Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
22/05/2024

Συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας κ. Χρήστο Στυλιανίδη

Το μεταναστευτικό, καθώς και το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα-Κύπρος, βρέθηκαν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε τον κ. Στυλιανίδη για την Υπουργική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία στις 17 Μαΐου. Οι δύο Υπουργοί επανέλαβαν τη σημασία στήριξης χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, και ιδιαίτερα του Λιβάνου, ώστε αυτές να ενισχύσουν τα συστήματα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στις χώρες τους, καθώς και την επιτήρηση των συνόρων τους.

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα-Κύπρος, η επιτυχής υλοποίηση του οποίου αποτέλεσε τη θεμέλια βάση για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και οδήγησε στη θεσμοθετημένη συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Υπενθυμίζεται ότι από κυπριακής πλευράς, το έργο είχε ως παραδοτέο την αναβάθμιση του ΚεΠΥ Πουρνάρα, με τη δημιουργία 48 λειτουργικών προκατασκευασμένων οικιστικών μονάδων χωρητικότητας μέχρι 10 ατόμων, έξι γραφειακών χώρων, δύο ειδικών χώρων προσευχής και αποθήκης-κουζίνας. Από ελληνικής πλευράς, υλοποιήθηκε η προμήθεια πλωτών ασθενοφόρων (σκαφών) ισχυρής ισχύος, καθώς και αγροτικών οχημάτων για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε δύσβατες περιοχές.

Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, υποβλήθηκε νέα αίτηση για την υλοποίηση νέου στρατηγικού έργου, που αφορά την προμήθεια δύο οχημάτων επιτήρησης τύπου van ειδικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων εξοπλισμένα με ραντάρ, θερμικές κάμερες και τηλεπικοινωνιακό-ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων και συμφώνησαν όπως εξεταστούν επιπρόσθετες συνέργειες, προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας και ανταπόκρισης στις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε επιχειρησιακό επίπεδο.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα