Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
27/06/2024 02:50:21 PM

Δέκα νέες ψηφιακές υπηρεσίες Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού στη διάθεση του πολίτη

Κοινή Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Εσωτερικών και Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής

Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών και του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2024, παρουσιάστηκαν οι δέκα νέες ψηφιακές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αρχείου Πληθυσμού, που αναπτύχθηκαν από την εξειδικευμένη ομάδα Digital Services Factory του Υφυπουργείου, στη βάση μιας πολιτοκεντρικής φιλοσοφίας, που θέτει τις ανάγκες του πολίτη στο επίκεντρο της όλης διαδικασίας.

Πρόκειται για υπηρεσίες που αφορούν τον κάθε πολίτη και εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του στόχου της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και τη διευκόλυνση κάθε αλληλεπίδρασης και συναλλαγής του πολίτη με το Κράτος, διασφαλίζοντας την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία.

Στην πρώτη φάση του έργου ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Αρχείου Πληθυσμού που τίθεται από σήμερα σε λειτουργία, οι πολίτες μπορούν μέσω της Πύλης Gov.cy να αιτηθούν την επανέκδοση πιστοποιητικών γέννησης και θανάτου και προξενικών πιστοποιητικών γέννησης και θανάτου, την υποβολή αίτησης για την έκδοση ή την ανανέωση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου για ενήλικες, την έκδοση πιστοποιητικού μόνιμης διαμονής και την έκδοση βεβαίωσης καταγωγής για φοιτητές. Επιπλέον των υπηρεσιών αυτών, οι πολίτες θα μπορούν στο εξής να έχουν πρόσβαση στον κατάλογο των πιστοποιητικών που θα έχουν εκδώσει, ενώ θα προσφέρεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητας των πιστοποιητικών από Υπηρεσίες, στις οποίες θα κατατίθενται τα έγγραφα.

Με εξαίρεση τις υπηρεσίες έκδοσης και ανανέωσης δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίου, για τις οποίες απαιτείται επίσκεψη σε κάποιο από τα σημεία εξυπηρέτησης για τη λήψη των βιομετρικών στοιχείων, η διαδικασία για τις υπόλοιπες υπηρεσίες ολοκληρώνεται διαδικτυακά, εύκολα και σύντομα, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να μεταβεί σε σημείο εξυπηρέτησης. Οι ψηφιακές υπηρεσίες προσφέρονται σε πρώτο στάδιο στα Ελληνικά, με πρόθεση σύντομα να είναι διαθέσιμες και στα Αγγλικά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, αυτή η πρώτη δέσμη υπηρεσιών αποτελεί μόνο την απαρχή της διαδικασίας ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Αρχείου Πληθυσμού. Αφού ευχαρίστησε το Υφυπουργείο για την αγαστή συνεργασία, πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι, με τη βοήθεια του Υφυπουργείου Έρευνας, να περάσουμε στην πλήρη ψηφιοποίηση του Αρχείου Πληθυσμού, έτσι ώστε να μειώσουμε τον χρόνο εξυπηρέτησης και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και φιλικό προς τον πολίτη Κράτος, συμβάλλοντας την ίδια στιγμή στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος».

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νικόδημος Δαμιανού στάθηκε στη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στον άξονα της ψηφιακής μετάβασης, αναφέροντας πως οι υπηρεσίες αυτές αποτελούν ένα ακόμη βήμα στην πορεία για την πλήρη ψηφιοποίηση της εξυπηρέτησης του πολίτη. «Απλοποιώντας παράλληλα διαδικασίες και εφαρμόζοντας σύγχρονες, ευέλικτες μεθοδολογίες που βελτιώνουν ουσιαστικά την εμπειρία του χρήστη, επιταχύνουμε την ολοκλήρωση της κάθε συναλλαγής του πολίτη με το Κράτος», δήλωσε ο Υφυπουργός. «Με στοχευμένα βήματα», πρόσθεσε, «κτίζουμε τον Κύπριο Ψηφιακό Πολίτη και του δίνουμε τα εργαλεία που χρειάζεται για να πλοηγηθεί εύκολα και με ασφάλεια στο νέο ψηφιακό περιβάλλον».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκε από Λειτουργό της Διεύθυνσης Αρχείου Πληθυσμού η διαδικασία υποβολής αίτησης για έκδοση πιστοποιητικού γέννησης και δελτίου ταυτότητας.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα