυπουργό ότι θα θέσει αμέσως θέμα με την Πολωνική Κυβέρνηση, για να δώσει επιπλέον βοήθεια και στήριξη σε διάφορα έργα στον Λίβανο, ώστε να στηριχθεί η χώρα, να αυξηθεί η ικανότητά της να μπορεί να επιτηρεί τα σύνορά της και να περιορίζει τις μεταναστευτικές ροές. Άρα, η εξωτερική διάσταση και η ανάγκη στήριξης των χωρών που επωμίζονται τα βάρη, είτε αυτή είναι η Αίγυπτος είτε ο Λίβανος, η Τυνησία και το Μαρόκο, είναι αυτό που συμφωνήσαμε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην Ευρώπη και σε αυτή την κατεύθυνση θα πιέσουμε», υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Λιβάνου, με την κοινωνική και οικονομική αστάθεια, η οποία δυσχεραίνεται περισσότερο από τις γεωπολιτικές περιφερειακές εξελίξεις στην Γάζα. Σημείωσε πως εγκυμονεί ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης στον Λίβανο ανά πάσα στιγμή, και για αυτό πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω η χώρα. «Τυχόν κατάρρευση του Λιβάνου θα έχει καταστροφικές συνέπειες πρώτα για την Κύπρο, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας που έχουμε, αλλά μετά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι για αυτό, που με πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, η κα Von der Leyen ανακοίνωσε το πακέτο βοήθειας και τώρα συμφωνήσαμε και οι υπόλοιπες χώρες ότι αυτή η βοήθεια πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, ακριβώς για να αποτρέψουμε τα χειρότερα στο Λίβανο», δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «Σε πρώτο στάδιο μιλάμε για εθελούσιες επιστροφές (σ.σ. σε περίπτωση αποχαρακτηρισμού περιοχών στην Συρία). Οι αναγκαστικές επιστροφές απαιτούν συνεργασία με το καθεστώς του Άσαντ, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Άρα σίγουρα το επόμενο βήμα είναι κάποιες εθελούσιες επιστροφές ή να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναγκαστικών επιστροφών, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα για να επιτευχθεί αυτό. Για παράδειγμα, υπάρχουν χώρες αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απορρίπτουν μεν αιτήματα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αναγκαστικές επιστροφές, διότι δεν υπάρχει αναγνώριση του καθεστώτος στην Συρία, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα